Gala božični koncert “Božič v Ljubljani”, ki bo povezal Slovenijo in Argentino

Datum:

V soboto, 23. decembra 2023, ob 19.30 bo Gallusova dvorana Cankarjevega doma gostila božični koncert, ki bo skozi glasbo prepoznavnih skladateljev povezal Slovenijo in Argentino.

Simfonični orkester Cantabile pod taktirko dirigenta Marjana Grdadolnika nadaljuje tradicijo gala božičnih koncertov v Cankarjevem domu. Koncert, ki so ga ustvarjalci poimenovali Argentinsko-slovenski božič v Ljubljani, bo na odru združil prek 200 glasbenikov. Poleg Simfoničnega orkestra Cantabile bodo program poln strastne glasbe, ki združuje slovensko in argentinsko kulturo, izvedli:

  • slovensko-argentinski baritonist Lucas Somoza Osterc,
  • pevka Estera Stojko,
  • violinistka Gaja Žnidaršič,
  • vokalni ansambel Virilis,
  • veliki združeni zbor, ki ga sestavljajo Mešani pevski zbor Adoramus iz Logatca, Mešani pevski zbor Duri, Moški pevski zbor Razpotje (oba s Cola), združeni mladinski zbor, sestavljen iz članov mladinskega zbora Adoramus ter pevcev in pevk iz glasbenih šol Logatec, Črnomelj in Kranj,
  • godalni orkester Veris.

Koncertni spektakel za vse glasbene navdušence
Več kot 200 nastopajočih bo na odru največje dvorane Cankarjevega doma obiskovalce popeljalo na pravo glasbeno potovanje iz Alp v Ande. Program obljublja veličasten sprehod skozi pestro paleto glasbenih izrazov, od argentinskih temperamentnih napevov in tanga do slovenskih božičnih skladb.

Zazvenele bodo skladbe, ki so jih v zakladnico izjemnih skladb prispevali Astor Piazzolla, Alberto Ginastera, Ariel Ramírez, Carlos Gardel Leopold Belar, Andrej Vavken in drugi skladatelji. Obiskovalci bodo lahko med drugim prisluhnili temperamentni glasbi iz baleta Estancia, Libertangu, z izvedbo Rezijanske, ki je del simfonične pesnitve Barve zelenega smaragda in jo v Argentini množično plešejo folklorne skupine, pa se bodo ustvarjalci koncerta poklonili nedavno pokojnemu skladatelju Avgustu Ipavcu.

Maestro Marjan Grdadolnik je pred koncertom povedal, da “bodo lahko obiskovalci na tokratnem koncertu prisluhnili glasbenim mojstrovinam iz Argentine, ki jih bo v programu dopolnjevala slovenska božična glasba. Ponovno bomo pokazali, kako glasba povezuje in združuje različne narode”.

M. P.

Sorodno

Zadnji prispevki

Ponoči so sile ZDA in Združenega kraljestva ponovno napadle teroristične Hutije

Združene države in Združeno kraljestvo sta v soboto sprožili...

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...