Se nekdanji partner Pašić Bišićeve izogiba roki pravice?

Datum:

Malo po tem ko je slovensko javnost pretresla afera Fotopub oz. radiator, so v javnost pricurljale informacije o posilstvu iz samega središča Gibanja Svoboda. Izvenzakonski partner ortodoksne muslimanke Faile Pašić Bišić, tedaj zaposlene na stranki Gibanje Svoboda, pred tem pa znane nevladnice in nekdaj podpredsednice Pozitivne Slovenije iz Jesenic, je bil osumljen in obtožen posilstva. Po zadnjih dosegljivih informacijah zadeva od tiste točke naprej stoji na mestu. Razlog? Mustafi Alnajjarju naj ne bi bilo mogoče vročiti sodne pošte, prav tako zoper njega ni bil zahtevan pripor. 

Alnajjarjeva nekdanja partnerka Pašić Bišićeva je domači javnosti dobro poznana. Leta 2015 smo denimo poročali o tem, kako je pred frančiškansko cerkvijo v Ljubljani verniku, ki je nosil transparent “Evropa je krščanski kontinent”, le-tega iztrgala iz rok. Kasneje se je proslavila z izjavo, da ji hijab daje moč in svobodo. Ves čas pa so o njej krožile govorice, da vzdržuje povezave s skrajnimi islamističnimi skupinami. Njene aktivnosti so spremljale obveščevalne službe.

Kot vemo Pašić Bišićeva ni bila samo nevladnica oz. predsednica “Človekoljubnega dobrodelnega društva UP Jesenice”, ki se je v preteklosti bogato napajala v državni malhi. Društvo je v preteklih letih prejelo vsega skupaj 279.596,92 evrov za različne projekte, kot izhaja iz Erar.si. Bila je tudi podpredsednica Pozitivne Slovenije na Jesenicah. Podpredsednik Pozitivne Slovenije na državni ravni je bil nekoč Robert Golob. Tako predsednik vlade kot dotična nevladnica torej izhajata iz istega političnega kroga tranzicijske levice, zato prav nič ne čudi, da sta se tik pred volitvami skušala javnosti predstaviti kot nova obraza.

Zopet se pojavi v političnih krogih
Seme afere Alnajjar je vzklilo že na samem povolilnem slavju stranke Gibanje svoboda. Pašić Bišićeva se je dogodka udeležila s svojim partnerjem. Na sliki ga vidimo med Marto Kos in Failo Pašić Bišić.

Mustafa Alnajjar v družbi nekdanje članice Gibanja Svoboda Marte Kos in predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič. (Vir: Zajem zaslona, Twitter)

Kot vemo so kmalu za tem, sicer po aferi Fotopub, zaokrožile informacije o tem, da je intimni partner Pašić Bišićeve osumljen posilstva 17-letnice. Ta sicer trdi, da je nedolžen, saj da slovenska javnost dekleta ne pozna. Ta naj bi popivala, ponočevala, dejal je tudi, da slovenska javnost ne pozna njenih odnosov z družino. Alnajjar je ob izbruhu afere medijem (Reporterju) zagrozil z odvetniško družbo Čeferin. “Ne dovolim, da objavite moje ime, sicer bo zoper vas vložena tožba. Tako so mi dejali pri odvetniški družbi Čeferin.”

V istem mediju so nato pridobili odziv tudi Pašić Bišićeve, ki nakazuje, da je za njegovo postopanje vedela, a ga ni prijavila organom pregona. To je očitno prepustila njegovi žrtvi. “Poskušala sem mu pomagati, usmerjala sem ga v skupine za samopomoč in psihoterapijo, da bi ugotovil, da so te stvari pri nas nesprejemljive,” je povedala za Reporter.

Ko so pravosodni organi začeli s postopki, je postalo jasno, da ima afera resno substanco, utemeljeno v dokazih. Alnajjar se je iz zgolj osumljenega posilstva mladoletnega dekleta spremenil v nekoga, ki je kaznivega dejanja obtožen. Žrtev do sedaj ni spregovorila za medije, je pa zato njena prijateljica, ki je želela ostati anonimna. “Kaj mislite, kako se počuti ta punca, potem ko ji je to storil, ona pa ga vidi tik ob vodilnih iz Gibanja Svoboda na njihovem volilnem slavju?” je za Reporter komentiralo dekle, ki Alnajjara tudi osebno pozna.

Nevročena sodna pošta in odločitev, da se ne zahteva pripora
Po zadnjih informacijah, poroča Reporter, se sodni postopek v zadevi ne premika naprej, saj pravosodni organi Alnajjarju še niso uspeli vročiti sodne pošte. Kako je to mogoče? In zakaj ni bil Alnajjar v priporu, kljub temu da policija “razpolaga s podatki, da se kot spolni predator vede tudi do drugih deklet”, so zapisali v Reporterju. No, to je mogoče, saj se je tožilstvo odločilo, da obtoženi ni begosumen in zanj ni predlagala pripora. Obtoženi naj bi bil še vedno v Sloveniji, a je spremenil lokacijo prebivališča. Zadeva je sedaj na Okrožnem sodišču v Ljubljani, vodi jo sodnica Polonca Valentinčič.

Ker nas zanima, ali se je od zadnjih javno razkritih informacij v medijih karkoli spremenilo, smo na ljubljansko okrožno sodišče naslovili več vprašanj, vendar odgovorov še nismo prejeli. Poslali smo tudi vprašanja na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, kjer je padla odločitev, da se za Alnajjarja ne zahteva pripora. Zanimalo nas je, kakšen razmislek je botroval odločitvi.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Putin in Hamas imata enak modus operandi glede načina vojskovanja

Franco Fiumara je doktor pravnih in političnih ved. Je...

[Video] Ne prav bistre Golobove objave

"Izgleda kot osnovnošolec, ki se nekej pifla na pamet....

[Video] “Vsi smo Uroš Jernejc!”

Ljubljanski župan Zoran Janković zastruplja vodo in uničuje vse,...

Klofuta Klakočar Zupančičeve

Za tovarne laži, ker smo pisali, da dodatno dela...