Črnomelj: Gradnja nove OŠ Loka poteka po načrtih

Datum:

Pri projektu Gradnja Osnovne šole Loka Črnomelj so v zadnjem času potekale posodobitve projektne naloge in potrditev projektne dokumentacije, kot so to zahtevali uporabniki. Končana so tudi pogajanja z izvajalcem in ministrstvom glede cene. Projekt je bil odobren v času prejšnje vlade, ko je šlo tudi za v Sloveniji največjo investicijo, financirano s strani države v šolsko ustanovo. (Vir)

Občina Črnomelj pa je včeraj objavila, da je projektna dokumentacija potrjena, pogajanja z izvajalcem glede cene pa so zaključena. Gradnja tako poteka naprej, kakor je predvideno. V novo šolo bodo učenci, starši in zaposleni vstopili predvidoma v začetku šolskega leta 2024/2025.

Aktivnosti za gradnjo šole so se začele decembra 2021, vlada Janeza Janše je nato 24. februarja 2022 na 115. redni seji sklenila, da v Načrt razvojnih programov uvrsti projekt Rušitev in novogradnja dela objekta Osnovna šola Loka. Nadalje je vlada sprejela sklep o sofinanciranju investicije. Na podlagi tega so nato stekli nadaljnji postopki projekta, ki ga vodi občina. Gradbeno dovoljenje je bilo pridobljeno 17. novembra 2022, čas gradnje je bil predviden 18 mesecev.

Občina Črnomelj je bila sicer ena od dveh slovenskih občin (od 212), ki so ji bila v času prejšnje Janševe vlade dodeljena sredstva za kar dve osnovni šoli (za Dragatuš in Loko). Dodatna sredstva je takratna vlada odobrila še za Osnovno šolo Podzemelj (občina Metlika).

Investicijska vrednost projekta rušitve in novogradnje dela objekta Osnovna šola Loka je bila določena pri nekaj več kot 12,1 milijona evrov (z DDV), od tega prispevek Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport 6,95 milijona evrov (po sklepu vlade in potrditvi v takratnem državnem zboru), prispevek Eko sklada RS nekaj manj kot 1,36 milijona evrov, za preostanek v višini nekaj več kot 3,81 milijona evrov pa je bilo določeno, da bo to plačala občina.

Površina novogradnje znaša okoli 4.400 m2. Osnovni namen investicije je izboljšanje prostorskih možnosti in zagotavljanje delovnih, bivalnih in učnih pogojev v OŠ Loka, kjer se že leta soočajo s prostorsko stisko in izvajanjem osnovnošolskega pouka v prostorih, ki ne dosegajo prostorskih normativov.

Notranjost novogradnje OŠ Loka:

 

Potek gradnje v posameznih časovnih obdobjih:

Gradnja osnovne šole Loka Črnomelj (Vir: Občina, Foto: Jani Pavlin)
Foto: Jani Pavlin (iz zraka) in arhiv Občine Črnomelj (notranjost)

Občina na svoji spletni strani redno objavlja tudi stanje na projektu, dostop je na povezavi.

Moja Dolenjska

Sorodno

Zadnji prispevki

Korupcija na korupcijo – Golobova vlada

Golobovo vlado vse od nastopa spremljajo korupcijske afere. Sodna...

Cene, ki jih plačujemo za tečaje slovenščine za migrante, so vrtoglave

Množične migracije so za Slovenijo vedno večja težava pod...

Rusija dve leti po napadu na Ukrajino

Ruska invazija na Ukrajino ni spremenila le sveta, temveč...

Podoba vladajočih se v Bruslju na ogled postavi

Peticija o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na...