[Ekskluzivno] Dišalo mu je razkošje: Kako je Cerarjev državni sekretar Dobran Božič zapustil mesto predstavnika SV pri OZN v New Yorku, ker je v vodo padla ideja o luksuznem stanovanju in najboljših šolah za hčerki!

Datum:

Aktualni državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Dobran Božič je kot predstavnik Slovenske vojske pri Združenih narodih (OZN) New York zapustil že po nekaj mesecih, ker mu ministrstvo ni zagotovilo dovolj ugodnih finančnih pogojev. Ministrstvo za obrambo (MORS) je na naši novinarski vprašanji, ali drži, da je Božič zahteval dodatna sredstva za šolanje otrok, in ali drži, da je predstavništvo zapustil, ker mu MORS tega ni zagotovil, pritrdilo, da je Božič res želel, da mu krijejo tudi šolanje otrok, ker pa mu tega niso odobrili, je odšel. Božič sicer velja za političnega oportunista, ki se obrača na vse strani. Vedno pa je pod patronatom levice, zato tudi ni ni nič nenavadnega, da se je znašel na mestu državnega sekretarja na ministrstvu za zunanje zadeve v vladi Marjana Šarca.

V odgovoru na naša novinarska vprašanja so na ministrstvu zapisali, da je generalmajor Dobran Božič, ki je opravljal dolžnost obrambnega predstavnika RS pri OZN, na takratno ministrico za obrambo naslovil vlogo za skrajšanje razporeditve na delo v tujini zaradi osebnih razlogov. “Njegovi prošnji je bilo ugodeno, tako da je dolžnost obrambnega predstavnika RS pri OZN opravljal do konca septembra 2015.” Ob tem pa so še pripisali, da je ministrstvo za obrambo generalmajorju Božiču in njegovi družini zagotovilo vse potrebno za življenje in delo obrambnega predstavnika RS v tujini v okviru, ki ga dopušča veljavna zakonodaja.

Spomnimo, da je Božiča vlada na predlog nekdanjega ministra za obrambo Janka Vebra iz vrst SD oktobra 2014 razrešila z mesta načelnika generalštaba Slovenske vojske in ga napotila v New York, kjer bi ta opravljal delovno mesto vojaškega predstavnika Slovenije v OZN. Vendar pa se je ta le po nekaj mesecih odločil za vrnitev iz New Yorka, ker mu obrambni zakon ni dopuščal dodelitve večje količine sredstev, da bi z njim živela tudi njegova družina. Za večjo dodelitev sredstev se je tedaj sicer trudila tudi  ministrica Andreja Katič iz vrst SD, ki pa pri tem ni dobila ustrezne podpore poslancev.

Foto: STA

Velja za oportunista
Generalmajor Božič se je po naših podatkih sam želel znebiti funkcije načelnika Generalštaba Slovenske vojske in se je zmenil za odlično funkcijo. Nadejal se je, da bo dobil luksuzno stanovanje v centru New Yorka, najboljše šole za hčerki itd. Na koncu ni bilo nič iz tega, zato se je raje odločil za odhod domov. Božič sicer velja za oportunista, ki se obrača na vse strani, namreč, ko je z desnimi, govori, da je desni, ko je z levimi, govori, da je levi. Vedno pa je pod patronatom levice, zato tudi ni ni nič nenavadnega, da se je znašel na mestu državnega sekretarja na ministrstvu za zunanje zadeve v vladi Marjana Šarca.

Spremenil si je očetov priimek
Univerzitetno diplomirani inženir kemije in kemijske tehnologije je svojo vojaško kariero začel v Teritorialni obrambi Republike Slovenije leta 1984 kot rezervni častnik, leta 1993 pa se je zaposlil v Slovenski vojski in tam služil do leta 2016. Po poročanju portala Top News se je Božič nekdaj pisal Prentoski, in sicer po svojem očetu Makedoncu. Očitno se je za spremembo priimka odločil, da bi se od nevsakdanje kariere v Slovenski vojski lažje  prebil do mesta načelnika Generalštaba Slovenske vojske. Po srednji šoli je še kot Prentoski služil vojaški rok JLA v enoti RKBO, ki se je ukvarjala z nadzorom, zaščito in dekontaminacijo kemičnih in bioloških sredstev. Čeprav ni imel nič z bojevanjem, je očitno to zadostovalo, da se je zaposlil v TO, hitro napredoval v rezervnega častnika RKBO in se zavihtel na sam vrh, torej na mesto načelnika Generalštaba Slovenske vojske, ki ga je zasedal med letoma 2012 in 2014.

Foto: STA

Božiču se očitno ni uresničil ameriški sen, ki bi vključeval bivanje v luksuznem stanovanju, je pa potrebno priznati, da v Sloveniji živi dobro situiran poklicni sen, saj je z mesta direktorja urada za varovanje tajnih podatkov napredoval na mesto državnega sekretarja na ministrstvu za zunanje zadeve, ki ga v Šarčevi vladi vodi nekdanji premier Miro Cerar. Glede njega pa se je pred dnevi šušljalo, da naj bi predstavljal primerno izbira za vnovično mesto načelnika Generalštaba Slovenske vojske v primeru zamenjave Alenke Ermenc.

H. M.

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....