Makarovićeva ne bo dobila Prešernove nagrade, vseeno bo na oder prišla po vseh štirih

Datum:

Ministrstvo za kulturo se je na vse pretege trudilo, da bi svoji ulični borki Svetlani Makarović vrnilo Prešernovo nagrado. Zdaj se je izkazalo, da so delali račune brez krčmarja in da do takšne ad hoc vrnitve sploh ne more priti. 

Kot smo poročali, so se na kulturnem ministrstvu dogovarjali, da bodo Svetlani Makarovič vrnili Prešernovo nagrado. Pesnica je namreč povedala, da pričakuje, da ji bo vrnjena – istočasno pa pričakuje, da bo pater Marko Ivan Rupnik vrnil svojo nagrado, ki je po njenem mnenju že leta 2000 ne bi smel dobiti. Ministrstvo mu nagrade ne more odvzeti, zakon, ki to preprečuje, bi bilo po mnenju ministrice treba spremeniti. Ob vsem tem se je zastavljalo tudi vprašanje, kje bi se našla sredstva za Makarovičevo – prejemnika dveh Prešernovih nagrad za leto 2023 sta namreč že izbrana.

Upravni odbor: Makarovićeva nagrade ne more prejeti

Z Upravnega odbora Prešernovega sklada so zdaj pričakovano sporočili, da scenarij februarske podelitve ne vključuje nastopa nekdanje nagrajenke, saj je vsako leto mogoče podeliti največ dve veliki Prešernovi nagradi, poroča STA.

Makarovićeva je želela nagrado nazaj, potem ko so se v javnosti pojavila ugibanja, kaj je z nagrado patru Marku Ivanu Rupniku, ki se je v zadnjih tednih znašel v središču pozornosti zaradi domnevnih zlorab redovnic v Italiji. Nagrado za življenjsko delo sta Rupnik in Makarovičeva prejela istega leta, vendar jo je Makarovičeva zavrnila kot protest nagradi Rupniku.

Prejšnji teden je tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko sporočila, da lahko pesnica nagrado dobi nazaj. Na twitterju je zapisala, da so na ministrstvu v Arhivu RS preverili, da je umetnica ni prevzela, zato je v skladu z zakonom to mogoče. Pred časom je Makarovičeva za 24ur dejala, da bo 7. februarja, ko bodo nagrade podeljene, prišla na oder in povedala pesem, “saj je v moji poeziji moja moč”. Videti je, da s tega zdaj ne bo nič.

Ministrica Asta Vrečko se je za vrnitev nagrade Makarovićevi izredno angažirala. Vir: zajem zaslona, Facebook.

Z ministrstva za kulturo so danes posredovali izjavo Upravnega odbora Prešernovega sklada (UOPS), v kateri so se razpisali o vročitvi nagrade Makarovičevi in zakaj je le-ta ne more prejeti.

Kot so zapisali, so se v javnosti razširile domneve, da bo Makarovičevi nagrada, ki jo je leta 2000 javno zavrnila, izročena na prireditvi 7. februarja v Cankarjevem domu in da program proslave vključuje tudi nastop nagrajenke. To se ne bo zgodilo, saj scenarij februarske podelitve ne vključuje nastopa nekdanje nagrajenke, vsako leto pa je mogoče podeliti največ dve veliki Prešernovi nagradi.

Makarović: na oder bom prišla, pa četudi po vseh štirih

Na odklonilno mnenje Upravnega odbora pa se je za portal N1 že odzvala Makarovičeva, rekoč, da je sestava Upravnega odbora Prešernovega sklada ista kot lansko leto, zato je po njenih besedah “stvar jasna”.

“Oni bi mi radi to nagrado izročili čim bolj neopazno, na skrivaj, v neki Vili Podrožnik. Rekla sem, da ne. Predlagala sem, da pridem na oder in povem eno lirično pesem in odidem. To je vse. Če pa je to njim prav ali ne, to pa ni moj problem. Jaz tam bom. Na oder bom prišla ob koncu proslave, ko bodo že vse nagrade podeljene, tudi če po vseh štirih. Nagrada je prekleto zaslužena. Bila sem jo prisiljena odkloniti leta 2000, letos je pač nisem prisiljena odkloniti.”

Pri tem je potrebno poudariti, da Makarovićeva za vrnitev uradno še sploh ni zaprosila. Očitno je predvidevala, da bo v njenem imenu vse rešilo ministrstvo za kulturo, ki se za vrnitev zavzema skoraj bolj kot ona sama.

Svetlana Makarovič velja za ikono slovenske tajkunske tranzicije. (Foto: STA)

Vlada nagrajuje svoje “uličarje”

Ta vlada ni prav nič sramežljiva, ko je treba nagrajevati svojo “civilno družbo”, ki je na ulici bila njen predvolilni boj – najprej za koalicijo KUL, nato za Goloba. Najprej so ljubljanskim nasilnežem, ki so dve leti vzganjali strahovlado po ulicah “najlepšega mesta na svetu”, odpustila vse mandatne kazni. Veliko uličnih aktivistov je našlo službo znotraj državne in širše javne uprave.

Makarovićeva je bila redna udeleženka petkovih protestov. (Foto: zajem zaslona Nova24TV)

Prav tako najbolj zagreti, levoaktivistični novinarji. Poskus vrnitve nagrade Svetlani Makarović je le še ena izmed logičnih potez te vlade – nagrada za ulično gverilko z rdečo zvezdo in iracionalnim gnevom do vsega drugačnega od nje.

Je pa zanimivo, kot ugotavlja uporabnik tviterja, kako se je Ministrstvo z Makarovičevo že vnaprej dogovorilo, mimo pravil, zdaj pa je njihovo idilo zmotil Upravni odbor Prešernovih nagrad, ki bi rad sledil pravilom in protikolu. To pač ni modus operandi te vlade, ki je navajena svoje predloge brutalno spraviti skozi formalne procese tudi s skrajno nenavadnimi prijemi, pa tudi z eklatantnimi kršitvami pravil, kot pri “nujnem” sprejemu Zakona o RTV, ob čemer se je zdrznila vsa Evropa in premiera kritizirala kar sredi Evropskega parlamenta. V pravni državi se je pač treba držati predpisov. To je koncept, ki ga brutalni novi oblastniki še niso osvojili.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

V Kongu spodletel državi udar

Vojska Demokratične republike Kongo trdi, da je danes preprečila...

Pokojnine – stvari so blizu vrelišča

"Ne vem, kako bodo prihodnjo zimo preživeli naši upokojenci....

Po infarktu je na helikopter čakal kar uro in pol

Osebo, ki jo je zadel srčni infarkt je kar...

[Video] Iranske oblasti potrdile smrt “teheranskega mesarja”

Iranski mediji so potrdili smrt iranskega predsednika Ebrahima Raisija...