SLS za zakonsko zagotovitev enakih možnosti vsem invalidom

Datum:

Predsednik SLS Marjan Podobnik in dr. Luj Šprohar, predstavnik invalidov pri SLS, sta na zadnji novinarski konferenci predstavila predloge sprememb zakonodaje o invalidnosti (še posebno slepih in slabovidnih oseb) s poudarki na področju osebne asistence, zaposlovanja in osebnih prejemkov invalidov.

Luj Šprohar je izpostavil zakonodajno problematiko neenakosti prejemkov za slepe in slabovidne, saj se mesečni dodatki za enake okvare vida lahko med seboj neutemeljeno bistveno razlikujejo. Opozoril je na neenakost pred zakonom na področju osebne asistence, saj je osebna asistenca v večjih mestih posameznikom zagotovljena, medtem ko v manjših krajih pogosto ni tako.

Trudili se bomo zvišati standard vsem invalidom ter zvišati ozaveščenost o invalidnosti med ljudmi. Tudi invalidi, kot vsi drugi, morajo pokazati ustrezno mero samoiniciativnosti pri iskanju rešitev, brez podpore države s spremembami zakonodaje pa večjih sprememb ne moremo doseči,” je dejal Šprohar. Izpostavil je tudi druge ranljive skupine, kot so kronični bolniki, ljudje s težavami v duševnem zdravju in motnjami v razvoju, brezdomci itd. Skupaj gre za prek 600 tisoč ljudi z različnimi težavami, za katere je država dolžna poskrbeti. Predsednik SLS Marjan Podobnik je dodal, da je nujna sprememba zakonodaje, preko katere bo zagotovljena enaka dostopnost do pravic vsem invalidom.

Podobnik je opozoril tudi na neizkoriščene priložnosti za oskrbo invalidov in starejših na slovenskem podeželju. “Podeželje se marsikje vztrajno prazni, ker mnogi mladi zaradi neperspektivnosti ne želijo prevzemati kmetij, kar je zaskrbljujoče. Ena od možnosti dodatnih virov prihodkov za mlade na podeželju je tudi zagotavljanja oskrbe starejših in invalidov na podeželju. Ureditev domačij, ki se praznijo, za potrebe trajne oskrbe starejših in invalidov bi lahko predstavljala korak k dvigu kakovosti življenja za starejše in invalide ter razbremenitev njihovih domačih. Obenem pa bi ta dejavnost lahko prinesla precejšnje število novih kakovostnih delovnih mest na slovensko podeželje.”

Rok Kranjc

Sorodno

Zadnji prispevki

Zala Klopčič: Ljudje, ki spreminjajo spol, ne bi smeli biti zaposleni v šolstvu

S spletno komentatorko Zalo Klopčič smo se pogovarjali o...

Matjaž Han je novi predsednik SD

Matjaž Han je novi predsednik Socialnih demokratov. V drugem...

Vili Kovačič želi odpraviti neustavnosti referendumskega zakona

Vili Kovačič je na Ustavno sodišče RS vložil pobudo...

Tretjina azilantov v Avstriji je povsem nepismenih

Kar dve tretjini migrantov, ki so jim lani v...