Madžarski premier Orban: Pomanjkanje občutka civilizacijskega poslanstva in ideja odprte družbe hromita Evropo in Zahod!

Datum:

Madžarski predsednik vlade Viktor Orban je prepričan, da je Zahod z opuščanjem krščanstva izgubil občutek poslanstva. Orban je prepričan, da je po neuspehih Zahoda na vrsti srednja Evropa, da zagotovi vero in navdih. Svojo izjavo za javnost je podal ob pričetku novega akademskega leta v Budimpešti na Fakulteti Matije Korvina. 

                   

Madžarski predsednik vlade Viktor Orban je ravno tako izrazil prepričanje, da bo 21. stoletje stoletje Azije, kar pa ni nujno slabo. Kot je še dejal, se je potrebno vprašati, kako je mogoče, da je bil Zahod 400 let v ospredju sveta. To si je po njegovem prepričanju potrebno pojasniti. Brez občutka poslanstva to zagotovo ne bi bilo mogoče. Razlog za to je bila po njegovem prepričanju misijonarska zavest zahodnega človeka, utemeljena v krščanstvu, poroča Remix News.

In vse to je na Zahodu živelo še naprej, tudi po Razsvetljenstvu. Že dolgo velja prepričanje, da je ravnovesje zahodne civilizacije v osnovi pozitivno. Vendar pa se je v 21. stoletju nekaj spremenilo, torej po koncu Hladne vojne. Orban je prepričan, da je apokaliptično razmišljanje vse bolj značilno za zahodno mišljenje. V ZDA je prevzela nadzor t. i. kultura prebujenja (woke culture). V Evropi pa smo z juga priča nekakšni “muslimanski plimi”, ki je ustvarila nove razmere v Franciji, na Nizozemskem, v Španiji in v Italiji. Zahod je postopoma izgubil vero v svojo zavest o poslanstvu.

Vandalizem kipa Churchilla in Roosevelta. Del “kulture izbrisa” zgodovinske dediščine. (vir: twitter)

Dejal je še, da tisti, ki imajo “občutek poslanstva”, so na nek način “sovražniki odprte družbe”, ki je eden najbolj uničujočih miselnih tokov na Zahodu, po 2. svetovni vojni. Dandanes pa je “odprta družba” edini koncept v zahodni Evropi. In sedaj v obdobju “muslimanske plime” in vzpona Azije, se Zahod ne zmore soočiti s svojim lastnim občutkom poslanstva, medtem ko je ujetnik ideje “odprte družbe”. Vendar pa daje upanje dejstvo, da Srednja Evropa ni izgubila lastne vere in navdiha. Srednja Evropa in Madžarska nista izgubili svojega poslanstva in današnje razprave z Brusljem temeljijo prav na tej razliki. Občutek narodovega poslanstva je na Zahodu nesprejemljiv in sumljiv. 

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Slovenska nogometna reprezentanca prvič v zgodovini v osmino finala velikih prvenstev

Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila...

[Video] Množična udeležba na tradicionalnem praznovanju dneva državnosti na Polževem

Občina Ivančna Gorica je skupaj s soorganizatorji ob dnevu...

Moskva blokirala dostop do Nova24TV in Demokracije

Rusija je blokirala dostop do 81 medijev držav članic...