[Video] Rusi so se zopet zatekli k prepovedanim taktikam – zažigalnim bombam

Datum:

Kot kaže se Rusija še naprej poslužuje brutalnih vojaških taktik na vzhodu Ukrajine. Iz Ukrajine namreč prihajajo grozljivi posnetki “termitskega dežja”, ki topi meso ter razžira kovino in beton, poročajo številni tuji mediji. Gre za orožje, ki je po mednarodnem pravu prepovedano.

Navkljub uporabi brutalnih taktik na vzhodu države so Putinove sile v soboto doživele svoj najsmrtonosnejši dan, ko so po besedah Ukrajincev v 24 urah izgubile kar 1090 mož. To je 60 vojakov več od dosedanjega rekorda, 7. februarja.

Putin je v soboto med drugim izgubil tudi osem tankov, sedem oklepnih vozil, štiri kose topniškega orožja in štiri sisteme zračne obrambe, poroča The Sun. Trenutno se vojna v vzhodni Ukrajini stopnjuje, večina bojev je osredotočena na devetmesečno bitko, ki divja v Bahmutu. Kijev trdno drži obrambno linijo, saj obstaja bojazen, da če bodo omahnili, bodo s tem Rusom odprli pot do preostalih delov Ukrajine prav na tem mestu.

Nov zločin na seznamu
Rusija je v vojni že večkrat uporabila orožje, ki povzroča taljenje mesa. Kot kaže pa so se sedaj odločili, da se vrnejo nazaj k stari stari taktiki, da prodrejo dlje, globlje v Ukrajino. Za izdelavo zažigalnih bomb se uporablja termit, mešanica kovinskega prahu in kovinskega oksida. Gori pri temperaturah, višjih od 2400 °C, in če pride v stik s človeškim mesom, ga lahko stopi do kosti. Organizacija Human Rights Watch je orožje opisala kot eno “najokrutnejših” v ruskem arzenalu in dejala, da povzroča “takojšnje in vseživljenjsko trpljenje ljudi”.

Prizor nad mestom Vuhledar si lahko pogledate na spodnjem posnetku:

Oleksandr Sirski, poveljnik ukrajinskih kopenskih sil, je obljubil, da bo še naprej držal obrambno črto. “Pravi junaki so zdaj branilci, ki na svojih plečih držijo vzhodno fronto in povzročajo največje možne izgube, ne prizanašajo ne sebi ne sovražniku,” je izjavil.

V soboto objavljeni satelitski posnetki so pokazali opustošeni Bahmut, mesto, v katerem je nekoč živelo 70 tisoč ljudi. Nebotičniki in hiše, v katerih so nekoč živele ukrajinske družine, so zdaj opustošeni in poškodovani do nerazpoznavnosti. Ceste so razruvane, drevesa izruvana, uničena so življenja na desettisoče ljudi, navaja Slobodna Dalmacija.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Multimilijonarska filmska zvezda se je označila za “srednji razred”

Filmska zvezda Cate Blanchett je na spletu pritegnila precej...

SDS slovenskim ribičem: “Niste sami!”

Slovenska demokratska stranka je vložila predlog spremembe zakona, s...

Politično klanje med “koalicijskima” Volkom in Brglezom zaradi Palestine

Do slovenskega priznanja Palestine še vedno ni prišlo. Radikalnejši...