Ukrajinci osvobajajo mesta, izgubljena leta 2014

Datum:

S fronte prihajajo poročila o napredku ukrajinskih sil, te na nekaterih območjih že osvobajajo ozemlja, izgubljena leta 2014. Znano je tudi, da je Prigožin z letalom pobegnil v Belorusijo, kjer naj bi bil na varnem. Krožijo pa domneve, da je to Putinova past in da se mu namerava ruski diktator maščevati. Glasna so tudi ugibanja o vplivu Prigožinove akcije na potek vojne. Nekateri poznavalci namigujejo na padec morale ruske vojske, oslabitev Putinove avtoritete in na povečevanje politične nestabilnosti v Moskvi. To pa bi Ukrajini utegnilo koristiti.  

                   

Iz Rusije prihajajo vesti, da ruska vojska razorožuje skupino Wagner. Tamkajšnje obrambno ministrstvo je sporočilo, da potekajo priprave na prenos Wagnerjeve vojaške opreme v roke redne vojske. Vse ruske “prostovoljne” enote morajo do 1. julija 2023 z ruskim obrambnim ministrstvom podpisati pogodbo, da bi tako zagotovilo “večjo učinkovitost njihove uporabe” v vojni proti Ukrajini. To pomeni, da bodo tovrstne skupine odslej podrejene ruskemu obrambnemu ministrstvu. V javnosti se je pojavil tudi posnetek granatiranja konvoja skupine Wagner v bližini mesta Voronež. Tri osrednje ruske tiskovne agencije se sicer sklicujejo na varnostno službo FSB, ko trdijo, da je bil kazenski pregon zoper upornike skupine Wagner opuščen, poroča IndexHR.

Toda ameriški Inštitut za vojne študije (ISW) opozarja, da diktator Vladimir Putin Wagnerju morda nastavlja past, Belorusijo pa lažno navaja kot varno zatočišče. V zvezi z Wagnerjem je Putin sicer dejal, da so organizatorji upora izdali državo in da je to kriminalna dejavnost. Prigožin naj bi sicer s poslovnim letalom pobegnil prav v Belorusijo. Letalo naj bi vzletelo v ruskem Rostovu na Donu. Iz Belorusije pa prihaja vest, da je diktator Aleksander Lukašenko izdal ukaz o pripravljenosti beloruskih oboroženih sil, in sicer v času upora Wagnerjevih borcev. Kot je še dejal, so policija, vojska in posebne enote v stanju polne bojne pripravljenosti. Dodal je še, da je bilo “boleče gledati” dogodke v Rusiji konec tedna. Britanski obveščevalci pa sporočajo, da Ukrajina končno osvobaja ozemlja, ki jih je izgubila leta 2014.

Protiofenziva sicer poteka že nekaj tednov. Ukrajinske čete so v smeri Melitopola (v smeri Tavrije) napredovale 1,5 km v globino okupiranega ozemlja. Znano je tudi, da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v ponedeljek obiskal frontno črto v bližini okupiranega Bahmuta. Tja je odšel, da bi vojakom podelil odlikovanja. Pozval jih je k previdnosti in jim dejal, da bodo rešili Ukrajino, če bodo rešili svoja življenja. Tudi na tem območju ukrajinske sile beležijo določene uspehe. Znano je tudi, da ruske sile na območju Baltika izvajajo taktične vaje z vključenostjo bojnih letal, glavni cilj pa je preizkusiti pripravljenost za opravljanje bojnih in posebnih nalog. Ukrajinska stran pa je objavila nove ocene ruskih žrtev v vojni. Kot navajajo, je bilo na ruski strani 226.170 likvidiranih oseb, 4036 uničenih tankov, 7834 oklepnih vozil, 4083/626 topniških sistemov/MLRS idr. Iz Ukrajine pa je od začetka invazije pobegnilo 8,2 milijona oseb, kar pomeni velik demografski izziv po koncu vojne.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Je Klakočarjeva spoznala razsežnosti sejanja sovraštva do drugače mislečih?

V luči poskusa atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se...

Atentat na demokracijo: Svobodnjaki ne spoštujejo več nobenih aktov!

"Ne razumem, da je poslanec pripravljen iti proti vsem...

Šok za gospodarstvo – Slovenska industrijska proizvodnja padla največ med vsemi članicami EU!

Industrijska proizvodnja se je v območju z evrom maja na mesečni...

Številni levičarji bi nekdanjega predsednika ZDA raje videli mrtvega

Poskus atentata na Donalda Trumpa ni izzval le zgražanja...