Mahnič: Zdi se, da želi Golob vzpostaviti paraobveščevalno službo

Datum:

“Pri dr. Janezu Drnovšku varnostniki oziroma policisti niso bili premeščeni iz policije na Generalni sekretariat vlade. Skratka, ne gre za isto varovanje, kot ga je imel Drnovšek, ampak gre za posebno varovanje in meni se zdi, da tukaj želi Robert Golob s takšnim načinom varovanja vzpostaviti neko paraobveščevalno službo, ki mu bo služila tudi za politične namene,” je v zvezi s pojasnili premierja Roberta Goloba in pa tudi vodje njegove poslanske skupine Boruta Sajovica, ki je Golobu stopil v bran na javni televiziji, kako naj bi se premier v resnici le odločil za isto varovanje kot nekdanji predsednik, razkril poslanec Žan Mahnič. Slednji je na podlagi argumentov pojasnil, kje vse se je premier zlagal. 

Tatjana Bobnar tudi uradno ni več ministrica za notranje zadeve. Ob seznanitvi poslank in poslancev s svojim odstopom je še zadnjič pojasnila svoje razloge za odstop. Bobnarjeva je dala več kot jasno vedeti, da odhaja z visoko dvignjeno glavo, ker stoji za svojimi dejanji in besedami, četudi to komu morda ni všeč. V Odmevih sta svoja stališča predstavila poslanca opozicije in koalicije: vodja poslanske skupine Gibanje Svoboda Borut Sajovic in poslanec stranke SDS in nekdanji državni sekretar za varnost Žan Mahnič.

Mahnič razkril, da ne drži, da gre za enako varovanje kot v primeru dr. Drnovška
Ker je bilo varovanje, ki je veljalo do sedaj, zadostno tako za nekdanjega premierja Janeza Janšo in Mira Cerarja, ki sta imela ravno tako mladoletne otroke, je bil vodja poslanske skupine Borut Sajovic povprašan, v čem naj bi bila zasebnost Roberta Goloba drugačna. “Na vprašanje je bilo odgovorjeno jasno in odločno. Ko nekdo postane predsednik vlade, v ta paket zahtevnih službenih obveznosti in družino pride varnostna služba. Pošteno je, da je predsednik vlade zavarovan, da je varovanje v obojestransko zadovoljstvo. Ta trenutek je to tako urejeno. Na vaše vprašanje pa odgovarjam retorično. Če je bil tak način varovanja ustrezen za dr. Janeza Drnovška, je zagotovo dobra izbira tudi za mojega/našega predsednika vlade,” je odgovoril Sajovic.

Mahnič je navedbe Sajovica, ki so sicer enake tistim, ki jih je v času odgovorov na poslanska vprašanja podajal premier, označil za lažne. “Ne gre za isto varovanje, kot je bilo pri dr. Drnovšku. Pri dr. Drnovšku varnostniki oziroma policisti niso bili premeščeni iz policije na Generalni sekretariat vlade in tako niso bili nič več odgovorni policiji. Še vedno so bili zaposleni znotraj policije in so odgovarjali slovenski policiji,” je razjasnil Mahnič. Poslanec stranke SDS tukaj vidi, da gre predvsem za spopad dveh levih struj znotraj policije. Torej, ene struje, ki je na strani Tatjane Bobnar, in druge struje, ki je na strani bivšega zaposlenega na policiji Miloša Njegoslava Milovića, ki je, kot je dejal sedanji direktor policije Boštjan Lindav, sam dejal, da mu je povedal, da je vodja varovanja dr. Goloba. “Ta njegova struja v policiji očitno še ne prevladuje tako, kot bi si Milović želel. Zaradi tega se je dr. Golob odločil, da bo na takšen način obračunal z ministrico za notranje zadeve. Da je nenazadnje potem, ko so ji koalicijski poslanci, vključno z gospod Sajovicem, na interpelaciji tako slavo peli, tudi odšla,” je izpostavil Mahnič in dodal, da torej nikakor ne gre za isto varovanje, kot ga je imel Drnovšek, ampak gre za posebno varovanje. Mahnič meni, da tukaj želi Robert Golob s takšnim načinom varovanja vzpostaviti neko paraobveščevalno službo, ki mu bo služila tudi za politične namene.

