Urbanija: “Kar se dogaja na RTV, je kriminal”

Datum:

Običajni ljudje hodimo v službo in si dopuste urejamo tako, da delodajalcem že decembra povemo kdaj približno bomo odsotni. Delovni proces v zasebnem sektorju si namreč ne more privoščiti, da delavca ne bi bilo v službo dva tedna, delodalajec pa bi za to izvedel pred kakšnim velikim naročilom. Na planetu Javna uprava je vse drugače – sploh na RTV Slovenija, ki je sploh zgodba zase. Direktor TV Slovenija Uroš Urbanija je namreč odpustil urednico uredništva oddaj o kulturi Zemiri A. Pečovnik zaradi neupravičene odsotnosti in celo laganja nadrejenim. Takoj so na noge skočili vsi s strani vlade z evri zaliti NVO-ji in urednici izrazili podporo, ne da bi sploh poznali podrobnosti primera. Na Odmevih je svojo plat zgodbe razložil Urbanija.

                   

Ko preberemo časovnico lahko hitro vidimo, da gre za skoraj kriminalni splet ravnanj javne uslužbenke: Laži, sprenevedanja, zavajanja, naknadno urejanje dopustov. Očitno je to modus operandi urednikov in novinarjev RTV Slovenija, saj je celotna medijska scena, skupaj z uslužbenci RTV priskočila na pomoč odpuščeni urednici.

Helena Milinković, ena od skrajno levih novinark RTV Slovenija, poznana kot megafon Igorja Kadunca, sicer pa vodja stavkovnih novinarskih sindikatov na RTV je rekla, da se je pesnica v nemilosti vodstva znašala že takrat, ko je “dovolila”, da je na oder proslave ob dnevu kulture prišla Svetlana Makarović. Trdijo, da se od takrat novinarki onemogočajo poti v tujino. Sindikat je mnenja, da je novinarka [s službeno potjo v tujino] delovala pravilno in je le želela izpolniti delovno obveznost.

Spopad Urbanija – Bergant na Odmevih
Uroš Urbanija se je v studiu “spopadel” z njemu jasno nenaklonjenemu voditeljem Odmevov Igorjem E. Bergantom, ki je takoj na začetku postavil pravila igre rekoč, da Urbanija “njihovi dolgoletni ugledni novinarki” očita naklepno laganje. Seveda je jasno, da se intervjujev pač ne začenja tako, da se z olepševalnimi pridevniki okiti osebo o kateri bo tekla razprava, morda bi Bergant to vedel, če na RTV ne bi prišel nepotistično.

Novinarka je lagala na pot pa je šla brez snemalne ekipe
Urbanija je razložil, da je gospa v aprilu zaprosila za 10 dnevno službeno pot v tujino, odobril ji je trodnevno potovanje. V nadaljevanju je poslala prošnjo za sedemdnevno potovanje. Tako kot prvič je ponovil, da je odobril tridnevno potovanje. Nakar je gospa prišla k njemu in vseeno prosila za desetdnevno potovanje. Kot razlog je navedla, da je rezervirala stanovanje že pred enim letom in tudi že plačala. Glede na ta podatek je Urbanija prosil, če mu pošlje vso dokumentacijo, ki zadeva to rezervacijo. Izkazalo se je, da je gospa najela stanovanje 18.4. 2023 in ne pred enim letom, 29.4. pa se je dogovarjala za plačilo stanovanja, torej po tem, ko ji je bila pot zavrnjena. Na pot pa se je opravljala brez snemalca.

“Zdaj pa si predstavljajte televizijske prispevke profesionalne oddaje brez snemalca. To se mi je zdelo samo po sebi nesprejemljivo,” je povedal Urbanija

Prava težava ni bila pot, pač pa goljufija
Bergant ga je vprašal zakaj se on kot v.d. direktorja TV Slovenija ukvarja s tem za koliko dni bo na službeno pot odpotovala novinarka, da imajo znotraj hiše za to usposobljene ljudi.

Urbanija mu je odgovoril: “Kako lahko televizijski novinar poroča iz Cannesa brez snemalne ekipe. To je vprašanje: ali odhajamo v Cannes na turistično potovanje ali dejansko opravljati svoje naloge.”

