To pa je ironija! Novinarji Dela, Dnevnika, Večera in Mladine bodo študentom predavali o lažnih novicah

Datum:

Na Fakulteti za družbene vede (FDV) v Ljubljani organizirajo dogodek Proti kulturi laži, s katerim želijo tako študente kot tudi dijake ozavestiti in izobraziti o aktualni in vedno bolj žgoči temi lažnih novic. Vse bi bilo lepo in prav, če bi to naredili na objektiven način z namenom, da naredijo premik v glavah, seveda pa so ti v stilu, kot smo ga sicer navajeni na tej fakulteti, kot predavatelje povabili novinarje Dela, Dnevnika, Večera in Mladine. Ironija na kvadrat bi lahko rekli, namreč največji stvaritelji lažnih novic bodo mlade opozarjali na problematiko pojavljanja teh. 

                   

Na omenjenem dogodku, ki bo v četrtek, 18. januarja, opoldne, v prostorih fakultete, bodo med drugim predavali: Ali Žerdin z Dela, Jure Trampuš z Mladine, Tanja Lesničar Pučko z Dnevnika, Kristina Božič z Večera, med njimi pa ne bo manjkal niti profesor na Katedri za analitsko sociologijo Vlado Miheljak, ki je sicer napisal že več kolumn za Mladino, še posebej je kritičen do predsednika največje opozicijske stranke SDS Janeza Janše. Objektivnost zagotovljena, ni kaj!

Miheljak Janši predlagal opravljanje drugega poklica
Miheljak je namreč v intervjuju za Mladino, v času, ko je Janša opravljal funkcijo premiera, Janši predlagal, naj si najde kakšen drug poklic in si odpočije za dlje časa. Poleg tega je dejal, da “če bi Janša v mladosti obiskoval koncerte Pankrtov, ne pa hodil na džezovsko sceno, danes ne bi postal to, kar je, in dodal, da bi najverjetneje s svojo vztrajnostjo in z organizacijskimi sposobnostmi postal uspešen politik, ne pa tudi reprezentant avtoritarne, ljudskopopulistične politike. Če bi nekoč poslušal Pankrte, mu danes ne bi rekli, da je slovenski Putin,” je še poudaril Miheljak.

Vlado Miheljak (Foto: STA)

Prav tako je Miheljak komentiral zmago Janše na volitvah leta 2004 in dejal, da je v tej tekmi zmagal zaradi spremembe političnega sloga in nato dodal, da naj bi se po nekaj tednih pokazalo, da je vse bila zgolj mimikrija. Kritiziral je njegov slog političnega delovanja in dodal, da ta naj ne bi dojel, da se ne nahaja v opoziciji. Po prepričanju Miheljaka naj bi Janša le generiral politiko izrednih razmer in dodal, da je v tem najbolj spreten. Poleg tega je izpostavil, da mokre sanje vsake politike predstavlja vpliv na medije, po njegovo pa je Janša na tem področju stopil korak dlje, namreč ta zagovarja dejstvo, da se resen politik naj ne bi smel ukvarjati s svojo podobo in novinarji.

Nekdanjemu osrednjemu komunističnemu glasilu pada naklada
Dejstvo je, da je imel slovenski tisk nekdaj vlogo glavnega oblikovalca javnega mnenja, zdaj pa je njegov vpliv iz leta v leto manjši, saj je ta vedno manj bran, zato ne čudi, da tudi naklade strmo padajo, saj mainstream medijem zaupa vedno manj ljudi zaradi ustvarjanja lažnih novic. Delo, Dnevnik, Večer, Slovenske novice in Finance so konec leta 2004 prodali skupaj 270 tisoč dnevnih izvodov, konec leta 2016 pa je številka zdrsnila celo pod 135 tisoč izvodov.

Foto STA

Predvsem pada naklada pri nekdanjih velikanih tiska, kot je družba Delo. Nekdanje osrednje komunistično glasilo je namreč v zlatih časih prodalo na desettisoče izvodov, zadnja leta pa bolj spominja na obdobje bibličnih suhih krav, kljub temu, da skupina Dela obvladuje večje število medijev (med njimi so: Delo, Slovenske novice, Nedelo, Nedeljske novice, Ona, Onaplus, Polet, Delo in dom …). Edini medij iz skupine Delo, ki mu je kazalo dobro, so Slovenske novice, ki jih je v zadnjem času ogrozil pojav tabloida Svet24, ki pa je bolj uspešen in se prodaja v več izvodih. Skupini Delo naj bi tako slabo kazalo, saj bi imeli v letu 2016 kar milijon evrov izgube, za leto 2018 pa naj bi načrtovali okoli 700.000 evrov izgube. Tolikšen upad sicer ni presenetljiv glede na lažnivo poročanje v zadevi Patria in domnevnega nezakonitega sina kardinala Franceta Rodeta.

Foto: STA

Mladina jadra na podlagi lažnih novic okrog Janše in stranke SDS
Vztrajno pa prodaja pada tudi Mladini, ki je glede prihajajočega dogodka Proti kulturi laži zapisala: “Sodelujoči bodo morali določiti tarčo, skovati besede in pripraviti slikovno gradivo za vnaprej določeno tarčo. V Mladini ob tem opozarjajo, da k širjenju laži sodita dobra mera adrenalina in sociopatije, zato moraliziranje pustite v kakšni drugi predavalnici.” Včasih je bil sicer tednik Mladina trn v peti nekdanji komunistični oblasti, a je ta zašel iz svoje začrtane programske usmeritve.

Odgovorni urednik Mladine Grega Repovž krivdo za slabo slovensko zdravstvo celo išče kar v slovenskih medijih, ki poročajo o številnih zapletih, ki jim ministrica Milojka Kolar Celarc ni kos, čakalne vrste pa poveličuje, češ da “so v veliki meri dokaz, kako je zdravljenje dostopno celotni populaciji”.  Glede na to, da javni podatki kažejo, da ima Slovenija eno izmed največjih umrljivosti zaradi bolezni raka, se človek upravičeno vpraša, če živimo na istem planetu? V glavnem pa se Mladina osredotoča na kritiko Janeza Janše, stranko SDS in ameriškega predsednika Donalda Trumpa, namesto, da bi poročala objektivno in se osredotočala tudi na levičarske tajkune, ki so si v času tranzicije nagrabili znatno količino premoženja.

Glede na to, da bodo mlade na FDV-ju o lažnih novicah informirali prav tisti, ki so za lažne novice v slovenskem medijskem prostoru najbolj odgovorni, se človek vpraša, kdaj bomo končno stopili iz tega začaranega kroga pranja možganov? Več kot očitno pa je, da fakulteti ni v interesu, da bi pripomogla k objektivnemu razmišljanju študentov.

H. M.

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...