Mediji širili lažno vest, da je za posledicami cepljenja umrla oseba: Vladni govorec potrdil, da je prišlo do infarkta, ki bi se zgodil, četudi oseba ne bi bila cepljena!

Datum:

“Ustanovili bomo posebno komisijo, ki bo pregledala, vse kar se nanaša na ta primer, ali je bila kakršnakoli povezava med cepljenjem in smrtjo. Zatem pa bomo javnosti posredovali konkretne zaključke glede tega primera. Zdi se nam zelo pomembno, da je javnost s tem seznanjena,” so nam sporočili z ministrstva za zdravje, glede informacije, ki kroži v javnosti, da naj bi nedavno zaradi cepiva proti covidu-19 nekdo umrl, in da je bil ob tem ukazan medijski molk. Vladni govorec Jelko Kacin pa je na današnji novinarski konferenci za javnost sporočil, da je šlo za infarkt, ki bi se tudi sicer zgodil. Kot poudarjajo na ministrstvu za zdravje je cepivo varno in učinkovito ter tako edini način, da se vrnemo nazaj v normalno stanje.

                   

Vladni govorce Jelko Kacin je danes na novinarski konferenci, v povezavi s smrtjo v enem izmed domov za starejše, ko naj bi zaradi cepljenja proti covidu-19 umrla ena oseba, stvar pojasnil sledeče: “Imamo samo en primer. Ta govori o starejši osebi iz enega iz domov. Vsaka oseba se sama odloči, ali se bo cepila. Tudi ta je bila cepljena, potem pa je prišlo do infarkta, ki ga je oseba že imela, in življenje se je izteklo. Ne razpolagam pa z lokacijo bivanja osebe. Takoj ko je do tega prišlo, je bila izdana ocena strokovnjakov, da dogodka nista povezana: da do izteka življenja ni prišlo zaradi cepljenja.” Potem, ko je v Slovenijo končno prispelo cepivo za covid-19 in so bili številni že cepljenji, so teoretiki zarot, še zlasti tisti, ki radi strašijo pred cepljenjem, dobili novo kost za glodanje. Eden izmed njih, sicer ustanovitelj stranke Za zdravo družbo po imenu Gregor Kos, je ob tem celo zapisal: “Prva smrtna žrtev prej povsem zdrave osebe zaradi cepljenja proti covidu tudi že v Sloveniji. In ukazan medijski mrk.” Izjavo so nemudoma pograbili številni uporabniki družbenih omrežij, močno pa je odmevala tudi v medijih. Da bi preverili resničnost navedb smo se z novinarskimi vprašanji obrnili tudi na ministrstvo za zdravje.

“Na ministrstvu smo dobili to informacijo. Šlo naj bi za osebo, ki je bila pred kratkim cepljena. Ustanovili bomo tudi posebno komisijo, ki bo pregledala, vse kar se nanaša na ta primer, ali je bila kakršnakoli povezava med cepljenjem in smrtjo. Zatem pa bomo javnosti posredovali konkretne zaključke glede tega primera. Zdi se nam zelo pomembno, da je javnost s tem seznanjena.” Kot so še navedli je bilo 13 tisoč cepljenj. Tudi statistično gledano, zagotovo nekdo umre. Prav je, da se stvari raziščejo, in da se dvomi ljudi razblinijo. Kot so še dejali pa se moramo zavedati, da ljudje umirajo tudi iz drugih razlogov. Glede na njihove podatke zaenkrat še ni potrjeno, da bi ta oseba umrla zaradi cepiva, a prav zaradi tega se bo ta komisija na ministrstvu za zdravje ustanovila, da bi dobili odgovor na vprašanje, če sploh obstaja kakšna povezava. Kot so še navedli, se bodo potrudili, da bo javnost čimprej obveščena, vendar pa natančen datum, kdaj bo komisija zaključila s to preiskavo, še ni znan. Vse ostale podrobnosti pa zaradi varstva osebnih podatkov, niso dostopne javnosti. Z enakimi vprašanji smo se obrnili tudi na NIJZ, kjer so že včeraj za STA sporočili, da so prejeli prijavo neželenega učinka cepiva proti covidu-19 ter prijavo domnevne smrti zaradi cepljenja z njim.

Novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni covid-19. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. (foto: STA)

Smrt naj bi namreč časovno sovpadala s cepljenjem v enem izmed domov za starejše občane, o čemer je včeraj inštitut obvestil tudi ministrstvo za zdravje, ki namerava, kot že rečeno, sklicati komisijo za cepljenje, z namenom podrobne proučitve primera, z ugotovitvami pa bodo seznanjene tako ustrezne inštitucije kot tudi javnost. Ob tem pa izrecno poudarjajo, da je “varno in učinkovito cepivo najboljši način, da premagamo koronavirus in se vrnemo v normalno življenje.” Včeraj pa je na novinarski konferenci očitke glede škodljivosti cepljenja komentirala tudi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. Kot je ob tem dejala, nimajo informacij, da bi imelo cepljenje kakšne resnejše stranske učinke, kar se nanaša prav na informacijo na družbenih omrežjih, da je ena oseba umrla potem, ko je bila cepljena. Komentirala je tudi informacije, da naj bi nekateri ostareli zboleli potem, ko so bili cepljeni, kar je pojasnila s tem, da so bili verjetno okuženi še preden so bili cepljeni, vendar znakov, da so okuženi, še niso kazali, ker je šlo za inkubacijsko dobo.

Psihoanalitik Vodeb je proticepilsko držo hitro povezal s teorijo zarote, ki jo kot psihološki fenomen proučuje že leta
Ker stvar precej spominja na teorijo zarote glede nevarnosti cepljenja, ki je v javnosti precej priljubljena, smo za mnenje glede tega povprašali tudi priznanega psihoanalitika Romana Vodeba, ki je za naš medij dejal sledeče: “Z dotičnim Gregorjem Kosom sva se tako rekoč “spopadla” oziroma soočila, in to na mojo pobudo, on pa je pristal na “pogovarjanje”, že pred enim letom v oddaji Faktor. Poprej sem si seveda ogledal številne njegove intervjuje in predavanja. Lani me je zbodla predvsem njegova aktivnost naperjena proti vpeljavi tehnologije 5G, vedel pa sem tudi, kako je politično angažiran v svojem “gibanju” oziroma stranki “Za zdravo družbo””, je za naš medij dejal uveljavljeni psihoanalitik Roman Vodeb, ki je vedel za njegovo proticepilsko politično držo, in ki jo je zelo hitro znal povezati s teorijo zarote, ki jo kot psihološki fenomen proučuje že nekaj let. Kot pravi največje “paciente”, torej “teoretike zarot” sicer srečuje v Srbiji, v svetovnem merilu pa sta najbolj znana patrona iz registra teorije zarote Anglež David Icke in Američan Alex Jones.

“V Sloveniji pa je Gregor Kos med vodilnimi, vodilni med formalnimi intelektualci, ki ima sicer magistrsko izobrazbo (na družboslovnem področju, FDV). O kakšnem cepljenju, tehnologiji 5G ali gensko spremenjeni hrani seveda nima pojma. In kot tak mi je bil kot naročen za direktno soočenje v navezavi s teorijo zarote,” je Vodeb še izpostavil kakšno je resnično poznavanje Kosa glede določenih naravoslovnih tem, ki se jih v javnosti rad loteva. Kot je ob tem še prepričan, se takšnim kot je Kos vsekakor ne da popolnoma ničesar dopovedati, saj imajo takšni “zarotniki” oziroma “konspirologi” identično “železno logiko”, kot je sicer značilna za shizotipsko motene osebnosti in/oziroma za psihotike/shizofrenike. Psihoanalitično interpretacijo teorije zarote je Vodeb sicer najbolj podrobno proučeval na bosanskem psevdo-arheologu Semirju Osmanagiću, ki slovi po svoji teoriji o bosanskih “piramidah” v mestu Visoko.

