fbpx

[Video] V Grosupljem slovesno ob otvoritvi nove parkirne hiše in prenovljene Taborske ceste

Župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič in direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar. (Foto: Občina Grosuplje)

V petek, 18. septembra 2020, v Evropskem tednu mobilnosti, so s slavnostno vožnjo starodobnih vozil po Taborski cesti do nove Parkirne hiše P+R Grosuplje slovesno predali svojemu namenu prenovljeno cesto, ki je po novem opremljena z obojestranskim pločnikom in kolesarskim pasom, ter naznanili pričetek slovesne otvoritve nove Parkirne hiše P+R Grosuplje.

Slovesnosti so se udeležili župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar, generalni sekretar Vlade Republike Slovenije dr. Božo Predalič, državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič, župani občin Ivančna Gorica Dušan Strnad, Škofljica Ivan Jordan, Dobrepolje Igor Ahačevčič, Velike Lašče dr. Tadej Malovrh, Kostel Ivan Črnkovič, podžupan občine Ig Anton Modic, občinski svetnice in svetniki, župnik župnije Grosuplje Martin Golob, direktorica Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije mag. Lilijana Madjar, direktor Ljubljanskega potniškega prometa Peter Horvat, direktor Javnega komunalnega podjetja Grosuplje Stane Stopar, izvajalci del. S svojo prisotnostjo jih je počastil tudi predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša.

Občina za projekte uspešno črpa evropska sredstva
Prav lepo in ponosno vas pozdravljam,” je zbrane na slovesnosti pozdravil župan dr. Peter Verlič in se zahvalil vsem, ki so kakorkoli prispevali k temu, da danes v Grosupljem stoji nova parkirna hiša. Spominja se, ko se je začelo razmišljati, 10 let bo že od tega, kaj storiti s tem prostorom, kjer je bilo neurejeno makadamsko parkirišče. Sprva smo uredili začasno parkirišče in razmišljali naprej. Priložnost se je pojavila v okviru Ljubljanske urbane regije, vsi v regiji imamo namreč dnevne probleme z mobilnostjo, in mišljeno je bilo, da se uredi parkirišče. Z objavljenim razpisom Ministrstva za infrastrukturo pa je padla odločitev, da se na razpis prijavi parkirno hišo. Uspeli smo in zanjo pridobili tudi evropska sredstva. “In danes imamo tukaj za nami to lepotico, ki čaka vse uporabnike,” je dejal župan.

Direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar nam je v nadaljevanju postregel z nekaj zanimivimi podrobnostmi te veličastne stavbe, in sicer, da je tlorisna velikost objekta kar 75 x 22 metrov, površina fasade pa skoraj 3 tisoč kvadratnih metrov. 345 ton je vgrajene armature, brez montažnih elementov. 29 montažnih stebrov je podjetje Pomgrad z vlakom pripeljalo iz Murske Sobote, teža največjih stebrov pa je kar 20 ton. Prednapetih plošč, ki sestavljajo etaže tega objekta, je 748 in predstavljajo 8.400 kvadratnih metrov.

Kot je še povedal, izgradnja te parkirne hiše za Grosupeljčane predstavlja tudi pričetek izgradnje mestnega središča, ko bomo med drugim Kolodvorsko cesto preuredili v peš cono, s trgom pred železniško postajo na eni strani in trgom pred mestno knjižnico z vodno fontano in lipo na drugi strani, ki ga Grosuplje kot mlado mesto nima.

Slovenija bo imela na voljo še več evropskih sredstev
Slavnostno pa je zbrane na slovesnosti nagovoril tudi predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša. “Iskrene čestitke ob tem dosežku, o katerem se je že kar nekaj časa govorilo,” je dejal. Ob tej priložnosti se je zahvalil tudi nekdanjemu ministru dr. Petru Gašperšiču, ki je imel posluh, da je ta objekt prišel v načrte, da se je lahko realiziral in da smo lahko zanj pridobili tudi znatna sredstva iz evropskega proračuna. “Mislim pa, da bo ta parkirna hiša dobila poln pomen šele takrat, ko bo dograjena tudi železniška postaja, ko bo zaključena precej smela vizija razvoja tega mesta,” je še dejal ter vodstvu občine čestital ob tej viziji.

