Lokalne volitve: Začelo se je predčasno glasovanje

Datum:

Predčasno glasovanje na lokalnih volitvah se v nekaterih občinah že začenja z današnjim dnem. Volivke in volivci, ki v nedeljo ne bodo v kraju stalnega prebivališča, imajo v naslednjih dneh možnost, da na lokalnih volitvah glasujejo predčasno. Predčasno glasovanje na lokalnih volitvah za razliko od predsedniških ali parlamentarnih volitev ne poteka nujno tri dni, lahko tudi manj, kar pa je odvisno od posamezne občine. Glasovanje o kandidatih za župane in občinske svetnike bo v nedeljo, 20. novembra.

Volivci, ki v nedeljo ne bodo v kraju stalnega prebivališča, imajo v teh dneh možnost, da na lokalnih volitvah glasujejo predčasno. Na lokalnih volitvah predčasno glasovanje ne poteka nujno tri dni, v tem primeru se razlikuje od občine do občine. Termine in lokacije volišč za predčasno glasovanje občinske volilne komisije objavijo na svojih spletnih straneh ali kot je običajno v posameznem kraju.

Čas predčasnega glasovanja se razlikuje od občine do občine
Medtem ko so v manjših občinah za predčasno glasovanje predvideli en dan, lahko v večjih mestnih občinah, kot sta na primer Ljubljana in Maribor, volivke in volivci svoj glas za župana, mestni svet in svete mestnih četrti oddajo predčasno, in sicer od danes do četrtka, do 19. ure.

V Ljubljani bo mogoče predčasno glasovati na Gospodarskem razstavišču, v Mariboru pa v razstavnem salonu Urban na Grajski ulici 7. Vse, ki se nameravajo udeležiti predčasnega glasovanja, prosijo, da imajo s seboj osebni dokument in obvestilo o volišču, na katerem bi imeli pravico glasovati v nedeljo.

Pri lokalnih volitvah volivec praviloma prejme več glasovnic (za župana, za občinski svet, lahko pa tudi za svet krajevne skupnosti, za predstavnika narodnosti in izvolitev predstavnika romske skupnosti). Pri volitvah v občinski svet, ta se voli po proporcionalnem volilnem sistemu, pa je posebnost možnost oddaje t. i. preferenčnega glasu kandidatu z liste, za katero volivec glasuje.

Posebnost lokalnih volitev je tudi ta
Glasovanje o kandidatih za župane in občinske svetnike bo v nedeljo, 20. novembra. Za župansko funkcijo se v 212 občinah poteguje 618 kandidatov. V občinah, v katerih v prvem krogu župana ne bodo izvolili, bo drugi krog 4. decembra. Posebnost lokalnih volitev je tudi ta, da na njih ni mogoče glasovati na t. i. volišču omnia, torej zunaj kraja bivališča, prav tako ni mogoče glasovanje iz tujine.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Pred DZ klečala in molila na varovanem območju, policija se ni odzvala

Nenavaden posnetek prihaja iz slovenskega hrama demokracije. Tam sta...

Začetek olimpijskega nogometa je zaznamovalo nasilje maroških navijačev

Tik pred prekinitvijo prvega kroga olimpijskega nogometnega turnirja med...

Revoz: Kaj pomeni včeraj podpisani neobvezujoči dokument?

Predstavniki francoskega proizvajalca vozil Renault, v okviru tega tudi...

“Vrhunski menedžer” bo škodo zavarovalnicam poplačal iz proračunske rezerve

Od "zamrznitve" cene dodatnega zdravstvenega zavarovanja do fantomske "ukinitve"...