Premier Janez Janša v oddaji Pogovor o … na Radiu Ognjišče: Vlada je preprečila kaos, ki so ga drugi ustvarjali

Datum:

Preživeli smo šok, katerega ne moremo primerjati v svetovni zgodovini. Umirjanje razmer ponuja priložnost za analizo preizkušnje, katere večji del je, tako upamo, za nami. V zadnjih dneh tako slišimo, da je pred nami nova realnost. Na Radiu Ognjišče, je premier Janez Janša odgovarjal napovedovalki Heleni Križnik na vprašanja o krizi, ki smo jo doživeli in njeni izhodni strategiji. Dodal je še, da je aktualna vlada preprečila kaos, čeprav so ga nekateri skušali ustvariti in se še trudijo v tej smeri, pri tem pa smo bili eni izmed najuspešnejših držav na svetu in dodaja, da so vrata odprta vsakomur, ki bo želel pomagati in ne nagajati.

Stroge omejitve so obrodile sadove, vendar končne zmage še ne slavimo, poudarja premier Janez Janša. “Gre za obvladovanje prvega vala, strokovnjaki pravijo, da pri pandemijah vedno sledi še drugi in tretji val, včasih je drugi šibkejši, včasih močnejši. Nihče si ne upa tega z gotovostjo zatrditi. Tako sedaj delamo dvoje, skušamo se učiti iz izkušenj zadnjih tednov in se pripravljati tudi v smislu načrtov za eventualni drugi val poleti ali jeseni, hkrati pa seveda sprejemamo ukrepe za blažitev posledic te epidemije.” Premier še dodaja da bi lahko bili boljši, če ne bi imeli enotedenske zamude, kajti vlada je bila potrjena 13. marca, sam pa je že 22. februarja pozval vlado k ukrepom zaradi stanja v severni Italiji.Če bi bili ukrepi sprejeti pravočasno, bi lahko bili relativno blagi in bi zagotovo preprečili že vnos okužb v Metliko in v Šmarje pri Jelšah, kjer smo kasneje imeli največje težave. Zato je bilo potrebno hitro začeti gasiti, reorganizirati sistem in odpravljati posledice.

Primerjava podatkov kaže, da je bila Slovenija pri obvladovanju prvega vala novega koronavirusa med najuspešnejšimi državami na svetu in najboljša na stari celini. Sadove so obrodile stroge omejitve, ki jih je sprejela vlada in odgovornost velikega dela prebivalcev, ki so jih spoštovali, se je strinjal Janša. “Z rahljanjem ukrepom smo začeli že 20. aprila med prvimi državami v Evropi, čeprav smo sosedje Italiji, kjer je bilo krizno žarišče. Slovenija je bila uspešna najbolj zaradi tega, ker ni samo čakala na ukrepe, ki so jih sprejemale druge države, ampak je na sejah pozno v noč na sestankih s strokovnjaki, ki se spoznajo na epidemijo in imajo izkušnje s SARSom in Ebolo ugotavljali, kaj je za Slovenijo in okolje, kjer se nahaja, najboljši ukrep.” Slovenska vlada je bila tako ena redkih, ki se je ukvarjala z mnogo podrobnostmi in odločitev niso prelagali na nižje nivoje, saj so se prakse v tujini na tak način izkazale za napačne.

Predsednik vlade Janez Janša. (Foto: Demokracija)

Sproščanje ukrepov je veliko težje kot njihovo sprejemanje
Navaja, da je največji izziv je predstavljalo sproščanje ukrepov, saj je poudaril: “Pri sprejemanju ukrepov dokaj lahko izračunati njihov vpliv”. Stroka je tako morala vložiti veliko več dela in gre za zapleten proces, kajti v tem procesu je udeleženih veliko udeležencev. Zaradi navodil sproščanja ukrepov so se določeni trudili ustvariti kaos in je kritičen do določenih medijev, ki po eni strani kritizirajo sprejete ukrepe, ko so sproščeni pa jih ponovno kritizirajo, saj gre za pristransko slikanje realnosti. “Medtem ko slovenska ekstremno leva opozicija prek ekranov nacionalne televizije in POP TV kriči, kako so ti ukrepi slabi, je Evropska komisija v spomladanski gospodarski napovedi ocenila, da bo Slovenija prav zaradi teh ukrepov prihodnje leto zrasla skoraj za toliko, kolikor naj bi letos zaradi epidemije v gospodarski rasti padla. Vlada bo naredila vse, da bodo dejanski rezultati še boljši od napovedi” in še doda, da je vsakdo, ki bo želel pomagati in ne nagajati dobrodošel, saj nikomur ne želi zapirati vrata.

Foto: STA

O interpelaciji zaradi nabave zaščitne opreme zoper ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška, ocenjuje kot potezo, ki ne umirja napetosti: “Iz prve roke lahko rečem, da so člani vlade, ki so bili zadolženi za oskrbo zdravstva in ostalih kritičnih dejavnosti z osebno zaščitno opremo, delali v najboljši veri, dali vse od sebe, garali dneve in noči, da smo v kritičnih trenutkih lahko poskrbeli, da vsaj zdravstvo niti en dan ni bilo brez te zaščitne opreme. Pa smo bili blizu tega,” zato nameravajo glasovati proti njegovi interpelaciji.

V tem času sta se dva poslanca SMC odločila prestopiti med poslanskimi skupina in zaenkrat še ne ve, če bo to edini prestop. Mu je pa jasno, da poslanec Jani Möderndorfer nudi večjo podporo vladi kot poslanec LMŠ, kakor poslanec SMC. Vrstijo se različni pozivi in celo ugibanja o novih predčasnih volitvah. “Pozivi k rekonstrukciji vlade in odstopu so tako izven časa, prostora in realnosti, da tega sploh ne bi komentiral.” Zaveda se, da lahko v koalicijski vladi kadarkoli pride do sprememb, tudi do njenega padca. “Če se vsak dan ukvarjaš s tem, ne moreš delati nič drugega,« je dodal. »Špekulacije prepuščam tistim, ki mislijo, da je to njihovo življenjsko poslanstvo.”

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Putin in Hamas imata enak modus operandi glede načina vojskovanja

Franco Fiumara je doktor pravnih in političnih ved. Je...

[Video] Ne prav bistre Golobove objave

"Izgleda kot osnovnošolec, ki se nekej pifla na pamet....

[Video] “Vsi smo Uroš Jernejc!”

Ljubljanski župan Zoran Janković zastruplja vodo in uničuje vse,...

Klofuta Klakočar Zupančičeve

Za tovarne laži, ker smo pisali, da dodatno dela...