[Video] Strokovnjak Perne opozarja: Po nekaterih trditvah je posel z ilegalnimi migracijami večji kot posel z drogo!

Datum:

V obdobju od začetka letošnjega leta do 31. oktobra so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali že kar 14.066 ilegalnih prehodov meje, število pa se je glede na enako obdobje lanskega leta povečalo za kar 71,8 odstotka. Popolna nesposobnost vlade Marjana Šarca glede obvladovanja nelegalnih migracij in zagotavljanja varnosti je tako že vzbudila tudi pozornost tujih medijev. Državljane je nedavno razburila tudi smešno nizka kazen, ki jo je dobil nelegalni migrant za poskus umora taksista in policista, glede česar je poslanec Branko Grims opozoril, da je to garancija, da se bodo takšne stvari ponavljale. Posebno so ogroženi tudi obmejni prebivalci, vodja vaške straže Blaž Zidar je opozoril, da tisti, ki so zaradi migrantov utrpeli škodo, pričakujejo odškodnine. Vse to je v studiu komentiral tudi strokovnjak za varnostna vprašanja Boštjan Perne, ki je med drugim izpostavil, da je posel z nelegalnimi migracijami po nekaterih trditvah že postal večji od posla z drogo!

V obdobju od 1. januarja 2019 do 31. oktobra 2019 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali 14.066 ilegalnih prehodov državne meje. Število se je glede na enako obdobje preteklega leta povečalo za 71,8 odstotka. O teh alarmantnih podatkih pa se je razpisal celo avstrijski Kronen Zeitung, ki je bil kritičen do Marjana Šarca, kako lahko kljub tem številkam zatrjuje, da je varovanje meje dobro. V Slovenijo je v omenjenem obdobju prišlo kar 8.178 več migrantov kot leto prej. Poleg tega so Avstrijci razkrili, da Šarec nima hrbtenice in krivdo za lastno neučinkovitost vali na Hrvate, rekoč: “Če bi Hrvaška tako dobro varovala svoje meje kot jih mi, bi k nam prišlo tako malo migrantov kot  zdaj v Avstrijo. Ampak to se ne dogaja.” Mag. Branko Grims na to pravi: “Šarec je pravo barvo pokazal z nakupom oklepnih avtomobilov za potrebe vlade in z ogromno ograjo okrog svoje hiše, očitno pa nista sposobna ne on ne njegova vlada zaščitit Slovenk in Slovencev, državljank in državljanov, pred ilegalnimi migranti, ki dobesedno v poplavi prihajajo v Slovenijo, zdaj jih na mesec pride več kot jih je v celotnem letu 2017.”

Nizke kazni za kriminal migrantov so garancije, da se bodo zločini ponavljali
Poleg tega Slovenijo vse bolj preplavlja migrantski kriminal. Spomnimo se le na nekaj zadnjih incidentov, ki so pretresli Slovenijo: divjanje po cestah tihotapcev ilegalcev, ki ogrožajo ves promet in se končajo s smrtnimi izidi, posilstvo in poskus posilstva študentk, ki ju je zakrivil prosilec za azil, in poskus uboja taksista in umora policista, za kar je bil Iračan kaznovan z zgolj šestimi leti zapora. Odvetnik Blaž Kovačič Mlinar je ob tem na Twitterju zapisal: “To pa je zgrešena kaznovalna politika, za vsako premoženjsko KD se danes dobi več (npr. rop, velika tatvina, zloraba položaja itd). Ena KD brutalno kaznujemo, druga pa takole …”

Glede tega Grims meni: “To je garancija samo za to, da se bodo stvari ponovile, v celoti podpiram protest policijskega sindikata proti tako nesramno smešno in po drugi strani žalostno nizki kazni, kot je bila v tem primeru izrečena. Tukaj se zelo jasno vidi, da tudi pri kriminalcih zdaj obstajajo kriminalci prvega in drugega reda in prvorazredni migranti so deležni bistveno nižjih kazni. Treba je vedeti, da šest let zapora pomeni, da bo zunaj že mnogo prej.” Zadnji izmed incidentov pa se je zgodil v petek v nočnih urah v centru Ljubljane, ko je moški kričal islamistične parole. Toda policija je v komentarju dogodka izjavila, da je šlo za osebo s psihičnimi težavami. Gre za primer zanikanja oblasti, da imamo tudi v Sloveniji težave z grožnjo islamskega radikalizma? “Povsod po Evropski uniji, kjer pride do kričanja Allahu Akbar, se potem govori o duševnih motnjah, zdaj, tisti, ki so bolj sarkastični, potem rečejo, da itak ne moreš biti pri zdravi pameti, če si radikalni islamist. Verjemite, to ni zadnjič, da bo ta klic grmel po Sloveniji, in to nas mora zelo, zelo skrbeti,” opozarja Grims.

