fbpx

Minister Počivalšek: Da so maske iz papirja in neustrezne, je zavajanje!

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. (Foto: STA)

Da so maske iz papirja, je zavajanje,” se je na negodovanja nekaterih odzval minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in dodal, da so maske namenjene občinam in nekaterim podjetjem in so torej namenjene za nemedicinske namene. Kar 20 občin in 16 podjetij se je pisno zahvalilo za prejem mask, je povedal Počivalšek.

Na današnji tiskovni konferenci smo lahko slišali ministra Zdravka Počivalška, ki se je odzval na številna medijska zavajanja o neustreznosti zaščitnih mask, ki so jih prejele nekatere občine. Kot je dejal so te ustrezne, saj ustreznost vsakega materiala domačih proizvajalcev preverja ustrezen inštitut, torej služba za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Ta je material teh mask potrdila.

Zaščitne maske, ki so bile  naročene pri podjetjih Korez-Sorting Group in Zaščita Lukač, so po besedah Počivalška narejene iz netkanega blaga, torej materiala s svojim imenom in certifikatom. “Imam pisno potrdilo iz 19. marca, da je ta material ustrezen.

Maske so naročili, ko so bile zaloge prazne
Minister Počivalšek je še poudaril, da je pri nakupu zaščitne opreme potrebno gledati vse vidike nakupa, tudi časovnega. “Naročilo teh mask smo oddali koncem meseca marca, ko nismo imeli dovolj zaščitne opreme za boj proti virusu SARS-CoV19. Plačali smo tisto opremo, za katero so sklenili pogodbe in je ustrezala vsem pogojem. Vse je tudi javno objavljeno prav zaradi transparentnosti. Do 10. aprila so proizvajalci napovedovali količine in cene, saj smo morali zagotoviti dovolj zaščitne opreme. Zdaj pa smo mi tisti, ki postavljamo pogoje, da je opreme dovolj.

Maske, ki so po nepotrebnem dvignile veliko prahu, a so povsem ustrezne za nemedicinske namene. (Foto: Fb)

V opoziciji so se  zaradi naročil zaščitne opreme že pojavili pozivi k ustanovitvi parlamentarne preiskovalne komisije o nabavah zaščitne opreme, po današnji tiskovni konferenci pa so v gibanju Zmoremo parlamentarne stranke pozvali, naj zoper ministra Počivalška vložijo interpelacijo.

Jolanda Vrečar