Mahnetova, nekdanja vidna članica stranke Zares, v Slovenski filharmoniji povzročila tolikšno finančno luknjo, da bo morala oditi z mesta direktorice

Datum:

Marjetica Mahne, nekdanja vidna članica stranke Zares, je na čelu Slovenske filharmonije ustvarila tolikšno finančno luknjo, da bo, kot kaže, morala oditi z mesta direktorice te institucije. Minister za kulturo Zoran Poznič ji je že ponudil možnost “častnega” odstopa, v nasprotnem primeru pa je napovedal, da jo bo sam razrešil. 

Po poročanju STA je direktorici Slovenske filharmonije Marjetici Mahne minister za kulturo Zoran Poznič možnost častnega odstopa že ponudil, če do njega ne bo prišlo, pa bo uradno sprožil postopek razrešitve. Kot razlog za omenjeno odločitev je navedel dejstvo, da je v času direktorovanja Mahnetove Slovenska filharmonija zabredla v finančne težave. Mahnetova se je na Pozničev poziv že odzvala, pri čemer je povedala, da namerava njegov predlog zavrniti, saj ni sprejela nobene poslovne odločitve, zaradi katere bi morala odstopiti.

Mahnetova je v Slovensko filharmonijo prišla pred leti kot članica sveta zavoda in pozneje postala njegova predsednica. V času odstavitve dolgoletnega direktorja Damjana Damjanoviča je bila na strani stavkajočih zaposlenih, po njegovi razrešitvi s položaja pa jo je januarja 2018 vlada Mira Cerarja imenovala za vršilko dolžnosti direktorice. Po izvedenem uradnem razpisu jo je takratni kulturni minister Tone Peršak s 1. avgustom imenoval za direktorico s polnim petletnim mandatom, ki pa ga bo morala, kot kaže, predčasno zaključiti.

Damjan Damjanovič (Foto: STA)

Izkušnje je pridobivala predvsem na področju javne uprave
Kdo sploh je Mahnetova, ki je Slovensko filharmonijo prevzela potem, ko je bil z njenega vodstva po “partizansko” odstranjen dotedanji direktor Damjanovič, ter v njej povzročila finančno luknjo? Gre za nekdanjo vidno članico stranke Zares, ki jo je dolga leta vodil razvpiti nekdanji generalni sekretar LDS Gregor Golobič. Diplomirana sociologinja z magisterijem je bila najprej zaposlena v perutninskem kombinatu Pivka, nato je delovala v strokovni službi družbenih dejavnosti v Postojni, republiškem zavodu za zaposlovanje, izvršnem svetu Občine Postojna ter ministrstvu za šolstvo in šport. Od leta 1998 je bila zaposlena na ministrstvu za finance kot sekretarka za področja negospodarskih javnih služb, vmes pa je poldrugo leto delovala v kabinetu ministra za zdravje. Pred prihodom na Slovensko filharmonijo je bila Mahnetova sicer znana predvsem po svoji pomembni vlogi v Filmskem skladu RS v času, ko je ministrstvo za kulturo vodila Majda Širca, prav tako članica stranke Zares. V času vlade Boruta Pahorja, ko je bila članica vladne koalicije tudi stranka Zares, si je slednja poskušala povsem podvreči vse pomembnejše kulturne organizacije nacionalnega pomena, med drugim tudi Filmski sklad RS, pri čemer je kot preverjen kader pomembno vlogo odigrala prav Mahnetova.

Rajko Golob

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Ruski vojaški častnik poškodovan v eksploziji avtomobila v Moskvi

Visokemu poveljniku ruske vojske je v eksploziji avtomobila v...

Morske radosti so se sprevrgle v hudo nesrečo – ženska ostala brez noge

Da se lahko brezskrbno poletno rajanje hitro preobrne v...

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...