Leva opozicija posamezne vojake Slovenske vojske izkorišča, da jim v politične namene piše anonimke: Našli smo podpornika SD!

Datum:

Mladina je menda prejela anonimko, v kateri je pisalo, da naj bi državni sekretar Bojan Pograjc na izobraževanju vojakom propagiral predsednika Janeza Janšo in njegovo vlado. K nam v uredništvo pa je sedaj pricurljal podatek, da je bil avtor anonimke stotnik Jure Lampe, ki je politični kader stranke SD, česar na družabnem omrežju Facebook niti ne skriva. Je vse skupaj zgolj še en ponesrečen poskus spodkopavnja aktualne vlade, s strani ponosne naslednice komunistične partije in tradicionalne nasprotnice slovenske osamosvojitvene vlade?

                   

V uredništvo pa smo dobili podatek, da naj bi bil avtor anonimke, ki je romala na Mladino stotnik Jure Lampe, ki je bil prav tako prisoten na predavanjih. Dobro obveščeni viri tudi trdijo, da je Lampe blizu stranki SD. Dejstvo je, da vojak ne sme biti član politične stranke, Slovenske vojske pa ni dovoljeno uporabljati za strankarsko dejavnost – a v internih krogih in na družbenih omrežjih se izve marsikaj. Prav tako pa je znano, da je bila Slovenska vojska že v preteklosti večkrat deležna političnih iger in ideologij. SV se je soočala tudi z očitki, da gre pravzaprav še vedno za vojsko JLA. To nikakor ne velja za vse pristne domoljube v njej, kar nekaj jih je, ki s svojo visoko moralo in cenjenimi dejanji branijo našo domovino doma in v mirovnih operacijah po svetu in njim lahko res le iz srca čestitamo. Je pa pro-JLA usmerjena prav gotovo stranka SD, ki je ponosna naslednica komunistične partije iz nekdanjega režima, ki smo se ji na začetku 90. let Slovenci morali upreti z orožjem. Leva opozicija si profesionalne, usposobljene in dobro oborožene vojske ne želi, posledica tega je tudi močno podhranjeno stanje, v katerem se je SV znašla. Spomnimo, tudi 780 milijonov evrov, ki bi jih v roku nekaj let namenili vojski, je bilo za opozicijo nekaj, kar se nikakor ne sme zgoditi.

Tednik Mladina je “razkril”, da naj bi bili slovenski vojaki, ki so se letos 20. januarja udeležili izobraževanja v okviru Centra vojaških šol, na predavanjih deležni  politične propagande. Po poročanju levičarskega tednika, ki se je skliceval na fotografije in poročilo nekaterih vojakov, naj bi imel državni sekretar Bojan Pograjc pred vojaki politični govor, “podkrepljen s poudarjanjem, da je trenutni predsednik vlade Janez Janša najboljša možna izbira v Sloveniji”, ob tem naj bi v govoru ves čas favoriziral politično stranko SDS in poudarjal, da vojak ne sme biti imun na politiko. “Ne sme biti ignorance do politike, vojak mora poznati koalicijsko pogodbo vlade republike Slovenije,” naj bi dejal.

Kolaž političnih stališč s Facebook profila stotnika Slovenske vojske Jureta Lampeta. (Foto: Facebook)

Vojakom naj bi na predavanjih prav tako naročili, naj preberejo diplomsko in magistrsko nalogo ministra za obrambo Mateja Tonina. To je sicer že samo po sebi kar težko verjetno, Tonin je namreč napisal diplomo z naslovom “Vpliv uvajanja širših lokalnih samoupravnih skupnosti na razvoj Slovenije” – kar ni ravno tema, ki bi najbolj prav prišla vojakom, pa naj bo to iz kakršnega koli razloga. Tednik je izpostavil tudi to, da je vojake obiskal notranji minister Aleš Hojs, ki se jim je zahvalil, da so v Ljubljano na proteste pripeljali varovalno ograjo. Kaj je spornega, če se minister zahvali, sicer ni jasno.

Stotnik Jure Lampe (Foto: Facebook)

Citati so netočni in iztrgani iz konteksta
Ministrstvo za obrambo je sporočilo, da je Pograjc 20. januarja 2021 v tridnevnem sklopu predavanj res predaval slušateljem Višjega štabnega šolanja Poveljniško-štabne šole. Predavanja za omenjene slušatelje organizirajo vsako leto, slušatelji pa spoznavajo podsisteme sistema nacionalne varnosti. Glede same vsebine se v vojski niso opredeljevali, dodali pa so, da predavatelji predstavijo glavne pristojnosti in odgovornosti nosilcev sistema nacionalne varnosti s poudarkom na odnosu do Slovenske vojske. Portal 24ur.com je v kabinet predsednika vlade – kjer brigadir Pograjc pokriva področje vojaških, obrambnih in zunanjih zadev – poslal novinarsko vprašanje. Po njihovih besedah so prejeli odgovor, da so posamezni citati, ki jih je objavil tednik Mladina večinoma netočni ali pa iztrgani iz konteksta.

