Županski kandidati z vseh strani Jankoviću poslali zahtevo po enakopravni predstavitvi v ljubljanskem glasilu

Foto: STA

Iz stranke ZA Slovenijo – Glas za otroke in družine so poslali skupni poziv osmih kandidatk in kandidatov za župana oziroma županjo Ljubljane, v katerem od Zorana Jankovića, Mestnega sveta in uredništva glasila Ljubljana zahtevajo spoštovanje demokracije ter da omogočijo predstavitev kandidatk in kandidatov za župana in list v novembrski številki glasila Ljubljana. Župan glasilo sicer zlorablja zgolj v lastno promocijo.

Osem kandidatk in kandidatov za župana oziroma županjo Ljubljane od Zorana Jankovića, Mestnega sveta in uredništva glasila Ljubljana zahtevajo spoštovanje demokracije in omogočeno predstavitev kandidatk in kandidatov za župana ter list v novembrski številki glasila Ljubljana. Urednik glasila Ljubljana Nenad Senić je namreč predsedniku zunajparlamentarne stranke Glas za otroke in družine sporočil, da je “produkcija novembrske številke že v zaključni fazi in da predstavitev kandidatov na letošnjih lokalnih volitvah v redni številki ni bila planirana.” Pod javni poziv so se podpisali dr. Tina Bregant, dr. Jasminka Dedić, Jasmin Feratović, Igor Horvat, mag. Tomaž Ogrin, Aleš Primc, Mojca Sojar in Nataša Sukič.

V javnem pozivu Mestnemu svetu Mestne občine Ljubljana, uredništvu glasila “Ljubljana” in županu Zoranu Jankoviću za demokratično predstavitev kandidatk in kandidatov za županjo oziroma župana ter list na letošnjih volitvah v občinskem glasilu Ljubljana so zapisali, da je pravica do obveščenosti temeljna človekova pravica in pogoj za poštene in demokratične volitve. Zato vse naslovljene pozivajo k demokratičnemu obnašanju. V luči spoštovanja demokracije in pravic občanov do obveščenosti tudi pričakujejo, da v novembrski številki glasila Ljubljana omogočijo predstavitev vseh kandidatov za županjo oz. župana ter list kandidatov za vse v enaki meri, vključno tudi s sedanjim županom.

Spomnimo, da je “Ljubljana” glasilo Mestne občine Ljubljana in ga plačujejo vsi davkoplačevalci. Novembra 2018 so ga ljubljančani prejeli v zelo okrnjeni obliki, vsebina na 32 straneh se je nanašala izključno na kandidate za župana Ljubljane in mestne svetnike, poleg časopisa pa je bil na 32 straneh tudi reklamni oglas za Zorana Jankovića. V uvodu revije je bilo takrat objavljeno Jankovićevo pismo, v katerem je pohvalil lastne dosežke in dodal obljube o novih spremembah.

Sara Kovač