Karmen Furman: Vlada in minister Maljevac sta upokojence razočarala s praznimi obljubami!

Datum:

Poslanska skupina SDS je spisala in v proceduro vložila predlog zakona, ki bi odgovoril na rastočo draginjo, posledično pa na višanje stroškov oskrbovanja v domovih za starejše. Na novinarski konferenci je spregovorila poslanka Karmen Furman. 

                   

Poslanka mag. Karmen Furman je pred današnjo nujno sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide spregovorila o vzrokih za sklic nujne seje in predlogu ukrepov za izboljšanje položaja oskrbovancev in zaposlenih v domovih za starejše. Furman: “Razmere v domovih za starejše so trenutno že močno zaostrujejo. Kadrovska stiska zapira vrata domov, s 1. julijem pa se v vseh domovih obeta podražitev oskrbnin, saj se s koncem tekočega meseca izteka veljavnost interventnega zakona.” Podražitev oskrbnin bi pomenila veliko breme za uporabnike socialnovarstvenih storitev v domovih za starejše ter njihove svojce in občine, ki krijejo stroške za oskrbovance. Zato so v poslanski skupini SDS pripravili in v obravnavo vložili predlog sprememb zakona o nujnih ukrepih za povečanje prihodkov upokojencev in omilitev dviga oskrbnin na področju socialnega varstva, z namenom omejiti vse višje stroške oskrbnin.

Te so nastali zaradi vsesplošne draginje in dviga stroškov dela, krije pa naj se jih iz državnega proračuna vse do konca tekočega leta. Z novim zakonom bi preprečili občuten dvig oskrbnin v breme oskrbovancev. Dejstvo je, da aktualna vlada ni odreagirala na pozive skupnosti socialnih zavodov Slovenije, niti direktorjev domov za starejše, o neizogibnem dvigu oskrbnin, ki je finančno obremenil njihove oskrbovance. Furman: “Vlada do vložitve našega predloga ni pripravila in predlagala podaljšanja ukrepa subvencioniranja oskrbnin.” Posledično se v Sloveniji še vedno soočamo s posledicami draginje. Prav tako konkretnih predlogov in pozivov ni bilo s strani ministra za solidarno prihodnost Simona Maljevca, ki je za ureditev področja pristojen. Po navedbah Skupnosti socialnih zavodov, je trenutno v domovih manj kot polovica oskrbovancev takšnih, ki so zmožni sami pokriti stroške bivanja.

Draginja ostarele v domovih peha na rob preživetja, v SDS jim skušajo pomagati z novim zakonom. (Foto: STA)

Med takšnimi, ki oskrbnin sami ne morejo kriti, je kar 20 odstotkov takšnih, ki jih ne zmorejo plačati niti s pomočjo svojcev. Glede na trenutne izračune, ki so jih pripravili v domovih za starejše, naj bi se cene oskrbnin dvignile od pet do 30 odstotkov. To pomeni, da bi bila mesečna položnica lahko pri nekaterih oskrbovancih, višja tudi za 150 evrov. Furman: “V kolikor do nadaljnjega subvencioniranja oskrbnin s strani države iz proračuna ne bo prišlo, bo večjo finančno stisko krepko občutilo več kot 22 tisoč oskrbovancev, ki danes bivajo v domovih za starejše.” Prepričana je, da bi bile razmere danes lahko bistveno drugačne, če vlada Roberta Goloba ne bi zamaknila že veljavnega zakona o dolgotrajni oskrbi. Po tem zakonu, ki je bil sprejet v času prejšnje vlade, pod vodstvom stranke SDS, bi že z letošnjim letom oskrbovanci v domovih plačevali zgolj t. i. hotelski del storitev.

