Minister za zdravje nima zavidljivega položaja

Datum:

Ne zaradi nepoznavanja sistema, kot nekateri njegovi predhodniki, ne zaradi vlade, pač pa zaradi t.i. “napredne” levice, ki do sedaj, razen ukinitve prostovoljnega zavarovanja (za katerega pa niso našli nadomestila), ni bila sposobna najti rešitev in zavrača spremembe. Zaradi tega imamo težave bolniki. Nujno je, da se naredi zasuk od državnega zdravstva k javnemu zdravstvu.

To pomeni k zdravstvu, ki bo tako, kot v večini EU držav, namenjeno prebivalstvu in ne tako kot pri nas, vzdrževanju zatečenega stanja v razporeditvi dejavnosti po javnih zavodih ter s tem vzdrževanju zatečenih kapacitet in naklonjenosti izbranim dobaviteljem.

Spremembe so nujne v organizaciji, upravljanju, financiranju zavodov, nadzoru varnosti in kakovosti in brez dvoma tudi na področju nabav v zdravstvu. Težko bo, kajti levičarji bodo napeli vse sile, da bi ostalo vse po starem.

Levici ni v interesu transparenten zdravstveni sistem
Z velikim besednim pompom bodo vztrajali na “ohranjanju javnega zdravstva”, ki ga nihče ne ukinja. To je pesek v oči ljudem, da se ohrani državno zdravstvo, vključno z korupcijo in napajanje določene politike iz financ namenjenih zdravstvu. Povsod v Evropi, v urejenih in dobrih sistemih zdravstva, imajo ob večinsko javnem sistemu, nekaj zasebnega, vendar večinoma financiranega iz javnih sredstev. Zakaj? Ker je jasno, da je zasebnik s koncesijo na posameznih specifičnih ali specialističnih področjih, ob strogem nadzoru, lahko bolj racionalen in učinkovit. S tem drži ogledalo, da ne rečem konkurenco, javnemu sistemu. Poudarjam, ob standardih in enaki kontroli za oba segmenta zdravstva. Za naše “napredne” levičarje je vse, kar je zasebnega, nesprejemljivo.

Milojka Kolar Celarc (Foto: STA)

Leve vlade do sedaj, kljub temu, da so na oblasti večino od 30 let (točno 24), niso rešile težav bolnikov glede dostopnosti, ne rešujejo neprimernega upravljanja in financiranja bolnišnic, nimajo rešitev za področje zavarovanj. Veliko govore o korupciji, ob tem so vse, vključno z zakonodajo na področju naročanja, pustili pri miru. Še ve. Pred časom so hitro našli rešitve za dobavitelje. To je demonstrirala ministrica Milojka Kolar Celarc. S plačilom zaostankov plačil bolnišnic dobaviteljem, v skupni višini 136 milijonov evrov, je “reševala“ kapital. Ob tem se ni resno prizadevala za znižanje nesramno visokih cen dobaviteljev.

Marže k nepravim dobaviteljem
Zakaj? Gre za povezave med “levimi, svobodoljubnimi, naprednimi” politiki in njim bližnjim dobaviteljskim kapitalom. Ministrica je plačala zaostanke plačil bolnišnic, tudi zaradi oderuških cen dobaviteljev. Vlada, kot ustanovitelj bolnišnic, se je rešila groženj dobaviteljev, da bodo prenehali z dobavami. Pozor. Bolniki in tudi bolnišnice od tega niso imele nič. Cene se niso znižale, zgodba s pretiranimi cenami in korupcijo se je nadaljevala in se nadaljuje. Politiki za svoje delovanje potrebujejo sponzorje. Zanimivo, da RTV SLO tedaj ni organizirala Tarč ali podobnih oddaj, ki bi se pozabavale s povezavami med dobavitelji in politiko. Nasprotno. Sedaj skušajo naši osrednji “neodvisni” mediji  z vsemi silami, na vse mogoče načine, dokazati nepravilnosti v poslih desne vlade. Zajela jih je prava histerija, a izkazalo se bo le to, da so v kaosu, ki je nastal ob začetku covid-19, bili izbrani le drugi dobavitelji in da so le marže šle drugim, za levico “nepravim” dobaviteljem.

