Od danes je za območje celotne Slovenije razglašena velika požarna ogroženost

S 1. julijem razglašena velika požarna ogroženost (foto: Twitter/Uprava RS za zaščito)

Uprava RS za zaščito je za območje celotne Slovenije je s 1. julijem razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja, zato je prepovedano kurjenje in izvajanje aktivnosti, ki lahko povzročijo požar. Pristojni napovedujejo poostren nadzor. Agencija za okolje ob tem opozarja na poslabšanje sušnih razmer v večjem delu države zaradi visokih temperatur in visokega izhlapevanja poslabšale.

Z razglasitvijo velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano kuriti. Prepoved velja tudi za požiganje na območjih ob infrastrukturnih objektih, kurjenje kresov ter izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemet, so zapisali na strani uprave za zaščito in reševanje.

Na poslabšanje sušnih razmer pristojne institucije opozarjajo predvsem v osrednjem delu Slovenije, na Notranjskem in v Ljubljani z okolico, kjer vlada t. i. izjemna suša. V preostalem delu zahodne polovice države so prav tako izrazito sušne razmere, ponekod traja tudi že pet tednov. Na vzhodu so razmere v površinskem sloju tal nekoliko boljše, v Pomurju, na Dolenjskem in v Beli krajini pa so običajne razmere za ta čas v letu, navaja Agencija RS za okolje.

Pristojni bodo izvajali nadzor
V času razglašene velike požarne ogroženosti bosta poostren nadzor izvajala inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter policija. V prihodnjih dneh napovedujejo jasno in vroče vreme z možnostjo posameznih neviht, prehodno bo v soboto vročina nekoliko popustila, konec vročinskega vala pa naj bi bil v drugi polovici prihodnjega tedna.

Tanja Brkić