Ljubljenka slovenske levice Jacinda Ardern vsakega petega kršitelja protikoronskih ukrepov poslala v zapor!

Datum:

Nova Zelandija je znana kot država, ki se je poslužila precej strogih ukrepov pri zajezitvi epidemije covida-19. Na račun krajših in strožjih ukrepov ni utrpela večje gospodarske škode, v drugem valu pa jim je uspelo sistematično slediti okužbam z novim koronavirusom. Oblasti so se dosledno držale pravil, medtem pa je kršitelje tudi kaznovala. 400 kršiteljev ukrepov je bilo na sodišču spoznanih za krive, vsak peti obsojeni pa je moral zaradi tega tudi v zapor. Nadvse zanimiv pa je podatek, da slovenski mediji Novo Zelandijo predstavljajo kot zgleden primer soočanja s pandemijo, medtem ko slovensko vlado in bistveno blažje ukrepe blatijo kot totalitarne in nečloveške! 

Gledano globalno, Nova Zelandija izstopa po učinkovitosti pristopa k boju proti širjenju covid-19, saj je virus učinkovito odpravila s svojega ozemlja. V ta namen se je država zatekla k drakonskemu zapiranju meja in domačega gospodarstva. Po mesecu, v katerem je država zaprla vsa nebistvena podjetja, omejila notranja potovanja in prepovedala družabna srečanja, je Nova Zelandija lahko hitro znova odprla svoje gospodarstvo.

Po drugem izbruhu avgusta je Nova Zelandija val lahko nadzorovala s ciljno zaustavitvijo večjih mest, kot denimo Auckland. Potem ko je junija ponovno odprla gospodarstvo, se je država avgusta avgusta sicer vrnila na povišano stopnjo pripravljenosti, a se je od takrat spet vrnila v budno stanje, a je ostajala odprta. V celotni pandemiji je Nova Zelandija še naprej razvijala svojo sposobnost testiranja in sledenja stikom. To je skupaj s tesnimi karantenami za vračanje Novozelandcev pomagalo državi nadzorovati virus in preprečiti nadaljnje izbruhe.

Foto: epa

Prizadevanja Nove Zelandije za boj proti širjenju virusa so bila organizirana z vsevladnim pristopom. Državno ministrstvo za zdravje in nacionalna infrastruktura za odzivanje v izrednih razmerah sta pod vodstvom vladnega nadzornika izvedla usklajena vladna prizadevanja, ki so vključevala vsa ministrstva in vladne agencije. Vsevladni pristop je bil organiziran v skladu s posebnimi delovnimi tokovi, kar je vladi omogočilo, da se je učinkovito odzvala na zdravljenje bolezni, mejni nadzor, izvrševanje pooblastil za fizično distanciranje, socialno skrb in podporo delavcev, gospodarsko spodbudo, upravljanje dobavne verige, trgovino in odnosi. Medtem ko je bil odziv novozelandske vlade na covid-19 strog in celovit, si je vlada z učinkovitim in preglednim prizadevanjem za obveščanje javnosti o pandemiji in odzivu lahko zagotovila podporo ljudem.

Zoper kršitelje tudi z zaporno kaznijo
Letni statistični podatki ministrstva za pravosodje na Novi Zelandiji kažejo, da je bilo 660 obtoženih kaznivih dejanj 460 na koncu obsojenih. Petina obsojenih  (85 ljudi) pa je bila celo obsojena na zapor. 43 odstotkov obsojenih pa je moralo svojo kazen prestajati bodisi doma, bodisi znotraj lastne skupnosti, ali pa so bili podvrženi celovitemu nadzoru in so morali opravljati družbeno koristna dela, je poročal RNZ.

Novozelandsko sodišče. Slika je simbolična (Foto: epa)

Četrtina vseh obtoženih je bila spoznana za nedolžno ali pa je bila obtožba zavrnjena ali umaknjena. Skoraj 80 odstotkov obsojenih je bilo moških, skoraj polovica pa mlajših od 30 let. Med obtoženimi je bilo 48 odstotkov Maorov in 46 odstotkov Evropejcev.

Nova Zelandija je ena izmed držav, ki je beležila dobre rezultate v boju s covid-19, pri čemer gospodarstvo ni utrpelo tako velike škode, kot drugod. Premierka Jacina Ardern se je tako posluževala strogih ukrepov, ki pa so se jih prebivalci povečini držali. Za razliko od slovenske levice se novozelandska levica še predobro zaveda, kakšna grožnja je covid-19.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarski “skriti” aktivisti klonili pod težo Grimsovih argumentov o migracijah

Direktor PU Ljubljana je za medije dejal, da skupine...

Nika Kovač se je povezala z eno glavnih Putinovih operativk v EU parlamentu

Inštitut 8. marec se je v sklopu nadaljevanja aktivističnih...

Ne zamudite pogovornega omizja na temo “Štajerska si zasluži več!”

Danes ob 19.15 bo na 2. Programu NOVA24TV prenos...