Sodišče odločilo o usodi Golobovega svetovalca za varnost

Datum:

Sodišče je odločilo o usodi Golobovega neformalnega svetovalca za javnost. Ta je bil pravnomočno obsojen na leto in pol zapora ter 15 tisoč evrov denarne kazni zaradi pomoči pri zlorabi položaja in sodelovanja v fiktivnem poslu družbe SŽ – Železničarsko gradbeno podjetje.

Milović je bil osrednji akter ene prvih večjih afer, v katero se je zapletel predsednik vlade Robert Golob. Slednji je povedal, da je svojega neformalnega svetovalca spoznal v prejšnjem življenju, ta naj bi mu svetoval glede varnostnih vprašanj.

Navezo Milović-Golob je dodobra razkrinkala nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar v svojem pričevanju v državnem zboru. Golob naj bi ga uporabil kot posrednika pri kadrovanju v policiji. Bobnarjeva je navedla, da je Milović klical na notranje ministrstvo in zahteval, da ministrstvo zaposli določeno osebo, ki ji je v preteklosti policija izrekla negativno mnenje, zaposlitev pa bi bila kadrovska “korupcija”, kot se je izrazil nekdanji v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav.

Med Milovićevim svetovanjem Golobu, si je ta omislil posebno obliko varovanja, ločeno od policije, ki je sicer zadolžena za varovanje predsednika vlade.

Milović ni bil zaposlen v kabinetu predsednika vlade, premier pa je trdil, da mu Milović svetuje pro bono in da se ga prav tako ne plačuje iz drugih virov. “Svetoval je kot zasebna oseba, nihče ga ne plačuje od drugje,” je povedal Golob.

Kasneje se je izkazalo, da je Milović posloval z Gen-I, torej družbo, ki jo je pred vstopom v politiko vodil predsednik vlade. Z njo je v preteklosti sklenil sedem pogodb oz. aneksov.

Premierjev svetovalec pravnomočno obsojen
Milović je bil pravnomočno obsojen zaradi pomoči pri zlorabi položaja in sodelovanja v fiktivnem poslu družbe SŽ – Železničarsko gradbeno podjetje. Vrednost posla je znašala 390 tisoč evrov. Poziv na prestajanje zaporne kazni je prejel že septembra lansko leto, ko je zaprosil za odlog prestajanja zaporne kazni kot tudi za alternativno prestajanje kazni.

Pri Dnevniku so izvedeli, da je sodišče odločilo o prošnji, kako, pa trenutno še ni znano.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Novi korupcijski okostnjaki Švarc Pipanove

Nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan bremeni še en...

[Video] Veleposestnica Nika Kovač razkazovala svojo ogromno teraso

Kulturni fenomen Nike Kovač postaja iz dneva v dan...

Golobov in Jankovićev podžupan letoval v luksuznih hotelih za drobiž

Ljubljanski podžupan Samo Logar iz vrst Gibanja Svoboda je...

Dežman ob petnajstletnici vstopa v morišče Huda Jama: Titofilni konzervativci zavračajo dialog!

Predsednik Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč...