fbpx

Minister Vizjak Koroški obljubil pomoč pri izvedbi projekta oskrbe z vodo, ki je odvisna od rokov zaradi kohezijskih sredstev

Andrej Vizjak (Foto: Ministrstvo za okolje in prostor)

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak se je sestal z županjo občine Dravograd Marijano Cigalo in županom občine Vuzenica Francom-Franjom Golobom. Župana sta mu predstavila težave pri zagotavljanju sredstev za plačila del na 50 milijonov evrov vrednem projektu oskrbe z vodo v Zgornji Dravski dolini, kjer sodeluje kar pet občin. Minister je obljubil pomoč pri preseganju birokratskih ovir, saj mora biti projekt pravočasno zaključen zaradi sofinanciranja s strani kohezijskega sklada.

Minister Andrej Vizjak je z vladno ekipo na Koroškem, med drugim pa se je sestal z županjo občine Dravograd Marijano Cigalo, ki je ministru predstavila težave, s katerimi se soočajo. Kot je povedala županja, od države niso prejeli pravočasnih plačil za projekt, zato občine izvajalcem gradbenih del sredstva izplačujejo iz lastnih proračunov, kar pa ne bodo mogli početi v nedogled.  V primeru, da občina ne bi pokrila računov za opravljeno delo, bi se projekt ustavil. Po njenem pregledu sredstev za letošnje leto občine s strani države še niso prejeli, je poročal STA.

Projekt oskrbe z vodo v petih občinah Zgornje Dravske doline je trenutno finančno največji potekajoči projekt v regiji in se že dlje časa sooča z različnimi zapleti. Dela so opravljena v obsegu okoli 90 odstotkov, plačila pa so izvedena za okoli 70 odstotkov opravljenih del. Rok za dokončanje del je marec prihodnje leto, septembra pa poteče pogodba o sofinanciranju s strani kohezijskega sklada. Minister je županji obljubil, da se bo zavzel za omenjen projekt, saj je obljubil, da bodo “presegli nepotrebne birokratske ovire”.

https://twitter.com/rs_mop/status/1313806897959534593?s=20

Pogovori s predstavniki ministrstva se bodo nadaljevali že prihodnji teden, je po sestanku povedal župan Občine Vuzenica Franc – Franjo Golob. Kot je še pojasnil, danes niso govorili o priključitvi sprememb v občini Muta k projektu. Občina Muta si namreč že dlje časa prizadeva v projekt oskrbe z vodo vključiti vodne vire, ki pritečejo iz hribov. Najmočnejši vir vode v občini Muta izvira v Avstriji, ki pa priteče v Slovenijo na območje občine Muta. Omenjena občina pa je trenutno gradnjo vodovoda za ta vodni vir financirala sama.

V projektu oskrbe z vodo vključenih kar pet občin
Projekt z uradnim imenom Oskrba s pitno vodo v porečju Drave – 3. sklop je v bruto vrednosti ocenjen na 50 milijonov evrov. Sofinancirata ga država in evropski kohezijski sklad in je skupni projekt občin Muta, Vuzenica, Radlje ob Dravi, Podvelka in Dravograd. Občina Dravograd pa je kot vodilna občina pri projektu z družbo Riko pogodbo podpisala marca 2016.

Sara Kovač