fbpx

Brežiška bolnišnica zaradi karanten v kadrovski stiski

Foto: STA

Brežiško bolnišnico poleg spopadanja z epidemijo covida-19 pestijo tudi težave zaradi večjega števila zaposlenih, ki so bolniško odsotni ali v karanteni. Dodatne težave predstavljajo odsotnosti zaradi odhoda na daljšo bolniško ali porodniški dopust, ki jih zaradi pomanjkanja kadra niso uspeli nadomestiti, je za STA nedavno povedala direktorica Anica Hribar.

Na delo v trenutnih epidemičnih razmerah, ko bo lahko prišlo do večjega števila karanten zaposlenih zaradi tveganega stika, so se v brežiški bolnišnici pripravili z navodili zaposlenim o ravnanju na delovnem mestu in doma.

S temi skušajo doseči, da bi se okužilo čim manj zaposlenih. “Sicer pa bo vse delo, ki bo nujno, potrebno opraviti s takšnim številom zaposlenih, kot jih bo na voljo v dani situaciji,” je dodala.

Da bi vendarle ohranili dovolj kadra za izvajanje zdravstvene dejavnosti, se bodo sicer držali navodil, ki so jih prejeli na sredinem sestanku z ministrstvom za zdravje. Po teh navodilih covidnega oddelka kljub za zdaj bistveno manjšemu številu bolnikov ne bodo ukinili, v bolnišnici pa zaradi preprečevanja notranjih prenosov okužb od četrtka med drugim velja, da ne glede na status PC vsak dan s hitrimi antigenskimi testi testirajo vse zaposlene, razen trikrat cepljene, dvakrat cepljene prebolele ter vse, ki so covid-19 preboleli v zadnjih 45 dneh.

Glede na to, da je med zaposlenimi pričakovati tudi povečano število obolelih, bo potrebno organizacijo dela dnevno prilagajati. Pričakujejo tudi, da v času največjega števila okužb v državi ne bo možno zagotavljati kadrovskega standarda, ki ga sicer zagotavljajo pri delu, obremenitve zaposlenih, ki bodo lahko opravljali delo, pa bodo zato večje kot običajno. V brežiški bolnišnici zato vse zaposlene prosijo, da se tudi v domačem okolju izogibajo dejavnostim, zaradi katerih bi lahko prišlo do okužbe.

Moje Posavje