Tudi v Italiji in Avstriji pouk še vedno poteka na daljavo, vendar tam nobene panike

Datum:

Po družabnih omrežjih in osrednjih medijih se je pričela širiti novica o tem, da otrokom množično primanjkuje športnih aktivnosti in, da jim odsotnost od pouka škoduje. Po drugi strani so tukaj tudi tisti, ki zagovarjajo, da bi se morali učenci še naprej šolati od doma, zaradi naraščanja okužb s koronavirusom. Denimo v Italiji je strah pred novimi okužbami še vedno močno prisoten, zato so se v Furlaniji – Julijski krajini tamkajšnje oblasti odločile, da šol ne bodo odprli pred koncem januarja. “O tem pa nikjer nobene panike po časopisih, radiu in televizijah. V Sloveniji pa medijski terorizem že po dobrih dveh mesecih,” je dejal tamkajšnji zamejski Slovenec Damijan Terpin.

Na RTV Slovenija so zapisali, da so otroci že tri mesece brez športa in da upad aktivnosti vpliva na njihovo motivacijo. Menijo, da odsotnost treningov vpliva na njihovo vedenje in se bojijo, kakšne bodo njihove posledice. Kot so dejali nekateri trenerji, opažajo malodušje, nezainteresiranost in nezadovoljstvo pri športnikih.

Po drugi strani pa število okužb ne upada, zato je vlada vidno zaskrbljena pri odpiranju šol in omogočanju športnih dejavnosti pri otrocih. Nekateri starši pa v nasprotju s tem, o čemer poroča RTV pravijo, da se njihovi otroci gibljejo celo več, kot so to počeli v času pouka.

Foto: STA

Tudi predsednik Združenja Slovenskih Športnih Društev v Italiji dr. Ivan Peterlin je danes po radiu na slovenski mreži RAI zatrdil, da doslej ne beležijo nobenega znaka upada pri mladih športnikih, čeprav so se pri njih blokade začele že marca.

Foto: STA

Kot poročajo italijanski mediji, so se oblasti v italijanski regiji Furlanija – Julijska krajina tudi odločili, da bodo odprtje šol preložili na 31. januar. Na tem območju še vedno opažajo negativen trend pri stanju okužb. Ali bodo šole odprli po 31. januarju pa se bodo naknadno odločili, ko bodo znani novejši podatki o trendu novih okužb. Kot pravijo domačini tamkajšnje regije se bodo njihovi otroci kar celo leto šolali od doma. “O tem pa nikjer nobene panike po časopisih, radiu in televizijah. V Sloveniji pa medijski terorizem že po dobrih dveh mesecih,” je dejal tamkajšnji zamejski Slovenec Damijan Terpin.

Šole so zaprte tudi v Avstriji
Medtem pa so se v sosednji Avstriji odločili, da bodo podaljšali omejevalne ukrepe vse do 24. januarja. Šole pa so prav tako zaprte tudi v Avstriji. Sprva so načrtovali odprtje šol 18. januarja, a avstrijski minister za zdravje še ni želel komentirati, če bodo ta ukrep podaljšali še za en teden, do 25. januarja.  Do 25. januarja pa so prav tako zaprte dejavnosti, ki se ukvarjajo s športnimi aktivnostmi, denimo fitnesi in bazeni.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....