Lockdowna je konec! Odpirajo se vrtci in šole, številne storitve, ni več nočne omejitve gibanja

Datum:

Po 11-dnevnem strožjem zaprtju države zaradi omejevanja epidemije z današnjim dnem prihaja do rahljanja ukrepov. Kljub temu, da se regije medsebojno epidemiološko razlikujejo, v veljavo stopajo ukrepi, ki sodijo v rdečo fazo. Odpirajo se šole in vrtci, ni več nočne omejitve gibanja, odpirajo se številne storitve itd. 

                   

Spremenjeni, nekoliko blažji ukrepi

 • Razglasitev epidemije je podaljšana in bo veljala od 17. aprila še 30 dni.
 • Velja tudi splošna prepoved prireditev, shodov, porok in verskih obredov, pri čemer pa minister, pristojen za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, lahko dovoli sklenitev zakonskih in partnerskih zvez.
 • Nošenje mask je še vedno obvezno v zaprtih prostorih, na prostem pa že od sobote le takrat, ko ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra.
 • Maske ni treba nositi osebam, ki izvajajo individualno športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 3 metre.
 • Nočne omejitve gibanja ne bo več. Ostaja pa prepoved prehajanja med statističnimi regijami.
 • Vrtci se odpirajo za vse otroke, v šole pa se vračajo vsi učenci in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol.
Foto: STA
 • Dijaki prvih treh letnikov pa se bodo šolali po modelu C, kar pomeni, da se bo polovica oddelkov prvih treh letnikov srednjih šol en teden šolala v šoli, druga polovica pa na daljavo, naslednji teden pa se bodo zamenjali.
 • Dijaški domovi so že odprli svoja vrata.
 • Odprejo se vse trgovine, servisne storitve, lekarne, bencinski servisi, bančne storitve, geodetske storitve, pošte, dostavne službe, dimnikarske storitve, osebni prevzem blaga, hrane ali pijače na prevzemnih mestih, čistilni servisi in čistilnice, frizerske, kozmetične dejavnosti in dejavnosti salonov za nego telesa, pedikura, manikura, storitve turističnih agencij, storitve salonov za nego živali.
Foto: STA
 • Gostincem je dovoljeno ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo, opravljanje dejavnosti priprave in strežbe jedi ter pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oziroma varovance ali za dostavo končnim potrošnikom.
 • Za voznike avtotaksi prevozov, izvajanja javnih linijskih prevozov, posebnih linijskih prevozov, stalnih izvenlinijskih prevozov in občasnih prevozov potnikov ter za potnike velja obvezna uporaba obrazne zaščitne maske.
 • Brez prisotnosti gledalcev bodo dovoljena uradna športna tekmovanja na nacionalni ravni za članske, mladinske in kadetske kategorije, na evropski (evropski pokali …) oziroma mednarodni ravni (alpska hokejska liga, košarkarska liga Aba, rokometna liga prvakov …) in velike mednarodne športne prireditve.
 • Dovoljeni so treningi.
Foto: STA
 • Dovoljeno je obratovanje žičniških naprav in njim pripadajočih smučarskih prog v skladu s priporočili NIJZ in pod pogojem, da upravljavec naprav zagotovi hitro testiranje na novi koronavirus.
 • Odprejo se knjižnice, muzeji in galerije ter storitve ponujanja dostopa in ogleda kulturne dediščine brez organiziranega vodenja na ograjenih odprtih javnih površinah z nepremično kulturno dediščino.
 • Obiskovanje verskih obredov bo znova dovoljeno ob navzočnosti vernikov, če bo možno zagotoviti minimalni možni stik med udeleženci, redno prezračevanje, nošenje zaščitnih mask, prepoved petja in razkuževanje rok.

Gostinske lokale bi se predvidoma odpiralo v po 18. aprilu, regijsko. Seveda v tistih regijah, kjer bi prešli v oranžno fazo. Slovenija se sicer, kot država trenutno nahaja v rdeči fazi.

Foto: Vlada RS

E-Maribor

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Množična udeležba na tradicionalnem praznovanju dneva državnosti na Polževem

Občina Ivančna Gorica je skupaj s soorganizatorji ob dnevu...

Moskva blokirala dostop do Nova24TV in Demokracije

Rusija je blokirala dostop do 81 medijev držav članic...

Izraelsko sodišče je razsodilo, da se morajo tudi ultraortodoksni judje priključiti vojski

Izraelsko vrhovno sodišče je danes odločilo, da morajo obvezen...