Ljubljanski kriminalisti podali pet kazenskih ovadb zoper pravno osebo in štiri fizične osebe

Datum:

Policija zaključila preiskavo eksplozije, ki se je zgodila 12. maja 2022 v kočevskem Melaminu in na državno tožilstvo podala pet kazenskih ovadb. Štiri kazenske ovadbe so spisali za fizične in eno za pravno osebo.

Spomnimo, 12. maja zjutraj je v Kočevju odjeknila huda eksplozija. Do eksplozije je prišlo pri pretakanju epiklorhidrina, ki je hlapen in vnetljiv, bister, brezbarven, tekoč, kloriran ciklični eter z dražečim, kloroformu podobnim vonjem, ki pri segrevanju do razpada oddaja strupene hlape klorovodikove kisline in drugih kloriranih spojin. Eksplozija v Melaminu je bila tako silovita, da so v bližini popokala stekla, nekaj oken in vrat je celo v celoti vrglo iz okvirjev. Pet oseb je umrlo na kraju samem, od tega so štiri osebe bile celo dopoldne pogrešane, preden so jih popoldan uspeli najti na kraju dogodka, dve osebi pa sta bili s hudimi opeklinami prepeljeni v UKC, kjer sta za posledicami eksplozije umrli v naslednjih dneh.

Policija nam je poslala dokončno poročilo preiskave. Ljubljanski  kriminalisti so zaključili zahtevno kriminalistično preiskavo eksplozije in posledično požara v Kočevju. Preiskavo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani.

Z  ogledom kraja dejanja, ki ga je vodila preiskovalna sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča, in nadaljnjo kriminalistično preiskavo, je bilo ugotovljeno, da je bila na območje tovarne s tovornim vozilom pripeljana kemijska snov, ki je bila prečrpana v napačen rezervoar. Zaradi nekompatibilnosti kemijskih snovi je med prečrpavanjem prišlo do močne eksplozije in posledično do požara.

Zaradi  posledic dogodka je skupno umrlo 7 oseb, in sicer  5 oseb na kraju dogodka (trije državljani Slovenije in dva Bosne in Hercegovine), dve osebi pa čez nekaj dni na zdravljenju v Kliničnem centru Ljubljana (državljana Slovenije in Makedonije). Lažje poškodovanih je bilo tudi 32 oseb, ki so takrat bile  v  neposredni  okolici objekta. Te osebe so utrpele lažje opekline  oziroma so jih sprejeli v zdravniško oskrbo zaradi vdihavanja ogljikovega  monoksida. Nastala pa je tudi večja premoženjska škoda tako na območju tovarne kot v okolici na raznih objektih in vozilih. Skupna ocenjena materialna škoda po nestrokovni oceni presega 37 milijonov evrov.

V okviru intenzivne kriminalistične preiskave je bilo ugotovljenih več nepravilnosti, ki so pravno  formulirane  zlasti  v zakonu o varnosti in zdravju pri  delu  in  njegovih podzakonskih  aktih.  Ugotovljene so bile vzročne  zveze opustitve  dolžnega  ravnanja  za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev in nastalo posledico.

Iz ugotovitev izhaja utemeljen sum, da ravnanje ni bilo skladno s predpisi in tehničnimi pravili o varnostnih ukrepih. Posledično je umrlo sedem ljudi, nastala je večja premoženjska škoda, več oseb je bilo lažje poškodbanih, zato je policija zoper štiri fizične in eno pravno osebo podala kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani zaradi storitve kaznivih dejanj ogrožanje varnosti pri delu po  201. členu Kazenskega zakonika (za katerega se storilec kaznuje z  zaporom od enega do osmih let) in povzročitev splošne nevarnosti po 314. členu Kazenskega zakonika (za katerega se storilec kaznuje z zaporom do petih let).

Utrip Ljubljane

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] 94-letnega Lojzeta iz vozička spravila frajtonarica

Na Radiu Ognjišče poteka čudovita dobrodelna akcija Dobro delo dobro dene, ki...

[Video] Nov Golobov ‘mimostrel’ – še pred dnevi hvalil vitalnost Bidna

Premier Robert Golob je še pred nekaj dnevi hvalil...

Ne bo jim uspelo ustaviti preiskovanja energetskih poslov Roberta Goloba

Dlje časa smo lahko poslušali o obstoju sumov, da...