Teoretiki zarot so imeli v otroštvu težave z zaupanjem svojim staršem
“Od Slovencev pa so mi bili ob Gregorju Kosu in njegovem pajdašu “stavbnemu biologu” Igorju Šajnu, najbolj fascinantni še mnogi gostje oddaje “Klepet ob kavi” – npr. “duhovni šepetalec” Matjaž Obranovič, Zoran Železnikar, ki je znan po svoji tezi o votlosti Zemlje, Valentin Rozman, Gregor Škerl, Stojan Svet, deloma pa tudi “samostojni raziskovalec” Anton Komat.” Nekajkrat je šel  Vodeb gostovat v to, kot ji pravi, “spodletelo oddajo” in to samo zato, da je dokončno izoblikoval psihoanalitično interpretacijo teorije zarote, seveda navezujoč se na Sigmunda Freuda in dva njegova spisa iz leta 1907 in 1908. V osnovi lahko reče, da so tovrstni “patroni” imeli kot otroci močno avtonomno mišljenje, kar pomeni, da so sami sebi zaupali, ne pa tudi svojim staršem, in sicer na področju nekaterih intenzivno “oenergetenih” misli oziroma na področju čustveno (libidinalno) “oenergetenih” razmišljanjih.

Božiček. (Foto: iStock)

V psihoanalizi govorimo o t. i. libidinalni ekonomiji in Freudovem originalnem izrazu (besetzung, angleško cathexis), v Sloveniji pa se je ta psihoanalitični izraz prvotno prevajal kot “zasedba”, zadnje čase pa kot “investicija”, Branko Gradišnik pa nemški besetzung prevaja v “nabitost” z energijo. Lucidni otroci so se v objemu svoje vedoželjnosti včasih zoperstavljali določeni interpretaciji oziroma razlagi, v kateri so jih starši, kot prve avtoritete, zavajali, se jim lagali. Nekateri “pametni” otroci so tako razvili svoje avtonomne interpretacije oziroma razlage, na primer na področju spočetja in rojstva otrok, v zadnjem stoletju pa tudi na področju verjetja v nadnaravna bitja kot so Miklavž, Dedek Mraz in Božiček, in se tako zoperstavili oziroma uprli tem prvim avtoritetam. In to paradigmo “upiranja uradnim avtoritetam” so ponotranjili oziroma jo kot vzorec ohranili. Ob primernih sprožilcih se jim, govorimo o “konspirologih”/”zarotnikih”, v odraslosti ta paradigma simbolno aktivira.

Ko nezaupljivi otroci odrastejo, pa Božička ali Dedka Mraza zamenjajo iluminati, prostozidarji ali celo Nezemljani
“V glavah se jim posledično začnejo porajati izjemno močni, vendar lažni, torej “nori”, občutki, da jim določene avtoritete lažejo, in sicer na podoben način, kot so jim v otroštvu lagale takratne prve avtoritete, na primer starši.” Kot še pravi Vodeb, so te avtoritete zdaj, v odraslosti, lahko različne: “uradna znanost” (npr. uradna medicina), vlada/država, “globoka država”, “svetovna mafija” (v katero so navadno vpeti magnati/mogočneži kot sta George Soros ali pa Bill Gates, “svetovni bankirji”, pogosto tudi t. i. “iluminati” oziroma prostozidarji, med najbolj bizarnimi pa so nezemljani. Na podoben način, kot se je mali deček zoperstavljal svojim staršem, ko so mu lagali okrog seksualnih podrobnosti v povezavi s spočetjem in rojstvom otrok (kar je v tem kontekstu poudarjal Freud) ali pa na področju mitoloških bitij kot so Miklavž, dedek Mraz in Božiček (tudi Špicparkeljc, zobna miška, dobra vila, palčki itd.), se “konspirologi”/”zarotniki” zoperstavljajo uradni znanosti in vladi oziroma njenim ukrepom. V vsem namreč vidijo neko zaroto proti človeštvu.

