fbpx

Pozor! V Sloveniji je potrjen virus, usoden za pse, ki pridejo v stik z okuženim divjim prašičem

Foto: Epa

V Sloveniji je potrjen virus, ki povzroča bolezen Aujeszkega. Prisotnost virusa so potrdili pri dveh lovskih psih, ki sta pri lovu na divje prašiče prišla v stik z enim od ustreljenih prašičev na območju koprske uprave. Okužba je bila usodna za oba psa, uprava pa poziva k ukrepom za preprečevanje prenosa bolezni na domače prašiče.

Virus so potrdili pri dveh lovskih psih, eden je po stiku z okuženim divjim prašičem poginil, drugega pa so po pojavu kliničnih znakov evtanazirali. Bolezen Aujeszkega ali pseudorabies povzroča herpesvirus tipa 1. Za okužbo s tem virusom lahko poleg prašičev zbolijo tudi prežvekovalci, glodavci in mesojedi, ki za razliko od prašiča praviloma poginejo.

Virus se pri prašičih izloča z nosnim izcedkom, slino, spermo, vaginalnim izcedkom, mlekom, iztrebki in občasno z urinom. Živali se okužijo, če pridejo v stik s prašičem, ki virus izloča, oziroma z materialom, ki je kontaminiran z virusom.

Ker se virus nahaja tudi v mesu okuženih prašičev, se lahko prostoživeče mesojede živali okužijo z uživanjem mesa okuženega divjega prašiča, kar velja tudi za pse in mačke. Lovski psi se lahko okužijo že med lovom, če pridejo v stik z obolelim divjim prašičem, so pojasnili na upravi.

Za človeka sicer bolezen ni nevarna, so sporočili z uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

C. Š., STA