Zadeva Thompson v Strasbourgu: Pred upravnim sodiščem je stranko zastopala kar predsednica tega sodišča Jasna Šegan!

Datum:

Upravno sodišče je lani potrdilo, da so oblasti v času Cerarjeve vlade nezakonito prepovedale koncert hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona, a državno pravobranilstvo, organizatorju koncerta ne povrne škode. Številne kršitve pravic obravnava Evropsko sodišče za človekove pravice. Organizator Milan Trol je vložil tožbo, v kateri je trdil, da je sodišče kršilo njegove človekove pravice in zaprosil za ustno in javno sojenje ter zaslišanje prič. Predlagal je, da se pristojnost sodišča prenese na neko drugo sodišče in ne upravno, a upravno sodišče je v sporu razsodilo samo, čeprav je bilo tudi stranka v postopku. Vloge tožene stranke je podpisala kar Jasna Šegan, predsednica istega sodišča in nadrejena trem sodnikom, ki so v sporu sodili.

Evropsko sodišče za človekove pravice obravnava pritožbo Milana Trola, organizatorja prepovedanega koncerta. Trol je uspel v postopkih pred upravnim sodiščem in Ministrstvom za notranje zadeve, a šele dve leti po predvidenem dnevu koncerta in med epidemijo, ko prireditve ni bilo več mogoče izvesti.

Spomnimo. Trol je maja 2017 je v zasebni glasbeni dvorani v Mariboru načrtoval koncert znanega hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona. Policija je dogodek odobrila in si nato premislila. Dva dni pred datumom koncerta ga je upravna enota pod vodstvom Ksenije Klampfer, kasnejše ministrice za delo v Šarčevi vladi, sedaj članice stranke LMŠ, prepovedala pod pretvezo, da je bilo le 28 vozovnic prodanih v tujini, predvsem v Avstriji.

Koncert je bil odpovedan zaradi političnih razlogov, organizatorju je nastala škoda
Takoj je bilo jasno, da je bilo 28 prodanih vstopnic v Avstriji za lase privlečen razlog, ter da je bila odločitev oblasti nezakonita in politična. To je potrdilo leta 2019 tudi Upravno sodišče RS, leta 2020 pa še Ministrstvo za notranje zadeve in še enkrat upravno sodišče. Trol je utrpel veliko škode, ki je nastala zaradi prepovedi in kasnejšega zavlačevanja upravnega sodišča. Evropsko sodišče za človekove pravice je odločilo, da morajo sodišča o tovrstni pritožbi odločiti urgentno pred načrtovanim dogodkom in ne šele dve leti kasneje, saj gre za neponovljive dogodke. Upravno sodišče tudi ni izvedlo javne obravnave, ki bi jo po oceni Trola in njegovega odvetnika Igorja Marinška, moralo izvesti.

Hrvaški pevec Marko Perković Thompson.

Sodišče je bilo hkrati toženec in sodnik, obravnave ni bilo
Trol je vložil tožbo, v kateri je trdil, da je sodišče kršilo njegove človekove pravice in zaprosil za ustno in javno sojenje ter zaslišanje prič. Predlagal je, da se pristojnost sodišča prenese na neko drugo sodišče in ne upravno. A Upravno sodišče RS je v sporu razsodilo samo, čeprav je bilo tudi stranka postopka. Vloge tožene stranke je podpisala kar Jasna Šegan, predsednica istega sodišča in nadrejena trem sodnikom, ki so v sporu sodili.

Vrhovno in ustavno sodišče nista ugotovili kršitve v tem, da je isto sodišče delovalo kot obdolženec in sodišče ter v tem, da sodišče ni izvedlo javne obravnave. Ustavni sodniki Rok Čeferin, Špelca Mežnar in Matej Accetto so Trolovo ustavno pritožbo zavrnili. “V takih primerih Evropsko sodišče za človekove pravice ugotovi kršitev 6. člena konvencije, ki zagotavlja pošteno sojenje,” pravi Trolov odvetnik Igor Marinšek.

Trol: Zaupam sodišču v Strasbourgu
Evropsko sodišče za človekove pravice je brez obrazložitve zavrnilo že tri Trolove pritožbe kljub očitnim kršitvam, saj upravno sodišče ni izvedlo javnih obravnav. Trol še vedno zaupa v sodišču Sveta Evrope. “Upamo, da bo sodišče kmalu odločilo v moji zadevi. Sodišče mora poslati sporočilo slovenskim sodnikom, naj upoštevajo Evropsko konvencijo o človekovih pravicah.”

Organizator koncerta Marka Perkoviča Thompsona Milan Trol. (Foto: Posnetek zaslona)

“Morda nikoli ne bom mogel organizirati Thompsonovega koncerta, vendar mora evropsko sodišče določiti standarde glede kakšne pravice ima človek, ko je njegov dogodek prepovedan,” je optimističen Trol. “Res je, ustavni sodnik Čeferin je nekdanji delodajalec sodnika ESČP Marka Bošnjaka, a prepričan sem v integriteto sodnika Bošnjaka,” je povedal Trol in nekoliko počakal. Nato je zaključil z: “Ob toliko pravnih vprašanjih si vsaj zaslužim obrazložitev sodišča, zakaj pritožbe zavrača.”

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....