Cepljenje proti gripi (foto: EPA)

“Treba je poudariti, da gre navadno za narcistične posameznike – karakterno so osebnostno zelo podobni verskim gurujem – ki se v javnosti za nameček še senzacionalno izpostavljajo in hočejo v svojih trditvah zmagati, imeti zadnjo besedo. Nikakršnega obžalovanja ne poznajo.” Vodeb je ob tem še poudaril, da naj ne pozabimo na to, da je ravno Kos, kot predstavnik svojega političnega “gibanja” lansko leto, pred dokončnim izbruhom epidemije oziroma pandemije novega korona virusa, v Državni zbor vložil 5000 podpisov za spremembo zakona o cepljenju, kar je sedaj v veliki meri vezano tudi na covid-19. Namesto da bi se sprijaznil, da je bil že takrat nemudoma poražen, in da so mu sedaj, ko je cepljenje edina rešilna bilka v korona krizi, zrasla še oslovska ušesa, je prav tako še precej ponesrečeno tvitnil, in na ta način želel umetno ohraniti digniteto svojega Ega, češ, da ima, skupaj s svojim političnim gibanjem/stranko, prav.

Zarotniki ne vedo, da je njihova logika podivjala, da so njihovi občutki spodleteli, in da so nori
“Drugače rečeno: okrog vratu si je sam nadel zanko, potem pa začel še opletati z glavo – torej s ponesrečenim tvitanjem – in se na ta način sam “obesil”, se osmešil in na zelo škodljiv način vplival na družbo.” Kot je Vodeb še prepričan, se pač nekaj slepih ovčic lepi na njegovo karizmo, kar se za narcise “spodobi” oziroma kot je za tovrstne paradigme, zaradi fenomena (psihoanalitičnega) transferja, še kako značilno. Potrebno pa je še namigniti, da javno izražene misli, apeli in pozivi teh “zarotnikov” zanje, za njihovo psihično realnost, niso zlagani, pač pa v sebi čutijo pristnost njihovih občutkov. Sami sebi tako suvereno lažejo, da si še sami sebi, zracionalizirano, verjamejo. Po domače povedano: Oni ne vedo, da jim je logika podivjala, da so njihovi občutki spodleteli, da so nori. Oni iskreno mislijo, da s svojo družbeno aktivacijo koristijo družbi. In na tej točki se hudo motijo. “Vsi ti “zarotniki” so zelo škodljivi za družbo, ker zavajajo mnoge slepe in vodljive ovčice. Po mojem videnju bi jih bilo treba sankcionirati.”

Foto. Socialna omrežja

V zadnjem času se je okoli cepljenja proti covidu-19 pojavilo več teorij zarot, ki mu nasprotujejo, kar je komentiral tudi zdravnik Igor Muževič: “Pojavljajo se neutemeljeni pomisleki, da nekateri zdravstveni delavci ne uporabljajo rokavic ob cepljenju. To je povsem normalno in po uradnih priporočilih. Tako so tudi mene (in dr. Beovićevo) cepili. Hvaležen cepljenec.” Še bolj nora pa je tista teorija, ki se nanaša na frizuro vodje strokovne skupine za novi koronavirus na ministrstvu za zdravje Bojane Beović, ki je imela dopoldne na fotografiji, ko se je cepila krajše lase, popoldne na televiziji pa daljše. A vsem ljubiteljem teorij zarot ni ostala dolžna, marveč jim je nemudoma nalila čistega vina, da je razlika v dolžini las posledica dejstva, da je imela zjutraj sveže navite, natupirane lase, proti večeru pa so nekoliko popustili in se “podaljšali”. Tako je zaprla usta vsem, ki so s pomočjo dolžine njenih las dokazovali, da se sploh ni cepila. Lažno novico, so namreč številni uporabniki družbenih omrežij, razgrabili kot sveže žemljice.

Domen Mezeg

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Sukičeva vrača udarec: Kordiša je označila za kanibala v lastnih vrstah!

Dobrodošli v bizarnem svetu Levice. V svetu, v katerem...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Jedrska renesansa v svetu, Slovenija pa jo sabotira

Jedrska energija se na svetovnem nivoju vrača kot način...

Velika zmaga SDS; vladajoča koalicija doživela poraz

Za nami so evropske volitve, ki so pozitivno prevetrile...