Levica zavaja s številnimi miti glede zakona o vodah – dejstva govorijo drugače

Datum:

V javnosti se pojavljajo številne neresnične navedbe glede novele zakona o vodah. Resnica je, da novela zakona še dodatno varuje vode pred samopašno rabo priobalnih zemljišč, zlasti, ko gre za zasebno ali industrijsko gradnjo. Obenem na noben način ne krši pravice do pitne vode, ki je zagotovljena z Ustavo RS. 

                   

V nadaljevanju naštevamo najbolj priljubljene mite v zvezi z novelo zakona o vodah: “Zakon o vodah dopušča nekontrolirane pozidave priobalnih pasov z zasebnimi ali industrijskimi objekti, zakon o vodah prinaša privatizacijo vode in zakon o vodah ogroža pitno vodo.” A dejstvo je, da je v zakonu prepovedana vsakršna zasebna oziroma industrijska gradnja na priobalnih območjih, kar je bilo doslej mogoče.

Z novim zakonom bi bila dopuščena samo še možnost za postavitev preproste javne infrastrukture, ki za okolje ni škodljiva, predvsem pa med vodo in naravo na eni strani ter človekom na drugi omogoča vzpostavljanje trajnostnih vezi. Obenem bi bilo za vzdrževanje vodotokov namenjenega več denarja in izboljšana poplavna varnost. Novela zakona tudi nima nikakršne zveze s privatizacijo vode.

Zakaj 11. 7. 2021 glasovati za novi zakon za varovanje pitne vode. (Foto: Zakon o vodah in Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah)

Prav tako nima nobene zveze z omejevanjem dostopanja do vode in na noben način ne omejuje pravice do zdrave pitne vode. Ta je namreč že zagotovljena z Ustavo RS. “Zakon o vodah dodatno varuje pitno vodo in za posege v priobalne pasove postavlja strožje pogoje, kot je dosedanja ureditev.”

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...