Levičarska propagandna trobila z lažmi o revizijskem poročilu nad ministra Počivalška!

Datum:

Portal 24ur.com je povzel besedilo portala necenzurirano.si, ki je pisal o tem, da je revizija računskega sodišča o dobavi zaščitne opreme  pokazala številne nepravilnosti, za katere naj bi bil odgovoren predvsem gospodarski minister, Zdravko Počivalšek. Minister pa se je na to odzval z besedami, da ima dovolj medijskih laži, saj je vsebina poročila povsem drugačna, kot navajajo. To je potrdil tudi novinar Mirko Mayer, ki se je tudi sam na lastne oči prepričal, da nikjer nič ne piše o osebni vlogi gospodarskega ministra. “Če bi v njem že iskali osebno odgovornost, še najbolj bremeni Ivana Galeta,” je pojasnil.

                   

Na začetku tedna je računsko sodišče sprejelo predlog revizije poslov z zaščitno opremo, ki so jo opravili med lanskim majem in decembrom. Predlog revizijskega poročila je bil sicer vročen le revidirancem in nekdanjim odgovornim osebam revidirancev iz revidiranega obdobja, saj dokument ni javen. Kdaj bodo revizijsko poročilo izdali, na računskem sodišču še niso povedali, ker izdaji predloga revizijskega poročila sledijo še faze za končanje revizijskega postopka. Že okoli novega leta se je špekuliralo in ugibalo, kateri medij bo dobil in objavil osnutek revizijskega poročila, ki bi sicer moral ostati tajen. Osnutek revizijskega poročila, ki ga je Računsko sodišče  poslalo revidirancem, so v začetku leta pridobili v časopisu Delo. Po navedbah Dela je med drugim sodišče ugotovilo, da se je vlada Janeza Janše ob nastopu mandata, 13. marca 2020, znašla pred praznimi skladišči, vlada Marjana Šarca pa do odhoda ni pripravila ustreznih podlag za nujne nakupe.

Po poročanju portala 24ur.com iz ugotovitev v reviziji sledi, da je skoraj polovica od 64 dobaviteljev v Slovenijo pripeljala opremo brez ustreznih certifikatov, številni dobavitelji pa k ponudbam niso priložili fotografij posameznih kosov opreme. Polovica pogodb je bila sklenjena brez ponudb ali na podlagi ponudb, ki niso vključevale bistvenih elementov. Vlada je za nabave uradno zadolžila zavod za blagovne rezerve, a ta je, po navedbah portala 24ur, lahko izbiral le med ponudbami dobaviteljev, ki so jih dobili z ministrstva za gospodarstvo. Zavod naj prav tako ne bi določal, katera ponudba je ustrezna in katera ne. “Ali kot ugotavlja računsko sodišče: Ministrstvo je prispevalo k neenakopravni obravnavi ponudnikov, ne da bi za to sploh imelo pristojnost,” so zapisali na portalu. Podobno naj bi bilo tudi z ventilatorji. Zavod je izbral štiri dobavitelje, a na podlagi seznama, ki ga je posredovalo ministrstvo, ne da bi vedelo, koliko ventilatorjev je že v državi, so povzeli pisanje portala necenzurirano.si, ki med drugim navaja, da so ugotovitve revizije najbolj obremenjujoče za gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki naj bi bil tudi prvi osumljenec v kriminalistični preiskavi poslov z ventilatorji, ki jo vodi nacionalni preiskovalni urad (NPU).

Na očitke se je že odzval Počivalšek, ki je zapisal, da ima dovolj medijskih laži: “Vsebina poročila je povsem drugačna in govori o tem, da je bila Slovenija sistemsko nepripravljena. Niti besede ni o moji osebni vlogi,” je zapisal na Twitterju. Odzivu pa se je pridružil tudi novinar Planeta Mirko Mayer, ki je zapisal, da je poročilo videl že pred tedni: “Od lista do lista. Napisano zelo v širino, popravljalni ukrepi naloženi številnim resorjem in organom v sestavi. Definitivno nikjer nič o osebni vlogi gospodarskega ministra. Če bi v njem že iskali osebno odgovornost, še najbolj bremeni Ivana Galeta,” je poudaril.

Počivalšek je tudi zapisal, da ga pozivajo, naj objavi tekst poročila računskega sodišča. Kot je navedel, bi to storil z največjim veseljem, da preseka te laži, a če bi to storil, bi prekršil zakon, saj je še dokument še vedno zaupen. “Do javne objave pa lahko ‘mediji’ nekaznovano zavajajo. To je v nasprotju z novinarsko etiko,” je poudaril. Se je pa minister tudi vprašal, če so morda ponaredili listine in medijem predložili lažen dokument. “Tako igro igrajo marionete znanega igralca tetrisa, ki je v ponedeljek dobil parlamentarno klofuto. Očitno mu tudi modri mentor ne more več pomagati,” je še pripomnil.