Foto: zajem zaslona RTVS

Zavaja se tudi okrog uredbe, saj ga nikakor ni pripravilo Ministrstvo za notranje zadeve
Potem, ko je Mahnič razkril, da varovanja Goloba in Drnovška ni mogoče enačiti, je Sajovic v odgovor povedal, da varovanje, varnost predsednika vlade in njegove družine ni politično vprašanje, ni frakcijsko, ampak je eno samo. “Gre za varnost in gre za zaupanje in to je ta trenutek v državi urejeno tako, kot je treba. Da pa je šlo za različen pogled v razmišljanjih, ste pa videli danes ob slovesu. To se je naredilo mirno, spoštljivo, dostojanstveno, z zahvalo in spoštovanjem do ministrice za opravljeno delo in pa do predsednika vlade. S tem pa odgovarjam tudi poslanskemu kolegu, gospe Bobnar smo hvaležni, ker je vzpostavila dialog s civilno družbo. Ker je popravila nepravilno izrečene in nepotrebne sankcije ob protestih in ker se je v sodelovanju z župani lotila rezilne žice v obmejnih območjih,” je povedal.

Ne glede na navedbe Sajovica in Goloba pa je dejstvo, da prenos pristojnosti varovanja iz policije na nek drug organ ni ravno običajen. Ker se je v sporočilu za javnost odzval Center za zaščito in varovanje, češ da nekako je bila tu okrnjeno zaupanje v policiste in njihov ugled, so Sajovica vprašali, kako gleda na omenjeno stališče. “Tudi sedaj predsednika naše vlade varujejo naši policisti in naši varnostniki. Prenos pristojnosti na Generalni sekretariat vlade pa je bil urejen z uredbo, ki jo je podpisala ministrica Tatjana Bobnar,” je povedal, čeprav v resnici ministrstvo za notranje zadeve ni imelo nič s pripravljanjem uredbe. Pripravljal jo je namreč Generalni sekretariat vlade.

Mahnič konkretno razgalil laži Goloba
Mahnič je pojasnil, da se je predsednik vlade večkrat zlagal. In to grdo zlagal. “Prvič, en mesec nazaj, ko je rekel, da z Milošom Milovićem nima nič in da on ne skrbi za njegovo varovanje. Potem pa v dopisu direktor policije napiše, da ko je zaključil s sestankom pri Golobu, potem so odšli iz pisarne in v predsobi je še vedno stal moški, ki se je predstavil kot Milović. Navedeni mu je v kratkem razgovoru dejal, da je zadolžen za varovanje predsednika vlade.” Potem se je drugič po besedah Mahniča zlagal, ko je dejal, da je to uredbo glede varovanja pripravilo Ministrstvo za notranje zadeve. Ravno to ministrstvo je namreč v odgovoru na pisno poslansko vprašanje poslanca SDS Dejana Kaloha napisalo, da ni imelo nič s pripravljanjem te uredbe, ampak da se je vse to pripravljalo na Generalnem sekretariatu vlade.

“Tretjič se je zlagal v sredo v parlamentu, ko je dejal, da se je odločil za spremembo, ko so konec junija v Bruslju slikali njegovega sina pred hotelom. Danes imamo vsi telefone. Vsak lahko vsakega slika. Tudi to ne drži, ker je direktor policije zapisal, da je bil 3. junija izveden prvi sestanek glede te spremembe, naslednji pa je bil 9. junija. Se pravi že prej,” je bil jasen Mahnič. Ob tem naj dodamo, da je bil Golob s sinom v Bruslju v drugi polovici julija!

Četrtič pa se je po besedah Mahniča zlagal, ko je dejal, da ni izvajal političnih pritiskov. Ministrica za notranje zadeve je namreč jasno napisala, da si želi sama izbirati ekipo. “Odrekanje te možnosti in sugestije za imenovanje drugih izbir po moji oceni predstavlja obliko političnega pritiska, je zapisala in pismo zaključila z navedbo: Obenem te seznanjam, da me je skladno s 133. členom ZODPol magister Boštjan Lindav seznanil z informacijo o političnih pritiskih v policiji,” je spomnil Mahnič.