Brigadir Bojan Pograjc (Foto: Twitter)

Slovensko vojsko se načrtno slabi že od časa razorožitve Teritorialne obrambe (TO). Pozivi, da se Slovenska vojska ukine,  segajo torej še v čase slovenske osamosvojitve, ko je prišlo do razorožitve teritorialne obrambe, večinoma s pomočjo nekdanjega predsednika Milana Kučana in njegovega vojaškega svetovalca Iztoka Podbregarja. Težava je v tem, da se je v letih po osamosvojitvi v vojski nabralo tudi precej nekdanjih oficirjev JLA, ki so zasedli vse ključne, brigadirske in generalske položaje, pa čeprav so prestopili mnogo prepozno, mnogi med njimi pa sploh nikoli. In mnogi od njih so na teh položajih še dan danes. Tudi na pomembne pozicije zveze Nato v tujino pošiljamo sporne osebe, med katerimi sta na primer brigadir David Humar, ki je vojaški predstavnik pri zvezi Nato in se je v času osamosvojitvene vojne boril na strani JLA, skupaj z Ratkom Mladićem, in Darja Škodnik, ki ima kartoteko bivše pripadnice tajne komunistične politične policije SDV, pa je bila kljub temu postavljena na mesto dekanje Natovega kolidža.

Večno spodkopavanje naše države s strani pripadnikov stranke SD pa je lepo razvidno iz primera Aurelia Jurija, ki je bil nekoč vplivna figura bivšega režima, kasneje pa je postal vpliven poslanec današnjih Socialnih demokratov. Juri je kazal v času slovenske osamosvojitve  protidemokratične težnje, ki so se kazale z nasprotovanjem slovenski osamosvojitveni vladi. V enem izmed pisem, ki jih je razkril premier Janša, je Juri pisal slovenski vladi in za vojno okrivil kar osamosvojitveno Demosovo vlado: “Bolj kot očitno je torej, da je pri osamosvojitvenih potezah vlada napačno ali površno ocenila posledice in znašli smo se v vojni.” Veliko bolj naklonjene besede pa je v pismih namenjal Marjanu Čadu, poveljniku 13. reškega korpusa JLA, ki je 26. junija 1991 s tanki začel pohod proti slovenskim mejnim prehodom na Primorskem.

Nekdanji poslanec SD Aurelio Juri (Foto: STA)

Narava pripadnikov stranke SD se kaže tudi danes, ko so v želji, da bi spodnesli aktualno vlado, pripravljeni sodelovati s komer koli in tudi kjerkoli najti izgovor za napad. V želji po oblasti, jim pridejo prav tudi slovenski vojaki, za katere sicer ne bi namenili prepotrebnih finančnih sredstev. Prav to se je zgodilo v danem primeru. Tako kot imajo Socialni demokrati po vsej verjetnosti prste zraven pri kritičnih ocenah Slovenije, ki se čudežno znajdejo v tujih časopisih, tako so tudi sposobni sproducirati nekaj, kar se v resnici ni zgodilo in seveda – kje drugje kot v režimskih medijih – to tudi obelodaniti, da bi očrnili Janšo in njegovo vlado. Glede na to, da Pograjc deluje v kabinetu predsednika vlade, z Janšo pa sta se podala tudi v gore,  se jim namreč zdi ta povezava več kot priročna.

Premier Janez Janša in brigadir Bojan Pograjc (Foto: zasebni arhiv Bojana Pograjca)

“Glavna težava Slovenske vojske danes ni samo pomanjkanje finančnih in materialnih sredstev, temveč predvsem odnos dela slovenske politike do nje od osamosvojitve naprej,” je lani zapisal predsednik vlade in pojasnil, daje bila samoobramba vedno del naše identitete. Ta se je ohranila tudi v najbolj kritičnih časih ohranila in nam leta 1991 končno omogočila, da smo postali gospodarji na svoji zemlji. “Ostanite ponosni na svoje korenine in iz njih črpajte moč za vse izzive prihodnosti,” je še pozval. A korenine stranke SD, ponosne naslednice  komunistične partije, so žal drugje. Drugačne.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Podobnik podprl povezovanje SLS in NSi

Po dolgoletnem evropskem poslancu in nekdanjem predsedniku SLS Francu Bogoviču,...

Je Klakočarjeva spoznala razsežnosti sejanja sovraštva do drugače mislečih?

V luči poskusa atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se...

Atentat na demokracijo: Svobodnjaki ne spoštujejo več nobenih aktov!

"Ne razumem, da je poslanec pripravljen iti proti vsem...

Šok za gospodarstvo – Slovenska industrijska proizvodnja padla največ med vsemi članicami EU!

Industrijska proizvodnja se je v območju z evrom maja na mesečni...