[Video] Pariz: Francoska policija nad nasilne protestnike

Datum:

Francoski senat je v soboto zvečer potrdil pokojninsko reformo, proti kateri že več dni potekajo množični protesti. Pristojni odbor bo zdaj pripravil končni predlog novega zakona, o katerem bosta nato glasovala senat in narodna skupščina. Nasprotovanje prenovi pokojninskega sistema je politična preizkušnja za francoskega predsednika Emmanuela Macrona, čigar liberalna stranka si prizadeva za sprejetje reforme, odkar je lani poleti izgubila večino v parlamentu. Po posnetkih sodeč pa so bili Macronovi policisti neusmiljeni do protestnikov.

Predsednica vlade Elisabeth Borne je po odločitvi senata izrazila prepričanje, da ima vlada zadostno večino v parlamentu za sprejetje zakona. Če pa ne bi bilo tako, bi lahko uporabila redek ustavni instrument, znan kot člen 49/3, ter pokojninsko zakonodajo sprejela brez glasovanja.

V soboto so sicer v Franciji že sedmi dan potekali nacionalni protesti proti reformi, s katero namerava vlada predsednika države Emmanuela Macrona zvišati upokojitveno starost s sedanjih 62 na 64 let, za polno pokojnino pa bo od leta 2027 potrebno 43 let dela. Francoski sindikati, ki reformi ostro nasprotujejo, še vedno upajo, da bo Macron, ki je zavrnil njihove pozive k pogovorom, popustil.

Nad nasilne protestnike policija
Po navedbah notranjega ministrstva se je sobotnih demonstracij udeležilo okoli 368.000 ljudi. Zvečer so v Parizu protesti postali nasilni in policija je prijela okoli 30 ljudi, ki so razbijali okna, metali predmete v policiste in prevračali smetnjake. Vlada kljub protestom vztraja pri reformi, češ da bi se brez nje pokojninski sistem sesul. Pokojninska reforma je bila tudi ena osrednjih Macronovih predvolilnih obljub. Kritike so skušali omiliti z obljubo o zvišanju najnižje zagotovljene pokojnine na 1200 evrov ter dodatkih za upokojence z zdravstvenimi težavami in tiste, ki so opravljali fizično zahtevna dela. Opozicija pa jim očita, da gre zgolj za “bonbončke” brez pravega učinka.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....