Prvovrstna afera v zvezi z nedopustnim ravnanjem Šarčevega sekretarja Kralja nazorno prikazala medstrankarska razmerja in bedo ljudi, ki pridejo iz anonimnosti na oblast in si predstavljajo, da so država!

Datum:

Tako usklajena akcija levih režimskih medijev je morala biti odobrena in usklajevana. Kdo jo je odobril, je seveda drugo vprašanje: najverjetneje tisti, ki so v zakulisju Marjana Šarca postavili na oblast, in mu s tem sporočajo, da ni on šef, ampak je odvisen od njih,” nekdanji notranji minister in poslanec dr. Vinko Gorenak komentira reševanje “vojaka Šarca” ob aferi Uradni list, ki jo je zakuhal Šarčev sekretar Brane Kralj. “Če ni vedel za konkretni klic, je pa zagotovo vedel za nedopustno prakso, ki se jo gredo njegovi podrejeni. Odgovornost je zagotovo tudi njegova,” o odgovornosti Šarca meni Gorenak. Da je v Sloveniji problem sistemska korupcija, ki se kaže v ugrabitvi države s strani vplivnih posameznikov, ki izstopajo po svojem položaju, z namenom okoriščanja položaja za zasebne interese, pa je dogajanje komentiral profesor s Fakultete za varnostne vede dr. Bojan Dobovšek.

Afera v zvezi s pritiski generalnega sekretarja LMŠ Braneta Kralja za zaposlitev vnuka Edvarda Kardelja in neuspešno recikliranega evropskega poslanca Zelenih dr. Igorja Šoltesa na mestu direktorja državnega podjetja Uradni list, kjer si je obetal med 5 in 6 tisoč evri bruto plače, se v nobenem primeru še dolgo ne bo polegla. Glede dogajanja smo za komentar vprašali tudi nekdanjega ministra za notranje zadeve dr. Vinka Gorenaka, ki se ob tem sprašuje, kaj bi bilo, če bi se to zgodilo v času, ko je bila na oblasti Slovenska demokratska stranka in je vlado vodil Janez Janša: “Vedno pridem tudi do istega odgovora. Če bi se to zgodilo v tistem času, bi leve politične sile skupaj z levimi režimskimi mediji in enake barve nevladnimi organizacijami zahtevale odstop predsednika vlade in posledično odhod vlade.”

Gre za prvovrstno afero in popolnoma nedopustno ravnanje Šarčevega generalnega sekretarja
Kot pojasnjuje Gorenak, “gre za prvovrstno afero in popolnoma nedopustno ravnanje ‘vaškega fanta’ Braneta Kralja, ki se danes imenuje generalni sekretar LMŠ. Je pa treba zadevo gledati z več vidikov.” Kot prvi vidik Gorenak izpostavlja predsednico nadzornega sveta Uradnega lista Ireno Prijović, ki je po njegovih besedah reagirala tako, kot bi moral vsakdo, ki se mu kaj takega ali podobnega zgodi: “Verjamem, da je na državnem in lokalnem nivoju na stotine, če ne tisoče takih primerov, pa nihče ne reagira tako, kot je ona. Če bi vsaj desetina takih primerov prišla na dan, bi kmalu nastopil red na tem področju. Njeno dejanje bi moralo biti spodbuda za vse druge, ki kaj takega doživijo.” Drugi vidik so mediji.

Irena Prijović (Foto: Nova24TV)

Pri poročanju je šlo za usklajeno akcijo režimskih medijev
V tem primeru je šlo za napoved članka na to temo s strani Bojana Požarja: “Seveda levi režimski mediji o tem niso poročali prvi. Res pa je, da so dokaj usklajeno v manj kot dveh urah povzeli napoved članka Bojana Požarja. Le nekaj minut zatem sta se oglasila tudi Marjan Šarec in celo sam Brane Kralj.” Tako usklajena akcija levih režimskih medijev je po Gorenakovem mnenju morala biti odobrena in usklajevana. Kdo jo je odobril, je seveda drugo vprašanje: “Najverjetneje tisti, ki so v zakulisju Marjana Šarca postavili na oblast, in mu s tem sporočajo, da ni on šef, ampak je odvisen od njih. Manj verjetno, a tudi mogoče, je, da bi zadevo sprožil sam Marjan Šarec, da bi se znebil vplivnega ‘vaškega fanta’ Braneta Kralja. Če bo v nadaljevanju Marjan Šarec ščitil Braneta Kralja, je seveda jasno, da je šlo za usklajeno akcijo podzemlja, ki je Marjana Šarca postavilo, če pa se bo Marjan Šarec na hitro znebil Braneta Kralja, pa je mogoča tudi druga varianta, ali pa obe.”