Nelegalni migranti (Foto: posnetek zaslona)

Policija je samo v azilnem domu posredovala 24-krat, prebivalci ob meji pa pričakujejo odškodnine
Zaskrbljujoči pa so tudi podatki, da je v letošnjem letu policija v Azilnem domu Vič posredovala kar 24-krat, torej povprečno več kot dvakrat na mesec. Šlo je za primere groženj, udarjanja, pretepov, nasilja, nesramnosti, žaljivosti, povzročanja občutka ogroženosti, ponižanosti, prizadetosti in strahu ter neupoštevanje odrejenih zakonitih ukrepov ali odredb uradne osebe. Mimogrede, Evropsko sodišče je odločilo, da države članice EU nimajo pravice vreči prosilcev za azil iz azilnih domov niti v primeru, ko so ti nasilni. Z nasilnimi migranti pa se soočajo tudi prebivalci ob meji. Da je tako, je potrdil tudi vodja vaške straže Blaž Zidar: “Kradejo, razbijajo, strašijo ljudi!” Zidar nam je zaupal, da jih niti kazni za vaške straže, ki jih je sprejela Šarčeva vlada, ne zaustavijo, saj za prebivalce v tem koncu Slovenije nihče ne poskrbi: Poklukar laže, da se kar kadi, Bobnarjeva laže tudi, Katičeva, da ne govorim, in tako naprej. Zdaj naj pridejo pogledat, kako so rampe vse odprte, kako se ponoči vozijo ilegalci čez, kako so Mavretičevi tihotapili ilegalce in naredili asfalt do meje. In ljudje, ki so jim naredili kazniva dejanja, pričakujejo od vseh teh idiotov, da jim bodo povrnili škodo, kot tisti, ki so mu kombi ukradli, naj mu povrnejo, ima še vedno gume prepikane.” Obrnili smo se tudi na Urad Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov, kjer so nam razkrili, da je v  slovenskih zaporih 23 prosilcev za mednarodno zaščito ter 3 tujci, ki so podali zahtevek za uvedbo ponovnega postopka. Ko vam bodo torej levičarji govorili, da so migranti miroljubni, se spomnite na uradne številke.

Vodja belokranjske vaške straže Blaž Zidar (Foto: Nova24TV)

Varnostni strokovnjak Perne opozarja, da Slovenija ni imuna na radikalizacijo
Voditeljici Marjanci Scheicher se je v torkovi oddaji Tema dneva v studiu pridružil strokovnjak za varnostna vprašanja Boštjan Perne, ki je uvodoma glede moškega, ki je v Ljubljani kričal islamistične parole, in odziva policije, povedal: “Za konkreten primer težko sodim, ker ni znano, zakaj je ta ilegalni migrant oziroma prosilec za azil vzklikal ta gesla. Lahko bi šlo tudi za provokacijo, ker pač večkrat pridejo v različne situacije, ki so za njih neugodne, in potem tudi na Zahodu provocirajo s tem geslom ‘Alah je velik’, lahko pa, da je šlo za kakšno drugo ozadje, tako da za ta konkreten primer težko sodim. Kar se pa tiče radikalizacije, Slovenija ni imuna, skozi Slovenijo je sedaj šlo že tako število posameznikov, ki so bili kasneje vpleteni tudi v teroristična dejanja ali pa so bili povezani s terorizmom, tako da vsekakor Slovenija pred radikalizacijo ni imuna. Ampak morda bolj kot ti ilegalni migranti, ki tu ne ostanejo dolgo, vsaj 90 odstotkov, so bolj problematične morda skupine, ki živijo v Sloveniji, torej radikalci. Njih so pa obveščevalno-varnostne službe dokaj dobro pokrivale in tudi ob podatku, da do danes ni bilo terorističnega napada, se odraža tudi ta, recimo temu, dokaj dobro obveščevalno pokrivanje posameznikov, ki pa so radikalizirani.” Glede radikalcev, ki živijo v Sloveniji, je dodal še: “Tu gre pač za džihadiste, iz ene takih skupin je tudi eden oziroma dva izmed članov, ki sta se udeležila bojev v Siriji, bolj na začetku. Eden izmed njih, Rok Žavbi, je bil kasneje v Italiji tudi obsojen zaradi neposrednih povezav. Moram pa poudariti, da so te skupine maloštevilne in nimajo nekega hudega vpliva. Ne glede na vse pa je treba biti pozoren in jih nadzirati. Po drugi strani v vsej tej množici migrantov, ki gredo preko Slovenije, velika večina želi samo čim hitreje priti v Nemčijo in začeti s kolikor toliko lagodnim življenjem, se pa med njimi najdejo tudi kriminalci, potencialni teroristi, zasvojenci z drogami in tako naprej. Tudi tukaj morajo biti naši varnostni organi pazljivi.” V nadaljevanju je komentiral tudi obnašanje migranta, ki je poskušal umoriti taksista, ter nedavno spolno nasilje nad dekletoma, ki se je dogajalo na Metelkovi in na Kardeljevi ploščadi.

