V 86. letu se je po hujši bolezni poslovil nekdanji poslanec Ivo Hvalica

Datum:

V starosti 86 let je po krajši bolezni umrl nekdanji poslanec državnega zbora in politik Ivo Hvalica. Znan je bil kot kritičen in neumoren govornik, z najdaljšim govorom, ki je trajal kar štiri ure, se je zapisal v zgodovino slovenskega parlamenta. Bil je znan kot iskren, kritičen govorec brez dlake na jeziku.

Po hudi krajši bolezni se je poslovil nekdanji poslanec, politik in gradbenik Ivo Hvalica v starosti 86 let. Njegova vloga v slovenski politiki je bila izrednega pomena, sploh v prvih letih samostojnosti. V času Jugoslavije je bil član Socialdemokratske zveze Slovenije, ki se je kasneje preimenovala v Socialdemokratsko stranko Slovenije (SDSS), predhodnico današnje SDS.

Ivo Hvalica je bil rojen 18. maja 1936 v Kanalu ob Soči, živel pa je v Solkanu. Osnovnošolsko in gimnazijsko šolanje je končal v Kanalu, srednješolsko izobrazbo gradbenika pa je pridobil v Ljubljani. Zaposlen je bil v gradbeni stroki (SGP Primorje Ajdovščina, SGP Gorica, Projekt Gorica, Goriške opekarne), leta je služboval kot gradbenik v Libiji zlasti pri libijskem ministrstvu za gradnjo stanovanj in javnih stavb (1968), tam pa je bil tudi vodja projekta pri gradnji ene največjih afriških opekarn. V sedemdesetih letih je bil tudi lastnik svojega gradbenega podjetja, zasebnik pa je ponovno postal 1992.

Njegov štiriurni govor se je zapisal v slovensko zgodovino
Leta 1993 je postal poslanec državnega zbora kot član Socialdemokratske zveze Slovenije (SZDS), ki se je pozneje preimenovala v Socialdemokratsko stranko Slovenije (SDSS), današnjo Slovensko demokratsko stranko (SDS). Bil je član predsedstva stranke, a je pozneje iz stranke izstopil. Hvalica je bil poznan kot neumoren govornik, ta naziv pa si je zaslužil leta 1995, ko je ob obstrukciji zakona o privatizaciji igralnic govoril več kot štiri ure. To je bil najdaljši govor v zgodovini slovenskega parlamenta, ki pa se ga po trenutnem poslovniku državnega zbora ne more preseči, saj je trajanje poslanskih razprav omejeno na tri minute.

Ljubljana, DZ. Srečanje poslank in poslancev prvega mandata ob 25-letnici DZ. Bivši poslanec SDS Ivo Hvalica. (Foto: STA)

Leta 1998 je poslanec LDS Jelko Kacin Hvalico udaril s časopisom, kar je do zdaj edini fizični obračun znotraj slovenskega parlamenta. Povod je bila oznaka “ograjevarstvenik”, ki jo je za Kacina uporabil Hvalica. Kacina je namreč obtoževal, da si je po osamosvojitvi prisvojil ograjo okoli bežigrajske vojašnice. Hvalica je po dveh poslanskih mandatih zaradi spora z Janezom Janšo izstopil iz SDS. 23. maja 2001 se je upokojil in umaknil iz politike, vendar je tudi kot upokojenec večkrat komentiral aktualno politiko.

Pogreb bo v soboto, 3. septembra, v župniji Kanal.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...