Dotaknil pa se je tudi srečanja z župani na temo razvoja kohezijske regije Zahodna Slovenija, ki je ravno ta dan potekalo na Brdu. Povedal je, da bo imela Slovenija, če se bomo znali dobro organizirati, v naslednjih 3 oz. 4 letih iz evropskega proračuna na voljo večja investicijska sredstva, kot smo jih imeli kadarkoli doslej. In tisti, ki bodo bolje pripravljeni, ki bodo hitrejši, ki se bodo znali povezovati, ko bo šlo za regionalne oz. subregionalne projekte, si bodo lahko odrezali večji del pogače. “Sredstva bodo znatna, tako da še okrepite svoje vizije,” je dejal.

Povedal je še, da nam bodo z nacionalne ravni pri tem skušali kar najbolje pomagati, ne le v smislu, da bodo pravočasno objavljeni razpisi, ampak da bo v tej smeri, da uspemo, delovala celotna administracija. “Mislim, da lahko Slovenija v naslednjih nekaj letih naredi bistveni razvojni korak naprej, kljub težavam, s katerimi se soočamo zaradi pandemije koronavirusa,” je še dejal in pohvalil tudi naše dobro sodelovanje s sosednjimi občinami, s katerimi smo z letošnjim letom ustanovili tudi Skupno občinsko upravo 5G. “Varno in ekonomično uporabo parkirne hiše želim,” nam je ob koncu govora zaželel predsednik vlade.

Pot v Ljubljano bo odslej udobnejša
Sledil je osrednji dogodek, prerez traku, preden pa so ljubitelji starodobnih vozil svoje jeklene konjičke v novi parkirni hiši tudi parkirali, je prenovljeno cesto in novo parkirno hišo blagoslovil župnik Martin Golob.

S pomenljivima popevkama, našima zimzelenima, V Ljubljano (Naš mali avto) in Zemlja pleše je dogodek popestrila pevka Urška Strnad ob spremljavi pianistke Neže Pajek Arambašić. In kot je dejala voditeljica slovesnosti Tadeja Anžlovar: “V Ljubljano se navadno odpravimo z avtom, odslej bo drugače. Raje se bomo odločili za bolj trajnostno, okolju prijaznejšo pot, udobnejšo, z manj stresa. Avto bomo parkirali v parkirni hiši in se v Ljubljano odpravili z avtobusom,” ter slovesnost sklenila z mislijo: “Ne pozabite: nikoli ni prepozno za spremembo in izboljšanje kvalitete življenja. To nam dokazujejo uspešne zgodbe, kot je ta.”

Nova Parkirna hiša P+R Grosuplje, ob glavni avtobusni in železniški postaji v Grosupljem, je zgrajena v 6 etažah z 222 parkirnimi mesti, od teh jih je kar 161 namenjenih za parkiranje po sistemu P+R. V najvišji, 4. etaži je 11 parkirnih mest z možnostjo polnjenja električnih vozil. Ob parkirni hiši je tudi zaprta kolesarnica za 40 koles. Izvajalec del za izgradnjo parkirne hiše je bil podjetje Pomgrad. Pogodbena vrednost je znašala 5.557.903,47 evrov, za projekt smo pridobili tudi nepovratna evropska sredstva v višini 1.655.732,80 evrov.

Prenova Taborske ceste, v dolžini 560 metrov, vse od krožišča pri občini do nadvoza pri nekdanjem Motvozu, pa je vključevala tudi obnovo dela kanalizacijskih vodov, elektro povezav, cesta je dobila novo asfaltno prevleko, dopolnili in posodobili smo tudi cestno razsvetljavo. Izvajalec del je bil podjetje CGP. Pogodbena vrednost del je znašala 403.744,76 evrov. Ureditev površin za pešce in kolesarje je sofinancirala tudi Evropska unija, iz Kohezijskega sklada, in sicer v višini 142.243,86 evrov.

Sara Kovač