Slika je simbolična. (Foto: iStock)

Po nekaterih trditvah je posel z ilegalnimi migracijami večji kot posel z drogo
Nedavno pa je pozornost vzbudila tudi prometna nesreča, kjer sta iz prtljažnika padla dva migranta, v njem pa so se stiskali še trije, pri čemer sta dva umrla. Vse to kaže, da je naša meja prepustna in da se po naših cestah vozijo tihotapci ilegalcev, ki povzročajo prometne nesreče, kar Perne komentira takole: “Posel z ilegalnimi migracijami je ogromen posel. Po nekaterih trditvah je ta posel večji kot posel z drogo. Vsekakor ta ilegalna pot poteka od Turčije do Nemčije oziroma do Švedske, do zahodnih držav. Tudi po naših cestah se prevažajo številni ilegalni migranti nezakonito. Je pa to tako o prepustnosti meje, policija se trudi po najboljših močeh, tudi skupaj z vojsko. Trendi gredo v pravo smer, kupuje se prava tehnika, sploh droni, kamere in dodatna ograja. Tukaj ne moremo trditi, da policija svojega dela ne opravlja korektno, ampak v letu 2018, za katero imamo podatke, je v Bosno prišlo 24 tisoč ilegalnih migrantov, decembra jih je bilo v Bosni še 4 tisoč. 20 tisoč, Bosanci trdijo, da niso šli nazaj, ni jih v Bosni, torej so šli naprej, proti Hrvaški in Sloveniji. Na Hrvaškem jih ni, v Sloveniji jih ni oziroma jih je zelo malo. Kam je šlo teh 20 tisoč ilegalnih migrantov? Šli so naprej, v Nemčijo, Avstrijo, na Švedsko ali v druge države, v katere so namenjeni. Ali z zlorabo azilnega postopka ali z ilegalnimi prekupčevalci, ampak 20 tisoč ljudi, pod črto, je iz Bosne prišlo v Zahodno Evropo. Je pa tukaj drug problem, ne gre toliko za samo prepustnost meje, kot gre za dokaj problematično azilno zakonodajo, kot sem že omenil, in seveda, gre za dokaj problematičen, širši odnos do ilegalnih migracij na območju Evropske unije.” V članku so navedeni ključni poudarki iz oddaje, vabljeni k ogledu celotnega pogovora s Pernetom v priloženem videoposnetku.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump Bidna označil za najslabšega predsednika v zgodovini ZDA

Nekdanji ameriški predsednik in republikanski predsedniški kandidat Donald Trump...

[Video] 94-letnega Lojzeta iz vozička spravila frajtonarica

Na Radiu Ognjišče poteka čudovita dobrodelna akcija Dobro delo dobro dene, ki...

[Video] Nov Golobov ‘mimostrel’ – še pred dnevi hvalil vitalnost Bidna

Premier Robert Golob je še pred nekaj dnevi hvalil...