[Video] Janša, Hojs in Krkovič podrobno o veleizdaji Milana Kučana

Datum:

Po vložitvi ovadbe proti Kučanu zaradi veleizdaje leta 2016 so v oddaji Hobotnica na Nova24TV pri voditelju Tomašiču gostovali Aleš Hojs, Janez Janša in Tone Krkovič, ki so pojasnili dejansko vlogo Kučana pri osamosvojitvi ter pri razorožitvi Teritorialne obrambe.

Oddaja se je pričela z arhivskim posnetkom govora Jožeta Pučnika iz 25. novembra 1999, ki je že takrat povedal: “Kot vsi veste, se nam je prva naloga zelo dobro posrečila po zaslugi pogumnih ljudi, ne bom jih našteval, vsi jih poznate, tiste, ki so vodili ta proces in prizadevanja slovenske vlade, ki je to organiziranje osamosvojitve z nečloveškim trudom in naporom uveljavljala. Kajti, ni tako, kot se danes gleda. Takrat so mnogi izrecno in dejansko aktivno nasprotovali tem prizadevanjem Demosa za samostojno Slovenijo. Tega ne marajo danes več omenjati, radi bi pozabili, a tega se pozabiti ne da.”

Po bučnem aplavzu je nadaljeval: “Da omenim samo dogodke dopuščanja razorožitve slovenske vojske v prvih dneh, ko je slovenska vlada prisegala v parlamentu, govorim o Demosovi vladi in nato naslednje leto, ko so se pripravljali zakoni, ki naj bi sicer z večino Demosa, ki naj bi omogočili vsaj neke skromne osnove za oborožitev slovenske vojske. Takrat se je pojavila Deklaracija za mir in moram povedati, in to je samo ta, da jo bom tudi ob tem slovesnem dnevu omenil, ker tega ne smemo pozabiti, od petih članov državnega predsedstva, ki je bilo takrat vrhovni poveljnik slovenskih sil, so štirje, to se pravi, vsi razen Ivana Omana, podpisali pravzaprav neke vrste željo, da se Slovenija ne oborožuje.”

To, da se je vrhovno poveljstvo odpovedalo zahtevi za slovensko osamosvojitev, je veleizdaja
V Pučnikovih očeh, ker je to podpisal tudi predsednik predsedstva, pomeni to veleizdajo: “V tistih trenutkih, ko smo pričakovali, da bo jugovojska uporabila svoje orožje. Ko smo vedeli, da živimo v silno nevarnih časih. Ko so tisti, ki so organizirali manevrske strukture in podobne oblike slovenske vojske. Ko so nosili glavo v torbi dobesedno, v tistih časih se vrhovno poveljstvo izrazi za nekaj, kar je takrat pomenilo odpoved zahtevi po slovenski samostojnosti. Zakaj omenjam te stvari za nazaj? Meni ni za to, da bi na veliko pogrevali vse, kar je bilo, samo če hočemo naprej, se moramo zavedati tega, kakšne napake smo mi v preteklosti delali, kakšne napake so drugi v preteklosti delali in moramo se zavedati tega, da niso vsi tisti, ki danes ploskajo samostojni slovenski državi, bili udeleženi pri njeni graditvi.”

Jože Pučnik (Foto: posnetek zaslona)

Ključno dejstvo, ki je vzpodbudilo napad JLA, je bila razorožitev TO
Uvodoma je Aleš Hojs povedal, da se o veleizdaji govori že od leta 1991 naprej, in dejal, da ni pričakoval, da bodo vsi jugogenerali oproščeni, BgGen Tone Krkovič pa bo dve leti hodil na sodišče na podlagi anonimnih prijav. Predsedstvo z Milanom Kučanom na čelu je takrat ugotovilo, da smo Slovenci v vojnem stanju: “Slovenci smo to, da smo v vojnem stanju, občutili na lastni koži, predsedstvo pa je potrebovalo nekaj več časa, da je to tudi formalno potrdilo in od tam naprej so zadeve šle v upor.” Če so se razčiščevale odgovornosti Krkoviča in drugih osamosvojiteljev, bi bilo prav, da se razčistijo tudi razlogi, zaradi katerih je do agresije nad Slovenijo sploh prišlo: “Eno ključnih dejstev, ki je vzpodbudilo Jugoslovansko ljudsko armado, da si je sploh drznila dovoliti napad na Slovenijo, je bilo dejstvo, da smo bili v času, ko je Demosova vlada prevzemala oblast, Teritorialna obramba razorožena.”

