Madžarska in Poljska vztrajata pri vetu! Vsiljevanje “vladavine pravih” ni uspelo!

Datum:

Madžarska in Poljska vlada sta se odločili ohraniti enotnost glede veta na evropski proračun in sanacijski sklad za okrevanje po pandemiji novega koronavirusa, s čimer državi še naprej oporekata navezavi prejema evropskih sredstev na “vladavino prava”. 

Madžarska in Poljska vztrajata pri svojem vetu na evropski proračun in sanacijski paket za okrevanje po pandemiji novega koronavirusa, s čimer še naprej nasprotujeta temu, da se prejemanje evropskih finančnih sredstev veže na tako imenovano “vladavino prava”. Kot ob tem navajata bi utegnil evropski načrt pripeljati do razpada evropske skupnosti. EU je namreč predlagala uvedbo mehanizma, ki bi evropski proračun v višini 1,8 bilijona evrov, in ki vključuje 750 milijard evrov vreden paket za okrevanje po pandemiji novega koronavirusa, vezal na spoštovanje vladavine prava s strani posameznih evropskih držav, poroča euronews.

“Vladavina prava” je sicer področje, ki se nanaša na demokratične vrednote, človekove pravice in na neodvisnost sodstva. Madžarski predsednik vlade Viktor Orbán in njegov poljski kolega Mateusz Morawiecki sta se srečala v Budimpešti, da bi se dogovorila na kakšen način bosta prepričala evropske voditelje, da bi svoj načrt opustili. V skupni izjavi sta zavrnilo uvedbo slehernega mehanizma, ki bi finančno kaznoval države članice, kadar bi le-te kršile demokratične standarde. Ob tem sta še predlagala “dvotirno” rešitev za izhod iz slepe ulice ter za sprostitev paketa za okrevanje po pandemiji covida-19. Ob tem si želita omejiti pogoje za dodeljevanje sredstev, določila glede pravne države pa bi moral odobriti Evropski svet. Če bi to sprejeli evropski voditelji, bi to pomenilo spreminjanje evropskih pogodb.

Članici EU, Madžarska in Poljska, ki ju vodijo konzervativci in tradicionalisti, čemur osrednji mediji slabšalno rečejo “populisti”, sta pred dnevi podali veto zoper sprejetje sedemletnega proračuna, saj ta po njunem mnenju vsebuje napad na nacionalno suverenost. EU pri sprejemanju mnogih pomembnih odločitev, tudi sprejemanju dolgoletnega proračuna, prisega na demokratični mehanizem, po katerem morajo vse odločitve biti sprejete enotno, kar pomeni, da tudi najmanjše države lahko podajajo veto oziroma blokirajo sprejemanje odločitev.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...