Madžarska bo prejela del zamrznjenih sredstev

Datum:

Predsednica EK von der Leyen je sporočila, da je Madžarska izpolnila pogoje za pridobitev 10,2 milijarde evrov sredstev iz kohezijskega sklada, 20 milijonov pa ostaja zamrznjenih. Spomnimo, da EU več pozornosti namenja klevetam o Madžarski namesto resnični nevarnosti za demokracijo v podobi novega poljskega premierja Tuska, ki uzurpira medije in aretira politike.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je sporočila, da Madžarska izpolnjuje pogoje za prejem 10,2 milijarde evrov kohezijskih sredstev. Spomnila je, da je Budimpešta maja lansko leto sprejela novo pravosodno zakonodajo, ki vključuje številna evropska priporočila iz poročila, povezana z vladavino prava iz leta 2022. Zakon po njenem krepi neodvisno pravosodje in omejuje možnost političnega vmešavanja, poroča STA.

20 milijonov evrov za Madžarsko ostaja zamrznjenih
Prepričana je, da je Madžarska zahteve izpolnila. S tem je pojasnila decembrsko odmrznitev sredstev za omenjeno državo, ki so jo izpeljali tik pred zasedanjem Evropskega sveta. Sočasno pa ostaja zamrznjenih 20 milijonov evrov sredstev za Budimpešto. Evropska komisija namreč izraža zaskrbljenost zaradi pravic skupnosti LGBTQ+, področja akademske svobode in azilne politike.

Predsednica EK Ursula von der Leyen je prepričana, da obstaja rešitev glede nadaljnjega financiranja Ukrajine, ki bi jo podprlo vseh 27 članic EU. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. (Vir: zajem zaslona, Twitter)

Določena sredstva so blokirana zaradi domnevnega nespoštovanja vladavine prava. Posvarila je, da bodo sredstva zablokirana, dokler Madžarska ne izpolni zahtevanih pogojev. Tema današnje debate evroposlancev s von der Leynovo je tudi madžarska blokada nadaljnje finančne pomoči Kijevu. Ponovni dogovor bodo skušali sprejeti 1. februarja.

EU prizanaša Tusku navkljub uzurpaciji medijev in političnim zapornikom
Spomnimo: čeprav je nova oblast na Poljskem pod vodstvom predsednika vlade Donalda Tuska brutalno uzurpirala javne medije in aretirala dva predstavnika opozicije, bo naslednje plenarno zasedanje evropskega parlamenta vnovič namenjeno pogovoru o Madžarski, ki bo utemeljen na lažeh in obrekovanju, je nedavno opozoril madžarski evroposlanec Tamás Deutsch med nastopom v politični pogovorni oddaji na novičarskem kanalu HírTV. Spomnimo še, da Tuska mnogi vidijo kot nevarnost za ohranitev poljske suverenosti, saj naj bi dajal prednost nemškim in ruskim interesom.

Novi poljski premier Donald Tusk predstavlja resnično nevarnost za demokracijo in javne medije. (Foto: epa)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Zala Klopčič: Ljudje, ki spreminjajo spol, ne bi smeli biti zaposleni v šolstvu

S spletno komentatorko Zalo Klopčič smo se pogovarjali o...

Matjaž Han je novi predsednik SD

Matjaž Han je novi predsednik Socialnih demokratov. V drugem...

Vili Kovačič želi odpraviti neustavnosti referendumskega zakona

Vili Kovačič je na Ustavno sodišče RS vložil pobudo...

Tretjina azilantov v Avstriji je povsem nepismenih

Kar dve tretjini migrantov, ki so jim lani v...