Bergant mu je rekel, da lahko tam najamejo ekipe (zanimivo, da bi najemali tuje snemalce, ko imajo doma za eno malo vojsko snemalcev!?) nakar mu je Urbanija odgovoril: “To bi bila zahteva tega potovanja. Zahteva je bilo vztrajanje pri desetih dneh. Problem tega pa je bilo goljufanje. Se pravi opravičevanje desetih dni ker je novinarka stanovanje najela že pred enim letom, kar se je izkazalo za laž. V nadaljevanju pa se je zgodila goljufija na goljufijo. Gospa je kljub neodobritvi še vedno šla na potovanje. Ko sem opazil po petih dneh, da je ni bilo v službi, sem nadrejene pozval, da ji odobrijo dopust, če je zanj zaprosila. Izkazalo se je, da za dopust ni zaprosila. Meni pa je poslala utemeljitev, da lahko gre na potovanje, tudi, če ji direktor ne odobri. Naslednji dan se je vrnila iz službenega potovanja. Ne glede na situacijo, je kljub temu zaprosila za dopust za nazaj in celo za bolniško, za kar sem podal kazensko prijavo na policijo. Tukaj gre za sklop dogodkov. Na koncu je od nadrejenih zahevala, da se ji v evidenco za vsak dan, ko je bila v Cannesu vpiše po 10 ur in to ne samo med delovnikom, tudi v soboto in nedeljo.”

Urbanija je na Odmevih pojasnil razmere na RTV. Vir: Zajem zaslona, RTV.

Bergant trdil da odgovorni urednik ni vedel za prekršek, Urbanija ga je postavil na laž
Bergant je Urbaniji navrgel, da urednica govori nekaj drugega, da je bil do nje večkrat tudi žaljiv in da odgovorni urednik kulturnega programa še zdaj ne razume utemeljitve prenehanja delovnega razmerja.

Urbanija je dejal, da se je z novinarko in urednico do takrat pogovarjal le enkrat, sploh pa da gre za zapisnike kolegijev, prvi pravi uradni zapis v zvezi s tem je bi 23.5., ko je direktor napovedal sankcije in takrat je bil odgovorni urednik prisoten, saj je bil prav tako na kolegiju, torej Bergantovi podatki ne držijo.

Bergant je vztrajal in ga med vrsticami obtožil politikantstva in igranje šahovske partije z novim Programskim svetom, medtem ko so novinarji kmetje in kmetice na šahovnici.

Če nekdo goljufa, sledijo sankcije
Urbanija je bil jasen: “Če nekdo goljufa, pa če ste to vi ali pa jaz, sankcije sledijo. Delovnopravna zakonodaja velja in morala  bi veljati tudi v tej hiši. Res pa imamo v tej hiši številne probleme, številne težave prav pri goljufanju z evidenco delovnega časa, s prijavljanjem ur.”

Urbanija je citiral, kako je tajnica eno od novinark RTV opozorila, da je en dan šla ven s službenim odhodom, pa se sploh ni vrnila, drugi dan pa se sploh ni evidentirala, nakar ji je novinarka odgovorila: “Napiši mi vsakič po 8 ur, pa je! Včeraj pa sem šla ven s kolegi na čik in sem pozabila odštempljati, kar pa se je zgodilo naslednji dan pa se ne spomnim.” Urbanija je opozoril, da so uslužbenci RTV plačani iz davkoplačevalskega denarja in ta način, ko je čisto vseeno ali delaš v službi osem ur ali deset ur, oz. sploh ne veš ali si bil v službi ali nisi bil, se zdi kolegom normalen.

“To je pravzaprav kriminal.” zaključi Urbanija.

Povsem običajna praksa na RTV
Portal Požareport je objavil celo izpoved bivšega zaposlenega na RTV Slovenija z 38 leti delovne dobe, ki je potrdil, da je primer z urednico Zemiro povsem običajna praksa v javnem zavodu RTV. Njeni kolegici v uredništvu je bilo samoumevno, da ji naknadno pripada plačani dopust ob smrti hišnega ljubljenčka, ko je ostajala doma. Vir še pravi, da je drugače kulturno uredništvo primer nekulture in primitivne večine novinark zaposljivih samo na tem zavodu.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...