Scholz napovedal prepoved skrajnih palestinskih skupin

Datum:

Po sobotnem krvavem napadu Hamasa na Izrael so se po Evropi pričeli shodi Palestincev, na katerih so proslavljali pokol. Tako je bilo tudi v Berlinu. Člani palestinske mreže Samidouna so namreč v soboto v berlinskem okrožju Neukölln delili sladkarije in s tem pozdravili napad Hamasa na Izrael. “To je zavržno. To je nečloveško. To je v nasprotju z vsemi vrednotami, ki smo jim zavezani kot država,” je na to dejal nemški kancler Olaf Scholz in dodal, da Nemčija, ki je okrepila varovanje judovskih institucij v državi, na sprejema sovraštva in ne tolerira antisemitizma.

Nemčija bo tako prepovedala propalestinske dejavnosti, je včeraj v parlamentu v Berlinu napovedal nemški kancler Olaf Scholz. Zagotovil je, da bo Nemčija storila vse, da prepreči nadaljnjo eskalacijo nasilja na Bližnjem vzhodu, Nemce pa je pozval k zaščiti Judov v državi.

“Zvezno notranje ministrstvo bo Hamasu prepovedalo dejavnosti v Nemčiji. Združenje, kot je Samidoun, katerega člani na ulicah proslavljajo najbolj brutalna teroristična dejanja, bo prepovedano,” je v govoru v bundestagu napovedal Scholz glede gibanja, ki je na seznamu terorističnih organizacij.

Ob tem je Scholz Izraelu izrazil polno podporo Nemčije. “Zaradi naše lastne zgodovine, naše odgovornosti, ki izhaja iz holokavsta, je večna dolžnost, da se zavzamemo za obstoj in varnost države Izrael,” je ocenil in Nemce pozval, naj izkažejo solidarnost z Judi v državi in jih zaščitijo pred morebitnimi napadi podpornikov Palestincev.

Po napadu Hamasa na Izrael je Nemčija – tako kot nekatere druge države in EU – razvojno pomoč Palestincem postavila pod drobnogled. “Naše merilo bo, ali in kako naši projekti podpirajo mir v regiji in najbolje služijo varnosti Izraela,” je pojasnil kancler. Ob tem je ocenil, da se bo trpljenje civilistov na območju Gaze v luči izraelskega obleganja v prihodnje samo še povečevalo, za kar pa je po njegovih besedah odgovoren Hamas. Kljub temu je vodja nemške vlade zagotovil, da bo Nemčija uporabila vse stike, ki jih ima, da prepreči nadaljnjo eskalacijo nasilja med Izraelom in Palestinci ter na Bližnjem vzhodu nasploh. Po njegovi oceni sicer napad Hamasa na Izrael ne bi bil mogoč brez dolgoletne podpore Irana, čeprav zaenkrat konkretnih dokazov o tem ni.

Kot je danes v Bruslju sporočil nemški obrambni minister Boris Pistorius, je Izrael Nemčijo zaprosil za strelivo za svoje vojaške ladje. Napovedal je, da se bo pozanimal o podrobnostih prošnje. Bo pa Nemčija Izraelu zagotovila medicinsko opremo in mu dovolila uporabo dveh brezpilotnih letalnikov, nameščenih v regiji, je dejal. “Stojimo ob strani Izraela,” je še poudaril ob prihodu na drugi dan zasedanja obrambnih ministrov zveze Nato, na kateremu je izraelski obrambni minister Joav Galant kolege seznanil z razmerami.

A. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

Pavel Rupar ne gre na evropske volitve – za evropsko poslanko podprl Zalo Tomašič

Na današnji tiskovni konferenci ljudske iniciative Glas ljudstva in...

Zaključujejo se dnevi Škofjeloškega pasijona

Letošnji Dnevi Škofjeloškega pasijona se zaključujejo. Pred nami je...