Za Borisa Pahorja ni prostora na knjižnem sejmu v Frankfurtu?

Boris Pahor (Foto: STA)

Boris Pahor naj bi bil črtan s seznama slovenskih avtorjev, ki bodo predstavljeni na letošnjem frankfurtskem knjižnem sejmu, na katerem je Slovenija častna gostja.

Nastop Republike Slovenije kot osrednje gostje na najpomembnejšem mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu je pomemben tako z vidika dolgoročne prepoznavnosti in umestitve slovenskih avtorjev ter slovenske ustvarjalnosti na področju knjige na nemškem govornem področju kakor tudi z vidika širše prepoznavnosti slovenske ustvarjalnosti ter kulturnih in gospodarskih potencialov. Piše portal Domovina.je.

Pahor očitno ne. Bodo pa predstavili avtorje, kot so Slavoj Žižek, Evald Flisar, Drago Jančar, Goran Vojnovič, Aleš Šteger, Lila Prap in Manica Musil Jana Bauer. V ospredju bodo tudi zamejski avtorji, kot so Florjan Lipuš, Maja Haderlap in Dušan Jelinčič.

Nekakšen sekurator programa Slovenije kot častne gostje na Frankfurtskem knjižnem sejmu Miha Kovač (oče Nike Kovač) je ob tem pojasnil, da Pahor žal za razliko od nekaj drugih preminulih avtorjev, kot so Slavko Grum, Tomaž Šalamun ali Maruša Krese, v zadnjih dveh letih nima prevodov v nemščino in le tri prevode v tuje jezike, kar ga uvršča pod petdeseto mesto najbolj prevajanih avtorjev.

Očitno je vsak izgovor dober, pri Kovačevih to očitno znajo.