Ker je Mahnič laži Goloba podprl s konkretnimi argumenti, je Sajovic v zagovor predsednika svoje stranke dejal, kako politika ni pobalinstvo, ampak je trdo in odgovorno delo. Ni jasno, kaj je hotel s tem povedati, morebiti to, da so laži trdo delo?! Nato je še v bran Golobu zatrdil, kako predsednik vlade naj ne bi lagal, ampak trdo delal. “O tem, kolikokrat se je za tem v nocojšnjem soočenju kdo izneveril resnici, pa bodo odločali gledalke in gledalci,” je nato še dodal. No, definitivno si bodo lahko ob navedenih argumentih sami ustvarili sliko.

Sajovic vztraja, da v Gibanju Svoboda držijo besedo?!
Ker so vladajoči pred izvolitvijo ponavljali, da bodo oni kadrovali le strokovno, je bil Sajovic vprašan, če ne meni, da vsebina pisem s strani Bobnarjeve in Lindava ne kaže, da so se izneverili volivcem. “Glejte, dejanja štejejo. Držimo besedo,” trdi Sajovic in dodaja, da naj bi se v vseh pismih, ki so bila povsem razkrita javnosti, pokazalo, da nedovoljenih pritiskov ni bilo. “Pogovor prvega ministra s člani vlade je normalna komunikacija in to ni politični pritisk.” Mahnič je v odgovor na besede Sajovica spomnil, da sta njihova ministrica in direktor policije tista, ki sta razkrila, kaj počnejo. “Ne vem, kateri dopis je kolega Sajovic bral. Na interpelaciji ste govorili, kako ministrici zaupate in kako je odlična. Tukaj pa je njen dopis. Naj samo povem, kako se premier vmešava v policijo,” je povedal Mahnič in spomnil na besede direktorja policije, ki je jasno napisal: “Ob tem je dr. Golob dejal, da to razume, ampak je kljub temu potrebno čimprej prestaviti Muženiča na mesto direktorja NPU. Ob zaključku razgovora je Golob dejal, da je treba nekaj čimprej narediti tudi s tistim tam dol, ki je direktor na mojem koncu”. Mahnič je pojasnil, da je očitno, da je Golob s tem direktno zahteval zamenjavo direktorju PU Nova Gorica, ker mu pač ni všeč. Ministrica pa je to zavrnila, ker je strokoven.

Foto: zajem zaslona RTVS

Sajovic je vztrajal, kako navedbe in očitki naj ne bi držali. “To je napisal direktor policije, ki ste ga vi postavili, gospod Sajovic,” je v odgovor pojasnil Mahnič. Ker očitno Sajovic ni vedel, kaj bi odgovoril, je Mahniča obtožil frustracij, ker ni več na prejšnjem položaju. Mahnič pa mu je odvrnil: “Direktorja so torej nastavili in mu ne verjamejo.”

Za konec sta poslanca spregovorila okrog prihodnega delovanja. Mahnič je izpostavil, da vladni ukrepi niso zadostni. “Ljudje naj primerjajo položnice za elektriko, ogrevanje , da ne govorim o življenjskih potrebščinah, v času Janševe vlade in sedaj.” Povedal je, da v SDS vsakemu predlogu ne nasprotujejo, če gre za doprinos k temu, da bo blažitev učinkovita, podpirajo, nekaj tudi predlagajo. “Menimo, da se vlada nezadostno zoperstavlja situaciji.” Sajovic pa je pojasnil, da je spopad z inflacijo, draginjo, energetsko krizo težak. “Prepričan sem, da se vlagajo v dobro državljanov in gospodarstva ogromna sredstva, poleg obvladovanja tekočih zadev pogumno pogledujemo preko leta 2023, 2024, ko bomo uveljavili pokojninsko, zdravstveno in pokojninsko reformo. Moramo preseči delitev na leve in desne,” je zaključil.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Putin in Hamas imata enak modus operandi glede načina vojskovanja

Franco Fiumara je doktor pravnih in političnih ved. Je...

[Video] Ne prav bistre Golobove objave

"Izgleda kot osnovnošolec, ki se nekej pifla na pamet....

[Video] “Vsi smo Uroš Jernejc!”

Ljubljanski župan Zoran Janković zastruplja vodo in uničuje vse,...

Klofuta Klakočar Zupančičeve

Za tovarne laži, ker smo pisali, da dodatno dela...