V Ukrajini odkrili posebne sobe za mučenje otrok

Datum:

Ukrajinske oblasti so odkrile nove komore za mučenje. Te so bile namenjene pridržanju in mučenju otrok, sporoča ukrajinski ombudsman za človekove pravice Dimitri Lubinets. Lokalni prebivalci so za obstoj le-teh med rusko okupacijo vedeli že prej. Ruske varnostne službe, ki so s komorami upravljale, so jih imenovale “celice za otroke.” Otrokom, ki so jih zadrževali v celicah, so dajali zelo malo vode in skoraj nič hrane. Po pripovedovanju domačinov so bili podvrženi psihološkim zlorabam s strani ruskih ječarjev, ki so jim govorili, da so jih starši zapustili in da se ne bodo nikoli vrnili domov. 

Mislil sem, da se novega dna, po Buči in Irpinu, ne da doseči… ampak v Khersonu smo ga dosegli,” je razkritje komentiral Dimitri Lubinets. Otroci so bili zadržani zaradi mizernih “prestopkov”, ki to niso. Nek 14-letni otrok je slikal uničeno rusko opremo in samo zaradi tega pristal za zapahi. Nek drug najstnik, star 16 let, pripoveduje, da so ga ječarji prisili, da briše kri drugih jetnikov. Kijevski forenzični inštitut je v enem od množičnih grobišči odkril telo 7-letne deklice, v kateri so našli semensko tekočino sedmih različnih ljudi.

Ukrajinske oblasti so odkrile na ducate tovrstnih mučilnih sob na območju Hersona, Harkiva in Donetska, a za odrasle. Po besedah ukrajinskega tožilstva so bile do sedaj najdene štiri lokacije, kjer se je mučilo Ukrajince. Po ocenah je polovico ukrajinskih otrok že pobegnilo iz države. Številni pa so ostali celo na območjih boja, ti pa so podvrženi ugrabitvam, prisilnim deportacijam, pogosto so ranjeni v napadih in celo ubiti, poroča Kyiv Independet.

443 in več otroških žrtev
Ukrajinski tožilci trdijo, da je od februarja pa do danes zaradi ruskih napadov umrlo 443 in več otrok, preko 855 pa jih je bilo v spopadih ranjenih. Resnične številke so zagotovo še večje, saj število žrtev ne odseva otrok, ki so umrli v spopadih v Mariupolu in Volnovaki, ki so še vedno pod rusko okupacijo. Rusija prav tako ilegalno deportira ukrajinske otroke iz okupiranih območij na območje Rusije. Darija Herasimčuk, svetovalka ukrajinskemu predsedniku za pravice otrok in rehabilitacijo, je teden dni nazaj razložila, da je Rusija do tega trenutka deportirala več kot 13 tisoč otrok. Tudi ta številka zagotovo ni zadnja, končna bo vsaj za 10 tisoč otrok večja.

Ruske oblasti so ugrabitve otrok priznale, a so dejale, da gre za radodarno dejanje. Otrokom, ki so jih zvlekli iz Ukrajine od staršev ali sorodnikov, so namreč hoteli le “pomagati”. Nevladna organizacija Amnesty International je dejanja Ruske Federacije že obsodila in jih označila kot vojni zločin.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...