Vlada ni podala nobenih konkretnih rešitev za reševanje razmer v domovih
To pomeni, da bi bile dotične storitve tudi do 30 odstotkov cenejše oziroma v kolikor do državnega subvencioniranja oskrbnin s strani države ne bo prišlo, bodo te oskrbnine tudi do 50 odstotkov dražje kot bi bile v primeru, če bi zakon o dolgotrajni oskrbi ostal v veljavi. “Kljub drugačnim zagotovilom predstavnikov aktualne vlade, se je sedaj pokazalo, da je bil zamik zakona o dolgotrajni oskrbi škodljiv ukrep,” je še prepričana poslanka. Danes ga občutijo najranljivejše skupine slovenskih državljanov, konkretno vsi tisti, ki dolgotrajno oskrbo potrebujejo. Trenutna vlada, se navkljub rekordnemu številu ministrstev in celo za to področje posebej ustanovljenemu Ministrstvu za solidarno prihodnost, na izzive na področju dolgotrajne oskrbe, kadrovske stiske v domovih za starejše in oskrbnine, po njenem odziva precej medlo ali pa sploh ne. Ključno pa je, da ni podala nobenih konkretnih rešitev za reševanje nastalih razmer.

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac, je ostarele v domovih do kraja razočaral. (Foto: Nova24TV)

Minister Maljevac, ki je bil pred nastopom ministrske funkcije že državni sekretar te vlade (na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti), je januarja letos na svojem zaslišanju pred pristojnim odborom, poslancem zagotovil, da so se vprašanja pomanjkanja kadrov na področju dolgotrajne oskrbe, že pričela reševati. V ta namen je bila tedaj, še v okviru Ministrstva za delo, ustanovljena posebna delovna skupina. Po tedanjih zagotovilih ministrstva, bi morala biti podrobna analiza stanja, kot tudi predlogi ukrepov za ureditev kadrovske problematike, na področju dolgotrajne oskrbe, predstavljeni že februarja letos. “Mesec junij se počasi izteka, minister pa konkretnih ukrepov za rešitev tega področja, kljub obljubam vse do danes ni predstavil. So pa v tem času številni domovi za starejše, zaradi pomanjkanja kadrov, bili primorani zmanjšati svoje namestitvene zmogljivosti, ponekod pa so celo povsem zaustavili sprejem v domove.” 

Zaradi pomanjkanja kadra, je trenutno praznih 700 postelj, 16 tisoč oseb pa čaka na sprejem v dom!
Po besedah sekretarja skupnosti socialnih zavodov, je v Sloveniji na račun pomanjkanja kadra, trenutno praznih nekaj več kot 700 postelj, kar je povsem nesprejemljivo ob dejstvu, da v tem trenutku na sprejem v dom čaka preko 16 tisoč oseb. Prav zato so v poslanski skupini SDS zahtevali sklic nujne seje pristojnega odbora, ki vključuje konkretne pozive vladi, pristojnim ministrstvom, za izboljšanje razmer v korist uporabnikov/oskrbovancev in zaposlenih. Vlado pozivajo, da v najkrajšem možnem času, najkasneje do 1. septembra, sprejme ukrepe za izboljšanje kadrovske problematike v domovih ter spremeni oziroma dopolni kadrovske normative tako, da bodo omogočili zaposlovanje nujno potrebnih dodatnih kadrov.

Naj se solidarnost ministra in koalicije pokaže v dejanjih!
Prav tako vlado pozivajo k izboljšanju delovnih pogojev v domovih, za kar naj se zagotovijo dodatna finančna sredstva, izbere izvajalce programov za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije bolničar v dolgotrajni oskrbi in se jim omogoči takojšen začetek izvajanja programa. Ravno tako naj se iz državnega proračuna zagotovijo dodatna finančna sredstva za preprečitev dviga oskrbnin v domovih, v breme uporabnikov oziroma oskrbovancev. Furman: “Upamo, da bosta tokrat vlada in njena koalicija znali prisluhniti vsebini sklica in sklepe tudi potrdila. S tem se bo ponudila pomoč, tako zaposlenim v domovih kot tudi nekaj več kot 22 tisoč oskrbovancem, ki jim grozi konkreten dvig oskrbnin.” V poslanski skupini SDS si želijo, da besede Maljevca, ki je dejal, da “prihodnost bo solidarna, ali pa je ne bo”, ne ostanejo zgolj besede. Naj se solidarnost ministra in koalicije pokaže tudi v dejanjih vseh državljanov, zlasti do najranljivejših skupin slovenske družbe.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...