fbpx

Kar sto ljudi naj bi se v Ilirski Bistrici zastrupilo z norovirusom

Foto: Pixabay

Na območju Ilirske Bistrice se je po poročanju RTV zgodilo, da so se ljudje množično zastrupili s hrano, saj so bili okuženi z norovirusom. Ljudem naj bi bilo skupno to, da so vsi v lokalni mesnici kupili bodisi tatarski biftek bodisi meso za njegovo pripravo. Več obolelih je zaradi tega poiskalo pomoč na urgenci, vir okužbe pa je sicer po navedbah NIJZ še v preiskovanju. 

Na območju Ilirske Bistrice se je po poročanju Televizije Slovenija zgodila množična zastrupitev s hrano. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so na podlagi dosedanjih preiskav ugotovili, da je okoli sto ljudi obolelo zaradi okužbe z norovirusom, ki pa se lahko prenaša na različne načine, ne le s hrano.

Po neuradnih informacijah se je z norovirusom okužilo približno sto ljudi, kriv pa naj bi bil tatarski biftek oziroma meso za njegovo pripravo iz lokalne mesnice. Prebivalci so zaradi zdravstvenih težav poiskali pomoč na urgenci zdravstvenega doma, eni že v soboto, drugi pa so o njih poročali v ponedeljek zjutraj.

Foto: Pixabay

Epidemiolog koprske enote NIJZ Boris Kopilovič je za STA pojasnil, da so pri obolelih izolirali norovirus. “Ta se lahko prenaša z neposrednim stikom z okuženo osebo, lahko pa tudi posredno prek okužene hrane ali vode. Zaenkrat preiskujemo različne možne vire okužbe. Vir okužbe je torej še v preiskovanju,” je dejal. Ker vir okužbe še preiskujejo, zaenkrat še ne morejo potrditi, da je bil za zastrupitev kriv ravno biftek oziroma meso.

Gre za manj nevaren virus, bolniki se hitro pozdravijo
Norovirusi so rod virusov, ki povzročajo večino nebakterijskih gastroenteritisov. Pri obolenju ima bolnik lahko povišano telesno temperaturo, drisko, bruhanje in slabo počutje. “Ponavadi hospitalizacija ni pogosta in tudi smrtnost ne. Večina obolelih se dokaj hitro in v nekaj dneh pozdravi in nima več težav. Torej ni tako hudo kot na primer salmonela, kjer je hospitalizacija bilj pogosta,” je pojasnil Kopilovič.

Foto: Mesarstvo Puc

Lastnik lokalne mesnice Puc Aleš Milavec je za Televizijo Slovenija povedal, da še ni jasno, ali se je kontaminacija mesa zgodila pri njih ali v široki dobaviteljski mreži. Meso po njihovih navedbah kupujejo izključno pri slovenskih dobaviteljih.

Sara Rančigaj