fbpx

Blagoslov obnovitvenih del po udaru strele cerkve “na hribčku” v Sobračah

Na tretjo nedeljo v juniju je potekal slovesen blagoslov obnovitvenih del po udaru strele na podružnični cerkvi sv. Andreja v Sobračah. Siloviti udar strele na streho cerkvenega zvonika se je zgodil 5. marca letos in s tem povzročil veliko materialno škodo. Poškodovano je bilo ostrešje, pločevinasta kritina zvonika in del zunanje stene (sims), prav tako je bilo v celoti uničena električna napeljava in elektrifikacija zvonov. Krajani so v nesreči stopili skupaj ter ob pomoči dobrotnikov in Občine Ivančna Gorica cerkvico »na hribčku« kompletno prenovili.

V nedeljo, 20. junija je slovesno sveto mašo z blagoslovom obnovitvenih del daroval domači župnik šentviške župnije in dekan dekanije Grosuplje, Izidor Grošelj. Slovesnosti se je ob številnih krajanih udeležil tudi župan Občine Ivančna Gorica, Dušan Strnad. Župnik Grošelj se je pred blagoslovom kot prvim zahvalil gasilcem in krajanom ter nato še dobrotnikom in donatorjem, ki so v nesreči priskočili na pomoč. Povedal je, da je bilo v času prenove opravljenega veliko udarniškega in prostovoljnega dela. Poleg obnovitvenih del pa so bile zelo pomembne tudi molitve in daritve vernikov, ki jim je cerkev namenjena. Velika zahvala je izrekel tudi štirim ključarjem, ki so ves čas bdeli nad obnovo in Občini Ivančna Gorica, ki je finančno pristopila k sanaciji posledic udara strele.

Danes sobraško cerkev, ki se v vsej lepoti razkazuje na hribčku ene najmanjših krajevnih skupnosti v občini Ivančna Gorica, krasi nova zunanja podoba, prepleskana celotna pločevina zvonika, v celoti je na novo urejena električna napeljava, urejen je nov električni in komunikacijskih dovod v zvonik za avtomatsko zvenenje, prav tako sta izdelana ozemljitev in strelovod. Tamkajšnji prebivalci se veselijo tudi zunanje osvetlitve, v celoti pa je prepleskana tudi notranjost objekta.

Zadovoljstvo je izrazil tudi župan Strnad
Zadovoljstvo nad popolno prenovo cerkve je izrazil tudi župan Dušan Strnad, ki si lepšega darila ob prihajajočem praznovanju naše države ne bi mogel želeti. Lepotica na hribčku, kot jo je poimenoval, je spet v ponos krajanom, kraju in občini. “Nesreča je bila velika, lahko pa bi bila še večja. Ponovno smo pokazali, da v občini Ivančna Gorica znamo stopiti skupaj in s skupnimi močmi pridemo do trenutka, ko se veselimo novih pridobitev. Jaz sem izjemno vesel, da ste me povabili v ta prelepi košček naše občine, še bolj pa zato, ker vam ni vseeno za kraj v katerem živite. S skupnimi močmi bomo gotovo uspešni tudi vnaprej. Naj sveti Andrej varuje vašo krajevno skupnost, šentviško faro in občino Ivančna Gorica”, je ponosno zaključil župan Strnad.

Po končani sveti maši in nagovoru župana je sledil blagoslov in ogled obnovitvenih del. Ob tem pomembnem dogodku je nastala tudi priložnostna brošura z opisom obnovitvenih del, spominska podobica ter leseni spominek cerkve sv. Andreja.

Luka Perš