Pomladansko čiščenje v SDH, obetajo se prevetritve tudi v Telekomu: Po Glavini bo odletel tudi Skobe

Datum:

Potem ko se je že vse od januarja šušljalo, da se v Slovenskem državnem holdingu (SDH) obetajo spremembe na vodilnih položajih, je včeraj prva odstopila predsednica uprave SDH Lidija Glavina in sicer na zahtevo premierja Marjana Šarca. Odstrelili jo bodo tudi z mesta predsednice nadzornega sveta Telekoma, stolček pa naj bi se tresel tudi predsedniku uprave Rudolfu Skobetu. Na njegovo mesto naj bi prišel nekdanji predsednik uprave družbe Microsoft Slovenia Matej Potokar.

V sredo smo po navedbah naših neuradnih, a zanesljivih virov poročali, da naj bi Glavino pred dnevi obiskal predstavnik LMŠ v nadzornem svetu SDH Igor Kržan, ki je tesno povezan z hitro rastočim svetovalnim podjetjem KF Finance in zahteval njen odstop.

Sprva naj bi Glavini kot tolažbo ponudili vodenje državne DSU, a so pozneje tudi to ponudbo umaknili. Glavina je bila na mesto predsednice uprave SDH, kjer je formalno sodila v kvoto SMC, imenovana februarja 2017. Njen položaj je prišel pod vprašaj že januarja 2019, ko je odstopil predsednik nadzornega sveta SDH Damjan Belič.

Zlom SMC ali obračunavanje z neposlušnimi kadri?
Zdi se, da je s tem dokončno zlomljen SMC, saj Šarec na mesta, na katerih so bili prej zvesti Cerarju, imenuje svoje lastne kadre. Nikakor pa ne gre pozabiti niti dejstva, da naj bi se zdaj že nekdanji okoljski minister Jure Leben, ki je izstopil iz SMC, v prihodnje pridružil Šarčevemu kabinetu v vlogi generalnega sekretarja za okolje.

Napačne poteze naj bi vlekla tudi sama Glavina, ki se je kmalu po volitvah odrekla Cerarjevemu svetovalcu Aleksandru Kešeljeviću, ravno tako pa izgleda ni bila najbolj dovzetna za priporočila gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki naj bi si prizadeval za državni prevzem v hotelskih družbah Sava Turizem, Istrabenz Turizem in Hoteli Bernardin z namenom, da prevzem preprečijo srbskemu poslovnežu Miodragu Kostiću. Glavina naj bi v zadnjem letu sodila v tesen krog zaveznikov Kostića in razvpitega banksterja Mateja Narata.

Lidia Glavina. (Foto: STA)

Glavino bo na čelu SDH začasno zamenjal sedanji član uprave Igor Kržan. Tu pa se zgodba ne konča. Izgleda namreč, da bo morala Glavina na zahtevo koalicijskih strank zapustiti tudi mesto predsednice nadzornega sveta Telekoma Slovenije, kjer na bi se spet zaradi spornih balkanskih poslov vse bolj tresel stolček predsedniku uprave Telekoma Rudolfu Skobetu.

Spremembe se obetajo tudi pri Telekomu
Skobeta naj bi v kratkem tako zamenjal Božičev prijatelj Matej Potokar, ki je bil dolga leta predsednik uprave družbe Microsoft Slovenia ter član vodstva ameriške gospodarske zbornice Slovenije AmCham. Potokar je v letu 2017 zapustil Microsoft Slovenia in se kot izvršni podpredsednik zaposlil v ljubljanskem visokotehnološkem podjetju CosyLab, kjer pa naj ne bi bil najbolj zadovoljen, zaradi česar išče nove izzive. Znotraj koalicijskega kadrovanja se je večkrat omenjalo Potokarja, a zdi se, da bo šele s poletjem prevzel vodilni položaj znotraj največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja.

Matej Potokar (Foto: STA)

R. O.

Sorodno

Zadnji prispevki

Od ponedeljka se na Bledu obetajo zastoji

Zaradi gradnje blejske obvoznice bo od tega ponedeljka do...

30 let pozneje: Zarota Depala vas

Nedavno se je predsednik SDS Janez Janša odzval na...

Široko zaprte oči ob Golobu in Vukovićevi

“Štejem, da ti v celoti stojiš za tem in...

63. Sevniška salamijada

Društvo salamarjev Sevnica aktivno skrbi za ohranjanje tradicije, dviguje...