Litva postala prva evropska država, ki se je znebila odvisnosti od ruskega plina

Datum:

Če lahko to storimo mi, lahko tudi preostala Evropa,” je predsednik Litve Ginatas Nauseda izjavil ob novici, da so se znebili odvisnosti od ruskega plina. Poleg Litve so ustavili dobavo ruskega plina še v Latviji in Estoniji.

Litva je prva evropska država, ki se je znebila odvisnosti od ruskega plina, so sporočili z ministrstva za energetiko. Ruski plin bodo po novem nadomestili z uvoženim utekočinjenim naravnim plinom (LNG), za te potrebe imajo plinski terminal v pristanišču Klaipeda.

Novico, da so prekinili stike z agresorjem, je komentiral tudi predsednik Litve Gitanas Nauseda: “S tem mesecem nič več ruskega plina v Litvi.”  V Litvi so odločitev sicer sprejeli že pred leti, saj so terminal v Klaipedi zgradili leta 2014 z namenom, da se znebijo “eksistenčne grožnje.”

Litvanski predsednik Gitanas Nauseda (Foto: epa)

Kdaj bodo “pipice” zaprli tudi ostali?
Kremelj je ta teden zagrozil, da bo zaprl plinovode, če Zahod ne bo začel plačevati plina v rubljih. Zahodne sankcije proti Rusiji, ki so sledile napadu na Ukrajino, so namreč prizadele rusko gospodarstvo in povzročile padec vrednosti rublja, siljenje k plačilu v rubljih pa bi pomagalo okrepiti rusko valuto. Vendar je Zahod to zahtevo Moskve zavrnil. Kljub temu ruski energenti še naprej tečejo v Evropo. Ruski energetski velikan Gazprom je sporočil, da bo danes skozi plinovodni sistem poslal 108,4 milijona kubičnih metrov plina, kar pokriva naročene količine.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Trije ustavni sodniki: Večina Ustavnega sodišča je prekoračila zakonska pooblastila!

Trije ustavni sodniki so se ogradili od današnje izjave...

Janša: Nika Kovač vodi Soroševo kampanjo za razkroj Evrope

"Soroševa kampanja Inštituta 8. marec za razkroj Evrope. Formula...

[Video] Čadež: Moje imenovanje na vrh “leve utrdbe” je bilo kot biku pokazati rdečo zastavo!

"Meni uradno očitajo stvari, za katere nimajo nobenih dokazov,...

[Izjava dneva] Ustavni sodnik ima lahko d. o. o., NVO, ne sme pa imeti s. p.?

"Mislim, da bi bilo absurdno trditi, da ima lahko...