Aleš Hojs (Foto: posnetek zaslona)

Kučan s preklicom nezakonitega ukaza o razorožitvi zavlačeval do skrajnosti
Janez Janša je uvodoma izpostavil: “Moja edina oborožitev, ko sem 16. maja proti večeru prišel v pisarno, kjer me je čakal predhodnik Janko Kušar, kasnejši predsednik DeSUS, je bila ena stara pištola. Poleg te pištole in nekaj nevrednih dokumentov mi je moj predhodnik Kušar prodal tudi laž. Za mano je bil cel dan seje skupščine, kjer so imenovali Demosovo vlado, in na tej seji so bili tudi nekateri delegati zbora občin, ki so bili predsedniki občinskih skupščin, današnji župani. Nekateri izmed njih so imeli informacije poveljnikov svojih občinskih štabov, da JLA razorožuje slovensko teritorialno obrambo. Dobili smo informacije tako tistih, kjer se je to že zgodilo, kot tistih, ki so ukaz imeli in kjer se razorožitev še ni zgodila.” Po prevzemu funkcije sekretarja za obrambo je bil 16. maja popoldne sklican tudi sestanek pri takratnem predsedniku skupščine Francetu Bučarju, tam so bili še Lojze Peterle, Milan Kučan in Igor Bavčar. “Vsi smo na podlagi informacij nekaj vedeli, razen Kučana, ki je trdil, da ničesar ne ve o razoroževanju, in Kušar je trdil, da ničesar ne ve. A tajnica mi je prinesla pošto prejšnjega dne in videl sem, da je bil Kušar s strani namestnika Mirana Bogataja obveščen o tem.” Janša je nato izdal ukaz vsem občinam, naj orožja ne oddajo ter da je ukaz nezakonit. Ker Kučan ni preklical nezakonitega Hočevarjevega ukaza o oddaji orožja, je TO vsako uro izgubljala tisoč kosov orožja. Kučan je z ukazom zavlačeval do skrajnosti. “Tisti, ki so pomagali razorožiti Slovenijo, so krivi za vse smrti, ki so se zgodile leto kasneje v junijski in julijski vojni leta 1991,” sklene Janša.

Janez Janša (Foto: posnetek zaslona)

Razorožitev je bila uničujoča, a preostali potencial je bil s pridom uporabljen
Krkovič je nato pojasnil vojaški pomen razorožitve 100 tisoč kosov orožja: “Vojaška organizacija je specifična organizacija, v kateri deluje par elementov v integralu in če eden izmed njih, kar orožje je, kot eden izmed nosilnih elementov takšne organizacije, če umanjka, takšna organizacija propade in ni sposobna delovati. /…/ Nikoli ne bom pozabil dogodka, ki se je zgodil preteklo leto, 4. oktobra v Križankah, ko so predsednik vlade in ministri govorili o tem, da je leta 1990 prišlo do poskusa razorožitve. Ravno zato to skušajo tako interpretirati, saj se je razorožitev zgodila.” Kot je pojasnil, poteka tudi spor v medijih in na raznih omrežjih, da naj bi ostalo 30 odstotkov orožja, nekateri pa trdijo, da ga je ostalo samo 25: “Kot da je to ključno vprašanje spora. Vojaška organizacija, spomnim se s študija v Ameriki, ko sem v Texasu študiral visoki vojaški menedžment, zaradi te specifične narave organizacije, če je ta v 30 odstotkih prizadeta, bodisi v ljudskem potenciali bodisi v orožju, je neuporabna organizacija. Prosil bi, da nehamo s temi manipulacijami, ali je šlo za 70-, 75- ali 80-odstotno razorožitev, je popolnoma vseeno!” A kot je poudaril, so ves preostali potencial s pridom uporabili. Kot je v nadaljevanju oddaje pojasnil Janša, so v letu po tem s skrajnimi mukami kupili 7 tisoč kosov orožja, še zadnja ladja s 5 tisoč avtomatskimi puškami pa je prišla le nekaj dni pred vojno.

BgGen Tone Krkovič (Foto: posnetek zaslona)

Poveljnik občinskega štaba TO ocenjuje, da je bilo predanega vsaj 80 odstotkov orožja
V oddaji je spregovoril tudi poveljnik občinskega štaba TO Jesenice Bojan Šuligoj: “Jaz osebno sem takoj po tem sestanku v Kranju, istega dne, 16., poskušal glede na dogovor, ki smo ga imeli že na štabu, poiskati nekoga in to novico spraviti nekako naprej. Ker župana nisem našel na občini, sem našel predsednika izvršnega sveta Tomaža Keršmanca, ki je bil presenečen, a je takoj pričel iskati nadaljnje povezave, osebno pa je poznal Staneta Dolanca. Prek Dolanca se je takrat o tem obveščalo Kučana.” Šuligoj je ocenil, da je bilo predanega vsaj 80 odstotkov orožja.

Bojan Šuligoj (Foto: posnetek zaslona)

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Trije ustavni sodniki: Večina Ustavnega sodišča je prekoračila zakonska pooblastila!

Trije ustavni sodniki so se ogradili od današnje izjave...

Janša: Nika Kovač vodi Soroševo kampanjo za razkroj Evrope

"Soroševa kampanja Inštituta 8. marec za razkroj Evrope. Formula...

[Video] Čadež: Moje imenovanje na vrh “leve utrdbe” je bilo kot biku pokazati rdečo zastavo!

"Meni uradno očitajo stvari, za katere nimajo nobenih dokazov,...

[Izjava dneva] Ustavni sodnik ima lahko d. o. o., NVO, ne sme pa imeti s. p.?

"Mislim, da bi bilo absurdno trditi, da ima lahko...