Nov primer korupcije? Za nedolžnim obiskom ministrice Katičeve v Radečah se v resnici skriva veliko več: Župan iz kvote SD Tomaž Režun ima namreč več kot 20 odprtih sodnih zadev!

Datum:

Pravosodna ministrica Andreja Katič se je nedavno udeležila dneva odprtih vrat Prevzgojnega doma Radeče. Če je ob novici o obisku Katičeve sprva kdo mislil, da gre le za nedolžen obisk, se moti, saj se za obiskom skriva veliko več. Gostitelj srečanja, župan Radeč, Tomaž Režun naj bi imel po naših informacijah po različnih sodiščih kar 24 odprtih sodnih zadev, Katičeva pa se je z Režunom srečala tudi na uradnem sestanku. Vsekakor gre za občutljivo zadevo, ki bi lahko glede na strankarske simpatije Katičeve in Režuna ter njune vloge – ona je na vrhu pravosodja, župan pa je v številnih sodnih postopkih – lahko imela tudi korupcijska tveganja vplivanja na odločitve pravosodnih organov. Stranka SD se je namreč komaj pobrala od afere, v kateri sta se mariborska sodnika Matjaž Štok in Slavko Gazvoda, udeležila strankarskega srečanja z visokimi predstavniki SD in tako ravnala v nasprotju s sodniškim etičnim kodeksom.

                   

V uredništvu Nova24TV smo na ministrstvo za pravosodje naslovili novinarska vprašanja in ministrico Andrejo Katič povprašali glede njenega obiska v Radečah, dne 10. junija. Tam je obiskala Prevzgojni dom Radeče, srečala se je tudi z Borutom Pahorjem in županom Radeč Tomažem Režunom. Na vprašanje, kakšen je bil namen njenega obiska, nam je odgovorila, da je bil namen obiska dan odprtih vrat Prevzgojnega doma Radeče. Ob tem je izpostavila, da je bil obisk načrtovan vnaprej, in dodala, da ker se je obiska udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, so protokol obiska pripravili na Protokolu Republike Slovenije.

Ko smo Katičevo povprašali, če se je morda tudi neuradno srečala z županom Tomažem Režunom in poslancem Matjažem Hanom, nam je razkrila, da so se predstavniki ministrstva za pravosodje in uprave za izvrševanje kazenskih sankcij srečali na uradnem sestanku z županom in predstavniki občine. “Pogovarjali smo se o možnosti prenosa zemljišč v okolici Prevzgojnega doma Radeče na občino Radeče,” je zatrdila.

Foto: Facebook

Katičeva zanika, da predstavlja njihovo vez in vpliv
Veliko manj pa je bila Katičeva zgovorna, ko smo ji zastavili vprašanja v zvezi z županom Režunom in družbo Radeče Papir nova d.o.o. Ko smo jo vprašali, če ji je znano, da je župan Režun tudi direktor družbe Radeče Papir nova d.o.o., je odgovorila pritrdilno. Na vprašanje, “Ali vam je znano, da ima družba Radeče papir 24 odprtih sodnih sporov na različnih sodiščih v Sloveniji, med drugim tudi na ustavnem sodišču?”, je Katičeva odgovorila, da s sodnimi spori naj ne bi bila seznanjena. Po nam znanih podatkih predstavniki družbe Radeče papir javno govorijo, da imajo sodišča pod kontrolo, zato smo ministrico povprašali, če je bil namen obiska tudi pogovor o teh odprtih zadevah in vplivu na sodišča ter če je ona tista, ki predstavlja njihovo vez in vpliv. Katičeva je na naše poizvedovanje odgovorila s kratkim odgovorom: “Ne.”

Foto: Facebook

Han v Radečah med najvplivnejšimi
Nemogoče je iti mimo dejstva, da je Katičeva kot ministrica za pravosodje zelo vplivna figura v pravosodju, Radeče pa so mesto, kjer kraljuje vpliven poslanec stranke SD Matjaž Han, ki je bil v preteklosti tudi župan Radeč. Pri vplivu mu zagotovo pride prav, da velja za enega najbogatejših poslancev, med drugim tudi na račun vplivnega očeta gospodarstvenika, ki si je bil blizu z nekdanjim režimom. Poleg tega je tudi lastnik uspešnega podjetja M&M, leta 2016 pa je na račun prodaje delnic Pivovarne Laško družbi Heineken prejel znesek kupnine v višini kar 210 tisoč evrov bruto. Nič čudnega, da ima eno največjih hiš v Radečah, ki po videzu spominja na pravo graščino.

Župan občine Radeče Tomaž Režun in poslanec Matjaž Han (Foto: Facebook)

Šaleški lobi z rdečo navezo ima velik vpliv
V času, ko si je vlada Marjana Šarca razdeljevala ministrstva, je Han izrazil prepričanje, da je Katičeva primerna kandidatka za pravosodno ministrico, ker je pravnica in ker naj bi pred tem uspešno vodila obrambno ministrstvo. Glede na to, da je bila v igri za ministrico tudi pravnica Dominika Švarc Pipan, je mogoče sklepati, da je Katičeva izbranka vplivnega šaleškega lobija, ki se je dobro zavedal pravnomočnosti sodne preiskave nepravilnosti pri financiranju TEŠ 6 na celjskem okrožnem sodišču. Projekt TEŠ 6 le predstavlja najbolj preplačan in kot vsi projekti globoke države najslabše preiskovan projekt v zgodovini Slovenije, njegova vrednost je namreč na račun šaleškega lobija vrtoglavo narasla s 655 milijonov evrov na 1,4 milijarde evrov, posledice pa smo na lastni koži najbolj občutili davkoplačevalci.

Foto: Twitter

Stranka SD si nedvomno po svoje razlaga neodvisnost pravosodja, glede na to, da je bilo mogoče na tradicionalnem srečanju SD na Sv. Urbanu nad Mariborom srečati kar dva sodnika Okrožnega sodišča v Mariboru, Matjaža Štoka in Slavka Gazvodo. Zdaj pa se zdi, da je ministrica stvari vzela v svoje roke in se kar na štiri oči srečala z županom Radeč Režunom, ki ima kar 24 odprtih sodnih zadev. Tako se očitno deli “pravica”, če si prvorazreden.

Hana Murn

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarska politika zaposlovanja razkrila številne slabosti varovanja Trumpa

Spodletel poskus atentata na kandidata za predsednika ZDA Donalda...

Brat slavnega dirkača formule 1 razkril: “Sem homoseksualec”

Nekdanji dirkač formule 1 in brat legendarnega dirkača Michaela...

Strelec v napadu na Trumpa ubil eno osebo, dve ranil

Guverner ameriške zvezne države Pensilvanija Josh Shapiro je v...

Vsi ravenski maturanti opravili zrelostni izpit

Šolanje s 100-odstotnim uspehom je zaključila že 76. generacija...