Počivalšek je mnenja, da je poročilo zapisano korektno, resnico izkrivljajo zgolj nekateri mediji
Na javno objavo poročila v Delu se je Počivalšek odzval že v začetku leta: “Tako poročilo KPK-ja kot tudi osnutek poročila računskega sodišča seveda govorita o veliki sistemski zmedi in njuna priporočila bosta zelo pomembna za oblikovanje bolj učinkovitega sistema za naprej. Z vsemi organi, ki preiskujejo to zgodbo korektno sodelujemo in si prizadevamo za to, da dokončno razčistimo stvari in dokažemo, da smo delali korektno in pošteno. Imeli smo samo en cilj, zdravstvenemu sistemu zagotoviti opremo takoj. Zaradi slabega sistema in zaradi svetovne zdravstvene oziroma nabavne vojne za opremo, torej navkljub težavam, nam je ta nabava uspela, zato sem zelo razočaran nad opozicijo, s katero smo v prejšnji vladi korektno sodelovali oziroma smo bili partnerji, grdo so namreč zlorabili to zgodbo zaradi njihove ambicije po zrušitvi vlade.”

Po besedah ministrovega svetovalca Sebastjana Jeretiča, pa je Počivalšek začutil olajšanje, ko je videl, da je poročilo zapisano korektno, kar se tiče dela ministrstva za gospodarstvo. “V zadnjih mesecih se je namreč namigovalo, da bo prišlo do nekega sfabriciranega poročila, ki bi njega prikazal kot glavnega krivca. Nič od tega ne drži, poročilo kot sem slišal ima določena priporočila, ampak na samem ministrstvu za gospodarstvo zelo malo,” je dejal Jeretič.

Vesel je pritiskal na svojega namestnika, potem pa mu je odvzel pooblastila
Spomniti pa je seveda treba še na pritiske, ki so se vršili nad namestnikom predsednika računskega sodišča Jorga K. Petroviča, da bi čim prej izdal omenjeno poročilo. Glede na to, da so proti aktualni vladi želeli nezaupnico vložiti že decembra, so verjetno računali na to, da bi jim morebitne obremenilne informacije poročila, ki bi pricurljale v medije, pomagale pridobiti še kakšen glas stranke SMC ali pa vsaj očrniti delo aktualne vlade. Jorg K. Petrovič je pojasnil, da revizijskega poročila o nabavi zaščitne in medicinske opreme v času koronavirusa ni zadrževal, a mu ga je predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel kljub temu odvzel in ga predal kolegici Mojci Planinšek.

Predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel in njegov namestnik Jorg Kristjan Petrovič. (Foto: STA)

Po Veselovem prepričanju namreč Petrovič odločitve ni sprejel v realnem času, čeprav ga je k temu pozival. Izkazalo se je, da je bil osnutek poročila pri Petroviču šele dobrih 24 ur, ko so se v medijih že začeli pojavljati zapisi, da je poročilo pri njem ter da zadržuje dokument. Po manj kot tednu od dne, ko je prejel osnutek revizijskega poročila, pa mu je Vesel že odvzel vlogo pristojnega namestnika. Na Odboru DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, kjer so razpravljali o ravnanju predsednika Računskega sodišča RS Tomaža Vesela, so v začetku februarja nato sprejeli sklep s katerim so KPK predlagali, da na podlagi 13. člena zakona o integriteti in preprečevanju korupcije uvede postopek, zaradi odvzema pooblastil namestniku predsednika računskega sodišča Jorgu K. Petroviču.

Mediji ali levičarska trobila?
Portal necenzurirano.si je omenjen članek zapisal pod naslovom “To so ugotovitve o Počivalšku, zaradi katerih SDS ruši Vesela” in nadaljevali v istem slogu: “Že konec decembra so portali SDS revizijo z vsemi sredstvi skušali vnaprej diskreditirati ali jo prikazati kot nepomembno. Pri tem so obračunavali s predsednikom računskega sodišča Tomažem Veselom, poslanci koalicije pa so ga pozvali k odstopu. “Računsko sodišče ni odkrilo ničesar takega, kar bi bilo za Počivalška pogubno,” je javnost prepričeval Počivalškov svetovalec Sebastjan Jeretič.” Podobno pa je svoj članek sklenil tudi 24ur.com, ki je zapisal: “Spomnimo, da so že konec decembra mediji, povezani s SDS, poskušali vnaprej diskreditirati revizijo oziroma jo prikazati kot nepomembno, pri tem pa so obračunavali tudi s predsednikom računskega sodišča Tomažem Veselom.” Da na tak način piše obskuren medij je še za pričakovati. Da pa isti ton ubere portal, ki se vsaj navzven predstavlja kot resen in nepristranski medij, je, milo rečeno, nedopustno. Da o lažeh niti ne govorimo. A brez skrbi, resnica vedno prej ali slej pride na dan – in tudi tokrat bo, ko bo revizijsko poročilo uradno izdano.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...