SLS za zakonsko zagotovitev enakih možnosti vsem invalidom

Luj Šprohar in Marjan Podobnik. (Foto: SLS)

Predsednik SLS Marjan Podobnik in dr. Luj Šprohar, predstavnik invalidov pri SLS, sta na zadnji novinarski konferenci predstavila predloge sprememb zakonodaje o invalidnosti (še posebno slepih in slabovidnih oseb) s poudarki na področju osebne asistence, zaposlovanja in osebnih prejemkov invalidov.

Luj Šprohar je izpostavil zakonodajno problematiko neenakosti prejemkov za slepe in slabovidne, saj se mesečni dodatki za enake okvare vida lahko med seboj neutemeljeno bistveno razlikujejo. Opozoril je na neenakost pred zakonom na področju osebne asistence, saj je osebna asistenca v večjih mestih posameznikom zagotovljena, medtem ko v manjših krajih pogosto ni tako.

Trudili se bomo zvišati standard vsem invalidom ter zvišati ozaveščenost o invalidnosti med ljudmi. Tudi invalidi, kot vsi drugi, morajo pokazati ustrezno mero samoiniciativnosti pri iskanju rešitev, brez podpore države s spremembami zakonodaje pa večjih sprememb ne moremo doseči,” je dejal Šprohar. Izpostavil je tudi druge ranljive skupine, kot so kronični bolniki, ljudje s težavami v duševnem zdravju in motnjami v razvoju, brezdomci itd. Skupaj gre za prek 600 tisoč ljudi z različnimi težavami, za katere je država dolžna poskrbeti. Predsednik SLS Marjan Podobnik je dodal, da je nujna sprememba zakonodaje, preko katere bo zagotovljena enaka dostopnost do pravic vsem invalidom.

Podobnik je opozoril tudi na neizkoriščene priložnosti za oskrbo invalidov in starejših na slovenskem podeželju. “Podeželje se marsikje vztrajno prazni, ker mnogi mladi zaradi neperspektivnosti ne želijo prevzemati kmetij, kar je zaskrbljujoče. Ena od možnosti dodatnih virov prihodkov za mlade na podeželju je tudi zagotavljanja oskrbe starejših in invalidov na podeželju. Ureditev domačij, ki se praznijo, za potrebe trajne oskrbe starejših in invalidov bi lahko predstavljala korak k dvigu kakovosti življenja za starejše in invalide ter razbremenitev njihovih domačih. Obenem pa bi ta dejavnost lahko prinesla precejšnje število novih kakovostnih delovnih mest na slovensko podeželje.”

Rok Kranjc

 • RATATA

  Ko se KPS demokratično “prenovi” v stranko SDP in na koncu pristane SD … še kar gre,
  ko pa ZSMS postane liberalna in se poimenuje LDS, se je del odcepi v Zares, nato pa preostanki vznikajo v PSjih, ABjih, SMCjih, LMŠjih …. je pa kruta, bosa in za lase privlečena sramota!! No, da pa slepe ostanke ostankov ZSMSja pobira Kmečka Zveza preimenovana v SLS s Podobnikovim na čelu pa ni ne za gledat in ne za govort!
  Kaj pa komunjar Bogovič pravi na vse to? ga BQ verjetno poštenjakarja!!

 • pajot

  jest bi reku,da možganskih invalidov ne mešajte v to.
  Na primer kakšne Jerce in Modeldorforja.