Brane Kralj in Marjan Šarec (Foto: Facebook)

Dogajanje nazorno prikaže medstrankarska razmerja in bedo ljudi, ki iz anonimnosti pridejo na oblast
Početje Braneta Kralja, ki je Ireni Prijović “povedal”, kaj pričakuje država, torej imenovanje Igorja Šoltesa na mesto direktorja Uradnega lista RS, pa je po Gorenakovih besedah zgovorno z dveh vidikov. Najprej z vidika medstrankarskih razmerij: “Igor Šoltes ni član LMŠ (morda je spet prestopil, tega ne vem), na evropskih volitvah je kandidiral za DeSUS. Dejanje kaže na to, kako je politična levica, pa naj se ji reče LMŠ, SMC, SAB ali DeSUS ali pa še kaj, povezana in si priskoči na pomoč, kadar je to treba. Hkrati pa početje Braneta Kralja razgalja vso bedo ljudi, ki iz anonimnosti pridejo na oblast. Ja, kdo pa je Brane Kralj, da bi smel izražati pričakovanje države? To početje me spominja na besede Ludvika XIV., ki je dejal ‘L’état c’est moi’ (država, to sem jaz). Skratka, bolj nevarno dejanje, kot si mnogi mislijo.”

Foto: Matic Štojs Lomovšek

Slovenija je zaradi sistemske korupcije ugrabljena država
Ob izbruhu afere se je za Nova24TV odzval tudi profesor s Fakultete za varnostne vede dr. Bojan Dobovšek, ki poudarja, da je v Sloveniji problem sistemska korupcija, ki se kaže v ugrabitvi države s strani vplivnih posameznikov, ki izstopajo po svojem položaju, z namenom okoriščanja položaja za zasebne interese tako, da samovoljno ukrojijo norme in procese na način, da zakoni in institucije postanejo le še orodje za dosego njihovih ozkih, zasebnih interesov. Najbolj je to vidno pri javnih naročilih in kadrovanju.

Bojan Dobovšek (Foto: STA)

Poleg pojava ugrabitve države pa po njegovih besedah lahko govorimo še o pojavu, ki ga imenujemo “vpliv”, ki ga opredelimo kot obseg, v katerem imajo neformalne mreže vpliv na kadrovanje v državnih institucijah ter nastajanje zakonov, pravil in regulativ, ki jih postavljajo državne institucije: “Pri tem ni nujno, da bi se poslužile dajanja nezakonitih in netransparentnih provizij državnim uslužbencem, saj so ti uslužbenci zasedli mesta v instituciji s pomočjo neformalnih mrež in je zato njihova pozicija odvisna od volje take mreže. Pri tem so takšni ljudje vodljivi in če izpolnjujejo zahteve tistega, ki jih je nastavil, jim ta omogoča rotiranje po najvišjih položajih še naprej. Drži pa jih v strahu pred izgubo položaja, saj jih po svojih referencah sploh ne bi mogli zasesti.”

S pritiski, ki jih je izvajal Kralj, je bil Šarec zagotovo seznanjen in bi moral prevzeti odgovornost
Gorenaka smo vprašali tudi, ali meni, da Šarec resnično ni bil seznanjen s pritiski, o čemer ta močno dvomi: “To so seveda pravljice za naivne. Je ali ni vedel, nosi vso odgovornost za tako početje Braneta Kralja. Če ni vedel za konkreten klic, je pa zagotovo vedel za nedopustno prakso, ki se jo gredo njegovi podrejeni. Odgovornost je zagotovo tudi njegova.” Kralj bi se po Gorenakovem mnenju moral takoj posloviti z mesta, ki ga zaseda, ali pa bi ga moral Šarec že včeraj nagnati. Odgovornost pa mora prevzeti tudi Šarec, brez greha pa niso niti koalicijski partnerji, ki molčijo: “Leta 2013 ni bilo tako, po nezakonitem poročilu Komisije za preprečevanje korupcije o premoženjskem stanju predsednikov parlamentarnih strank, ki je bremenilo tudi Janeza Janšo, so koalicijo zapustili. Med njimi tudi Karl Erjavec. Mislite, da bo tudi sedaj tako? Niti slučajno.” Za konec je Gorenak izrazil pričakovanje, da bodo najverjetneje zadevo pometli pod preprogo, levim režimskim medijem pa ukazali, naj o tem ne poročajo več. Ali pa se pustimo presenetiti.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...