In zakaj tega naši “neodvisni” mediji niso naredili v preteklosti? Ker so večinsko v rokah levih kapitalistov, ki jim bije srce za revne ljudi, ki se z vsemi silami bore za javno zdravstvo in izgorevajo v skrbi za dobrobit bolnikov”. Larifari. Medije in raziskovalne novinarje, tedaj ni prav nič motilo dejstvo, da sveti zavodov, kot odgovorni organi upravljanja bolnišnic, niso odgovarjali za izgube, kar velja še danes. Resnici na ljubo tudi noben direktor ni bil zamenjan zaradi izgube. Samo, da je denar šel v pravo smer, sicer pa si imel težave. Nič jih ni motilo, da v skupščini ZZZS, ki odloča o delitvi denarja, cenah storitev, sodelujejo  dobavitelji. Zanimivo? Nič jih ni motilo in ne moti osrednje medije namreč, da bolnik v Sloveniji ne more priti do oprijemljivih podatkov o varnosti in kakovosti pri posameznih izvajalcih v državnem sistemu zdravstva in tako izbrati najboljšega. V zadnjem času se niso potrudili, da bi preiskali, kaj se je dogajalo na ministrstvu za zdravje v zvezi z nameravanimi akreditacijskimi postopki, ob tem pa so imeli veliko kritičnih besed o sekretarki – zdravnici, ki je opozorila na verjetne nepravilnosti.

Za božjo voljo, ljudje, zbudite se. Nekdo nas s pomočjo medijev brezsramno zavaja, da ne uporabim kakega bolj nespodobnega izraza. Slovenke in Slovenci poglejte, kaj se je ob “prizadevanjih” levičarjev, za dobro bolnika, spremenilo na bolje v zadnjih 30. letih? Ali mislite, da se to dogaja zaradi koncesionarjev? Ali res menite, da v bolnišnicah ni opravljeno vse, kar plača ZZZS zaradi tega, ker gre zdravnik v svojem prostem času delati h koncesionarju? Ali je korupcija izkoreninjena? Ali levici in osrednjim medijem še vedno verjamete, da delajo za malega človeka? Tudi v obvezno zdravstveno  zavarovanje, z edino, monopolno zavarovalnico, v skupščini katere sodelujejo predstavniki dobaviteljev, ki je katastrofalno, se osrednji mediji ne spotikajo. Ni urejeno, tako kot so urejena zavarovanja za obvezno zdravstveno zavarovanje, v dobrih in za ljudi dostopnejših zdravstvenih sistemih v Evropi. Nedostopnost do odškodnin, ko se v zdravstvu pripeti nekaj nepredvidenega, ne glede na razlog, z lažjimi ali težjimi posledicami za bolnike, ne bom niti omenjal. Čakalne vrste niso zaradi tega, ker zaposleni v zdravstvu ne bi delali. Razlogi so v, staranju, defenzivni medicini,  omejitvah  v denarju, ki je sedaj, od 1992 omejeno v sredstvih ZZZS  in denarja ni moč tiskati. Teh razlogov levica ne želi reševati.

Skratka. V zdravstvu so potrebni bistveni premiki v vseh segmentih delovanja, na kar levica ne pristaja. Napovedujem. Če bo minister dregnil v katerikoli naveden primer, bo naletel na velike težave in nasprotovanja v sedanji levi opoziciji in medijih. To bo ostalo tako, dokler ljudje končno ne bodo spoznali, da jih nasledniki komunistov, sedaj napredna levica, s pomočjo osrednjih medijev zavajajo z besedami o skrbi za njihov blagor, ob tem pa ohranjajo vse kot je bilo in skrbijo za svoj kapital.

Janez Remškar

Sorodno

Zadnji prispevki

Združeni narodi prepolovili število žrtev med otroci v Gazi

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev OCHA, ki...

Franc Jager je slovenski podjetnik leta

Na 9. kongresu podjetništva so v petek v Portorožu...

Levičarski skrajneži zasedli münchensko letališče

Člani nemške skupine podnebnih aktivistov Last Generation so davi...